Φυσικά, το τι θα περιέχει το δικό σας σάϊτ το αποφασίζετε εσείς η ίδια (ή ο ίδιος). Το τι μπορείτε να κάνετε περιορίζεται μόνο από τη φαντασία σας.

Θα μοιάζει μ’ ένα βιβλίο, μόνο που μπορεί να είναι πολύ καλύτερο, μεγαλύτερο, γρηγορότερο και συναρπαστικότερο. Ένα μαγικό βιβλίο όπου μπορείς όχι απλώς να βλέπεις εικόνες που όταν τις αγγίζεις μεγαλώνουν και δείχνουν όλες τις λεπτομέρειές τους, λέξεις που όταν τις “ενοχλήσεις” ανοίγουν ολόκληρες νέες σελίδες σαν νέους κόσμους από πίσω τους, άλλες λέξεις που όταν τις “χαϊδεύεις” μπορεί ν’αρχίζει να δείχνει video ή να παίζει μουσική και τραγούδια. Κάτι σαν citius, altius, fortius αλλά και πολύ … synarpastikoterus, αλλά αυτήν την φορά όχι για το σώμα αλλά για τον εγκέφαλο.

Τα κομπιούτερς και το ίντερνετ, είναι ένα Tour de force της ανθρώπινης διανόησης και έχουν γυρίσει τον κόσμο μας “ανάποδα” πολλές φορές τις τελευταίες δεκαετίας. Θα τολμήσω δε να πω ότι δεν είδαμε τίποτ’ ακόμα!

Θα ήθελα πολύ να έβλεπα τις αντιδράσεις του Γουτεμβέργιου (τον εφευρέτη της τυπογραφίας) αν του δείχναμε ένα τάμπλετ συνδεδεμένο με το Ίντερνετ.

Όπως και με ένα βιβλίο έτσι και με ένα σάϊτ έχουμε σελίδες μόνο που εδώ δεν φυλλομετράς και δεν ξεφυλλίζεις. Κλικίζεις. Με τα κατάλληλα εργαλεία τα κείμενα μπορούν να γράφονται τόσο εύκολα όσο και με έναν συνηθισμένο κειμενογράφο. Και ενώ από πλευράς δυσκολίας δεν διαφέρουν απ’τα κείμενα που (σίγουρα) έχετε γράψει μέχρι τώρα, στην περίπτωση του δικού σας σάϊτ έχουν την τεράστια ποιοτική διαφορά ότι πλέον είναι μέρος του World-wide Web. Μπορούν να διαβαστούν απ’όλον τον κόσμο.

Πίσω, όμως, από την φαινομενικά παρόμοια όψη κρύβεται και ένα (τουλάχιστον) είδος γλώσσας των κομπιούτερ (που δεν είναι ακριβώς γλώσσα προγραμματισμού), η HTML. Δεν θα σας κουράσω περισσότερο γι’ αυτό (γιατί άλλωστε να το κάνω αφού υπάρχουν εκατομμύρια σελίδες γραμμένες γι’ αυτό το αντικείμενο, δεν θα ήταν εύκολο να προσθέσω κάτι), αλλά αν έχετε την περιέργεια να δείτε με τι μοιάζει ρίξτε μια ματιά εδώ.

Δεν είναι πολύ επιστημονικό, αλλά για να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη ας πούμε την HTML και όλες τις άλλες (γλώσσες ή όχι ακριβώς γλώσσες προγραμματισμού), γλώσσες του Ίντερνετ.

Παρόλο, λοιπόν, που πίσω από κάθε σάϊτ κρύβονται (συνήθως περισσότερες από μία και οπωσδήποτε η HTML) γλώσσες του Ίντερνετ, κανείς σχεδόν που κάνει αυτή τη δουλειά (δηλ. να κατασκευάζει ιστοσελίδες) δεν γράφει με HTML. Χρησιμοποιεί κάποια άλλη εφαρμογή η οποία παράγει αυτόματα όλον τον απαιτούμενο κώδικα (σε HTML ή ότι άλλο χρειάζεται). Καμμιά φορά μπορεί και να χρειαστεί να παρέμβει και να κάνει αλλαγές. Υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιες εφαρμογές και μάλιστα κάποιες σχεδόν σίγουρα τις χρησιμοποιείτε ήδη.

Πάρτε για παράδειγμα το Word, τον κειμενογράφο που μάλλον χρησιμοποιείτε κάθε μέρα στη δουλειά σας. Εάν έχετε γράψει ένα κείμενο και μετά κάνετε save as, διαλέξετε other formats τότε μπορείτε μετά να διαλέξετε (εκεί που λέει save as type) Web page. Τότε η σελίδα σας θα έχει σωθεί σε φορμά που μπορεί αν αποθηκευτεί σε κάποιο server, να την διαβάζει όλος ο κόσμος μέσα από το Ίντερνετ.

Φυσικά, οι επαγγελματίες του είδους δεν χρησιμοποιούν MsWord για να κατασκευάζουν ιστοσελίδες.

Βρείτε εδώ και εδώ δωρεάν εφαρμογές για δημιουργία ιστοσελίδων.

Όμως, πέρα από το εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή των ιστοσελίδων, και πολύ σημαντικότερο, είναι το να αποφασίσετε το περιεχόμενό τους. Το να πείτε δηλ. ότι ο επισκέπτης θα μπαίνει σ’ αυτή τη σελίδα όπου θα βρίσκει αυτά (κείμενα, φωτό κλπ) και αυτούς τους συνδέσμους και αυτό το μενού για να περιηγηθεί σε άλλες σελίδες. Στη συνέχεια για κάθε μία από τις δυνατότητες περιήγησης του επισκέπτη θα πρέπει να κάνει το ίδιο. Αυτός ο σχεδιασμός και η κατάστρωση του πως θα είναι οι σελίδες, είναι κάτι που θα πρέπει να κάνετε εσείς, ακόμα κι αν αποφασίσετε να αναθέσετε σε κάποιον ειδικό να σας φτιάξει το σάϊτ σας.

Ένα άλλο πολύ σημαντικό σημείο είναι το αν οι ιστοσελίδες σας θα έχουν στατικό ή δυναμικό περιεχόμενο. Οι δύο αυτές κατηγορίες απαιτούν διαφορετικό προγραμματισμό στην κατασκευή τους. Η πρώτη περίπτωση ενδείκνυται για περιεχόμενο που δεν αλλάζει συχνά. Αντίθετα, αν χρειάζεστε τη δυνατότητα να προσθέτετε σελίδες, άρθρα, σχόλια αναγνωστών, νέα προϊόντα κλπ με συχνότητα μεγαλύτερη από μία φορά το μήνα, τότε θα χρειαστείτε τη δεύτερη κατηγορία.

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.