Το να κατοχυρώσετε ένα domain είναι μία δουλειά που δεν χρειάζεται περισσότερα από μερικά λεπτά αν έχετε:

α. ένα κομπιούτερ με σύνδεση στο Ίντερνετ και

β. μία πιστωτική κάρτα ή ένα λογ/μό on-line πληρωμών (όπως π.χ. το Paypal).

Αυτό που θα σας πάρει μάλλον περισσότερο χρόνο είναι το να βρείτε τι ακριβώς όνομα θα έχει το domain σας.

Θα αποτελείται από δύο κομμάτια:

  1. το όνομα και
  2. την κατάληξη.

Ας υποθέσουμε ότι σας λένε Γεωργίου και ότι αυτό είναι το όνομα που θέλετε να κατοχυρώσετε (στην πραγματικότητα το συγκεκριμένο είναι τόσο συχνό όνομα που μάλλον δεν θα το βρείτε διαθέσιμο γιατί το έχει κατοχυρώσει κάποιος άλλος Γεωργίου ήδη εδώ και πολύ καιρό). Το επόμενο που θα σας απασχολήσει είναι να το γράψετε με Λατινικούς χαρακτήρες ή με Ελληνικούς, δηλ. Georgiou ή Γεωργίου (θα επανέλθουμε σ’ αυτή την επιλογή αλλά προς το παρόν για λόγους απλοποίησης ας υποθέσουμε ότι διαλέγετε τους Λατινικούς)  και αμέσως μετά θα σας απασχολήσει η κατάληξη (domain extension): georgiou.gr, georgiou.com, georgiou.biz,  georgiou.net, georgiou.org, georgiou.eu , georgiou.edu και τελευταία έχουμε και το georgiou.co  αλλά και πάρα πολλές άλλες(*) που στην πλειοψηφία τους υποδηλώνουν χώρα (DE: Γερμανία, FR: Γαλλία , IT: Ιταλία κ.ο.κ.).

Διαθεσιμότητα ονομάτων:

Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα περισσότερα domain extensions μπορείτε να τα κατοχυρώσετε απ’οπουδήποτε. Δεν ισχύει το ίδιο για τα gr. Αυτά μπορείτε να τα κατοχυρώσετε μόνο σε κάποιους προμηθευτές. Σε κάθε περίπτωση δεν είναι υποχρεωτικό να έχετε gr extension μόνο και μόνο επειδή ζείτε ή δραστηριοποιήστε στην Ελλάδα. Μπορείτε να έχετε όποια κατάληξη θέλετε

Παρόλο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποια κατάληξη θέλετε, οι εμπνευστές αυτών των καταλήξεων είχαν στο μυαλό τους τους ακόλουθους συνδυασμούς όταν τις αποφάσισαν:

  • edu-εκπαιδευτικοί οργανισμοί,
  • org-οργανισμοί γενικώς,
  • com, co,
  • biz-εμπορικές εφαρμογές,
  • eu-Ευρωπαϊκή Ένωση,
  • gov-κυβερνητικές υπηρεσίες.

Πρακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα περισσότερα απ’ όλα αυτά, αν και θα συνιστούσαμε να ακολουθήσετε τη λογική των εμπνευστών, δηλ. μη διαλέξετε π.χ. το edu εκτός κι αν είστε εκπαιδευτικός οργανισμός. Αν θέλετε να δείτε όλες τις καταλήξεις που υπάρχουν τότε κλικ εδώ.

Για τους περισσότερους από εμάς που ζούμε στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη γενικότερα, οι καταλήξεις (domain extension) που παίζουν είναι οι: com, co, biz, net, eu, gr  ή κάποια από τις καταλήξεις ονομάτων Ευρωπαϊκών χωρών.

Σε ότι έχει να κάνει με την επιλογή του ονόματος με Ελληνικούς ή Λατινικούς χαρακτήρες, θα λέγαμε ότι μάλλον συμφέρει το δεύτερο για τους παρακάτω δύο λόγους:

  • θα είναι αδύνατο να σας βρει κάποιος ξένος που δεν έχει εγκατεστημένο το Ελληνικό πληκτρολόγιο,
  • υπάρχει η πιθανότητα να δυσκολεύεται κανείς να διαλέξει ανάμεσα στους σωστούς χαρακτήρες στις περιπτώσεις τονισμένων χαρακτήρων ή στην περίπτωση του τελικού σίγμα.

Τέλος, σχετικά με το που θα βρείτε για να κλείσετε (κατοχυρώσετε) ένα domain, μάλλον δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου.

Τελευταία φορά που “χτύπησα” σε μία μηχανή αναζήτησης τη λέξη domain πήρα μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια αποτελέσματα. (*) στην πραγματικότητα ο ICANN (ο μη κεδοσκοπικός οργανισμός που διαχειρίζεται το θέμα των ονομάτων που μπορούν να είναι διαθέσιμα για domain names) έχει αποφασίσει ότι (εδώ και 1 χρόνο περίπου) είναι δυνατόν να διαλέξετε, χωρίς περιορισμό, οποιαδήποτε λέξη για κατάληξη. Ωστόσο θα πρέπει να την αγοράσετε έναντι ενός αρκετά σημαντικού τιμήματος (100-150 χιλ. Ευρώ).

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.