BrixFax.NET

Search

Μέχρι σήμερα το πληκτρολόγιο είναι το σημαντικότερο μέσο καταχώρησης δεδομένων και επικοινωνίας με τον υπολογιστή. Και παρόλο που φαίνεται ότι τα πράγματα τείνουν ν’ αλλάξουν, καθώς οι οθόνες αφής γίνονται όλο και καλύτερες και κερδίζουν διαρκώς έδαφος σαν συσκευές Ι/Ο (εισαγωγής / εξαγωγής δεδομένων ή Input/Output devices), για πολλούς από εμάς το πληκτρολόγιο παραμένει η σημαντικότερη τέτοια συσκευή. Για κάποιους το “κοπάνημα” των πλήκτρων είναι μία δουλειά που καθημερινά παίρνει ακόμα και το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου μας. Επιπλέον, μου έχει συμβεί αρκετές φορές να έχουν έρθει στιγμές που όλα έχουν μπλοκάρει εκτός από το πληκτρολόγιο. Ομολογώ ότι θα μπορούσα να ζήσω χωρίς ποντίκι αλλά όχι χωρίς πληκτρολόγιο. Ίσως να φταίει το ότι είμαι παλιός, τόσο παλιός που είχαν ήδη περάσει πέντε χρόνια της “κομπιουτερίστικής” μου ζωής όταν εμφανίστηκε το ποντίκι (θυμάται κανείς το Apple Lisa, εκεί το είδα για πρώτη φορά) και διαδόθηκε αρκετά για να το χρησιμοποιώ κι εγώ.

Δεν έχουμε όλοι -όμως- τις ίδιες ανάγκες. Άλλοι επειδή παίζουν παιχνίδια στον υπολογιστή ή επειδή χρησιμοποιούν ειδικές εφαρμογές (π.χ. βιομηχανικές ή ιατρικές) ή είναι παιδιά, άλλοι επειδή είναι άνθρωποι με ειδικές ικανότητες ή και επειδή απλώς είναι αριστερόχειρες, θα χρειαζόντουσαν κανονικά κάποιο ειδικό πληκτρολόγιο.

Ισως να μην το γνωρίζετε, αλλά υπάρχει τεράστια ποικιλία από πληκτρολόγια. Το κόστος τους δεν είναι μεγάλο. Σίγουρα αξίζει τα λεφτά του, όταν σκεφτείτε το πόσο θα σας διευκόλυνε, αν ξέρατε που να το βρείτε για να το αγοράσετε. Να λοιπόν, ένα μαγαζί (ιντερνετικό) όπου θα βρείτε ότι χρειάζεστε.

Στη φωτό αριστερά κάποια από τα ειδικά πληκτρολόγια που υπάρχουν: 1. με μεγάλα χρωματιστά πλήκτρα, 2. εργονομικό, 3. ιατρικό/βιομηχανικό, 4. για χρήση με μόνο το δεξί χέρι, 5. αυτοκόλλητα braille για τα πλήκτρα οποιουδήποτε κοινού πληκτρολογίου και 6. για αριστερόχειρες, όπου τα επιπλέον αριθμητικά πλήκτρα βρίσκονται στην αριστερή πλευρά.

Πολύ σημαντικό: όταν παραγγέλνετε μέσω του ίντερνετ πληκτρολόγιο από το εξωτερικό, να θυμάστε ότι το layout που είναι το πιο συνηθισμένο στην Ελλάδα είναι το Αμερικάνικο (USA). Γαλλικό και Γερμανικό έχουν σε διαφορετικές θέσεις κάποια πλήκτρα γραμμάτων και βοηθητικών χαρακτήρων ενώ το Αγγλικό έχει σε διαφορερικές θέσεις μόνο κάποια πλήτρα βοηθητικών χαρακτήρων

Κατηγορίες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.