Κατά βάση είναι θέμα προσωπικής προτίμησης το αν το κείμενό σας θα κολλάει αριστερά ή (σπανιότερα) δεξιά ή και στις δύο πλευρές (justify), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (π.χ. στην περίπτωση παρουσίασης ενός ποιήματος) μπορεί και να θέλετε το κείμενό σας να βρίσκεται στο μέσο τις σελίδας (μακριά από τα άκρα της).
Κάποιοι προσπαθούν να πετύχουν την επιθυμητή μορφή χρησιμοποιώντας διαστήματα (spaces). Αυτός είναι ο λάθος τρόπος. Κατ’ αρχήν είναι και πολύ πιο χρονοβόρο. Επιπλέον διαμορφώνοντας με διαστήματα, κινδυνεύετε να χαλάσει όλη η διαμόρφωσή σας όταν προσθέσετε ή αλλάξετε μια πρόταση π.χ. στην αρχή του κειμένου. Στηνπερίπτωση κειμένων που παρουσιάζονται σε κάποια σελίδα στο Ιντερνετ, τότε η διαμόρφωση θα χαλάση όταν αλλάξετε το πλάτος του παραθύρου που παρουσιάζει την σελίδα σας. Ακόμα, όταν το ανοίξει ένας άλλος χρήστης θα το δεί χαλασμένο, γιατί μόνο από σύμπτωση μπορεί να τύχει να έχει το παράθυρό του στο ίδιο ακριβώς πλάτος.
Για αυτό υπάρχουν αυτά τα κουμπιά που κάνουν τη δουλειά αυτή τέλεια. Και ενώ είναι ολοφάνερη διαφορά ανάμεσα στο align left (κολλημένο αριστερά) και στο align right (κολλημένο δεξιά), ίσως να μην είναι άμεσα ορατή η διαφορά ανάμεσα στο align left και στο justify (κολλημένο και στις δύο πλευρές).
Θα δείτε ότι όταν το βάζουμε κολλημένο και στις δύο πλευρές, τότε το πρόγραμμα αυξάνει αυτόματα τα διαστήματα ανάμεσα στις λέξεις της ίδιας παραγράφου ώστε κάθε φορά η τελευταία λέξη της κάθε γραμμής να κολλάει στο δεξιό όριο της σελίδας. Το πρόγραμμα δεν αυξάνει καθόλου τα διαστήματα μίας πρότασης που επειδή είναι μικρή δεν φτάνει καθόλου στο δεξί όριο της σελίδας.