Μπορούμε, χωρίς δυσκολία, να παρομοιάσουμε την ηλεκτρική εγκατάσταση με το νευρικό μας σύστημα, αρκεί να αναλογιστούμε την σημασία του: πόσες από τις καθημερινές μας δραστηριότητες δεν θα μπορούσαν να γίνουν, σε ένα σπίτι (ή σ’ένα χώρο εργασίας) χωρίς ηλεκτρισμό.
Παρόλο που ο ηλεκτρισμός είναι μία σχετικά πρόσφατη ανακάλυψη για το ανθρώπινο γένος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οφείλουμε κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος την τεχνολογική πρόοδο που έχουμε επιτύχει, σ’ αυτόν. Λέμε, λοιπόν, ηλεκτρική εγκατάσταση αλλά δεν ενοούμε μόνο αυτό. Ένας σημαντικός αριθμός από άλλες εγκαταστάσεις περιλαμβάνονται σ’ αυτό το κομμάτι εργασιών: εγκατάσταση τηλεφωνικής καλωδίωσης, καλωδίωσης για επίγεια και δορυφορική λήψη τηλεοπτικού σήματος, καλωδίωσης για σύστημα θυροτηλεόρασης και χειρισμού από μέσα εξωτερικών θυρών (οι γκαραζόπορτες περιλαμβάνονται εδώ), καλωδίωση για δικτύωση ηλεκτρονικών υπολογιστών, καλωδίωση συστήματος συναγερμού και ειδικά κυκλώματα όπως αυτά του κλιματισμού, της ηλκτρικής κουζίνας κ.α. που έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά φορτία. Τα τελευταία δε χρόνια εμφανίστηκε και ο όρος έξυπνο σπίτι που περιλαμβάνει εγκατάσταση ακόμα περισσότερων καλωδίων. Τέλος, η ηλεκτρική εγκατάσταση δεν περιορίζεται μόνο μέσα στο σπίτι αλλά και εξωτερικά του σπιτιού και βέβαια και στον κήπο.
Παρά την τόσο μεγάλη σημασία του ηλεκτρισμού στη ζωή μας, ο όρος έχει συνδεθεί και με ένα μεγάλο κίνδυνο: τον κίνδυνο θανατηφόρας ηλεκτροπληξίας. Ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, αλλά γενικά ρεύμα τάσης μικρότερης από 50-100 Volt, θεωρείται ακίνδυνο. Στην Ελλάδα για τα κυριώτερα ηλεκτρικά συστήματα χρησιμοποιούνται τα 220 Volt. (Αν αναρωτιέστε γιατί δεν χρησιμοποιούμε ρεύμα χαμηλότερης τάσης, όπως για παράδειγμα στις ΗΠΑ, τότε θα πρέπει να ξέρετε ότι σ’αυτή την περίπτωση το ρεύμα θα μας στοίχιζε περισσότερο). Εξαιτίας του κινδύνου που εγκυμωνεί η επαφή με ρεύμα 220V, οι κανόνες που ισχύουν για θέματα ασφάλειας είναι αρκετοί και αυστηροί. Έτσι, η εγκατάσταση που θα γίνει για τον φωτισμό του κήπου απαιτείται να έχει χαμηλότερη τάση πράγμα που επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης μετασχηματιστή. Για τα μπάνια θα πρέπει να τηρούνται κάποιοι κανόνες ασφαλείας.
Η ηλεκτρική εγκατάσταση ξεκινάει αμέσως μετά την τοιχοποιία και μπορεί να γίνει παράλληλα με την υδραυλική, αλλά συνεχίζεται και μετά τα σοβατίσματα. Στην πραγματικότητα, σ’ αυτή την φάση πολύ λίγα καλώρια (συνήθως μόνο τα πλακέ καλώδια που θα σκεπαστούν από σοβά) θα τοποθετηθούν στην κατασκευή μας. Τώρα θα τοποθετηθούν κυρίως οι σωληνώσεις, τα κουτιά διακλάδωσης και διακοπτών και οι πίνακες. Η συμφωνία –όμως- που θα κλείσετε με τον εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο, θα περιλαμβάνει και την τοποθέτηση των διακοπτών και πριζών (που θα γίνει μετά ακόμα και από τα βαψίματα).
Ωστόσο, το κόστος πριζών και διακοπτών δεν περιλαμβάνεται στην συμφωνία και θα πρέπει εσείς να τους αγοράσετε και να τους προμηθεύσετε στον ηλεκτρολόγο σας.
Αν νομίζετε ότι η ηλεκτρική εγκατάσταση περιορίζεται στην τοποθέτηση των σωληνώσεων, καλωδιώσεων και κλπ, τότε κάνετε μεγάλο λάθος. Η εργασία αυτή είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μελετητική και σχεδιαστική. Γιαυτό το λόγο, απαιτείται αδειούχος ηλεκτρολόγος. Ας δούμε λοιπόν ποιά είναι τα χαρακτηριστικά μίας καλής ηλεκτρικής εγκατάστασης.
Κατ’ αρχήν θα πρέπει να σημαδέψουμε (με τη βοήθεια του ηλεκτρολόγου/εγκαταστάτη) τις θέσεις των πινάκων, διακοπτών και πριζών καθώς και όλων των άλλων απολήξεων συσκευών (π.χ. τηλεφωνικές έξοδοι κλπ). Έτσι πρέπει να δώσουμε τα σχέδια των κατόψεων στον ηλεκτρολόγο μας, και να του πούμε τι άλλο θα χρειαστούμε σε συνδέσεις και συσκευές. Αυτός με τη σειρά του θα μας προτείνει βελτιωμένες θέσεις διορθώνοντας τα λάθη που μπορεί να έχουμε κάνει και θα υπολογίσει τα κυκλώματα, τα συνολικά φορτία και τις θέσεις των πινάκων. Ο σχεδιασμός των κυκλωμάτων θα γίνει ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος, να υπάρχει ομοιομορφία στις κατανομές των φορτίων και να είναι δυνατή και εύκολη η συντήρηση και ο εντοπισμός βλαβών. Όταν αυτό το κομμάτι της δουλειάς τελειώσει ξεκινάει το αυλάκωμα των τοιχίων. Οι βοηθοί του ηλεκτρολόγου θα σπάσουν με κομπρεσέρ τα τούβλα, ώστα να δημιουργηθούν τα κανάλια μέσα στους τοίχους, από όπου θα περάσουν οι σωληνώσεις, καθώς και οι χώροι όπου θα τοποθετηθούν οι πίνακες.
Οι γραμμές των καναλιών πρέπει να είναι κατακόρυφες και ποτέ λοξές. Τα οριζόντια κανάλια θα πρέπει γενικά να είναι στο ίδιο ύψος, στις περισσότερες περιπτώσεις ψηλά κοντά στην οροφή (και μόνο κατ’ εξέραιση χαμηλά κοντά στο πάτωμα). Οι οριζόντιες γραμμές δεν πρέπει ποτέ να «κατηφορίζουν» ή να «ανηφορίζουν». Οι κατακόρυφες γραμμές θα πρέπει πάντα να τρέχουν εκεί που βρίσκονται οι πρίζες και όχι δεξιά ή αριστερά απ’ αυτές. Μ’αυτό τον τρόπο τα κουτιά διακλάδωσης και γενικά οι σωληνώσεις θα μπορούν πάντα να προδίδουν τις θέσεις τους. Κάποια στιγμή στο μέλλον θα χρειαστεί να καρφώσουμε ένα καρφί για ένα κάδρο ή να κάνουμε τρύπες για μία ραφιέρα ή μία βιβλιοθήκη. Θα είναι εύκολο να αποφύγουμε να κάνουμε κάποια ζημιά στο ηλεκτρικό μας δίκτυο (ή χειρότερα ακόμα να πάθουμε ηλεκτροπληξία) όταν έχουν τηρηθεί αυτοί οι κανόνες. Κατά την δημιουργία των καναλιών δεν επητρέπεται να προκαλούμε ζημιά στον φέροντα οργανισμό της οικοδομής. Είναι λάθος να πρέπει να σπάσουμε ένα δοκάρι από μπετό ή μία κολώνα για να δημιουργήσουμε την απαραίτητη αυλάκωση για την σωλήνωση της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμποιποιηθούν πλακέ καλώδια, αλλά υπό όρους: μόνο σε χώρους χωρίς υγρασία και μακριά από εύλεκτα υλικά όπως το ξύλο ή αγώγιμα υλικά όπως το μέταλλο. Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα μας, είναι θετικό το να γνωρίζουμε από πριν τις θέσεις όσων περισσότερων φωτιστικών σωμάτων μπορούμε ώστε να τοποθετήσουμε σωληνώσεις καλωδιώσεων στην πλάκα κατά τη φάση των μπετών. Σ’αυτή την περίπτωση θα έχουμε ενδεχομένως τοποθετήσει και τα σχετικά κουτιά για σποτ. Η ποιότητα των υλικών των σωληνώσεων είναι μεγάλης σημασίας. Υπάρχουν στην αγορά ανθεκτικότερα και λιγότερο ανθεκτικά υλικά για την ηλεκτρική εγκατάσταση και αυτό μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να έχει πολύ μεγάλη σημασία. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν τρωκτικά (ή υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν στο μέλλον) θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν υλικά που αντιστέκονται στα αιχμηρά τους δόντια.
Άλλα χαρακτηριστικά της καλής ηλεκτρικής εγκατάστασης που δεν έχουν να κάνουν με την τεχνική αρτιότητά της είναι τα παρακάτω:
- Συνέπεια στους συμφωνημένους χρόνους. Επηρεάζει τον βέλτιστο συντονισμό και εν τέλει το συνολικό κόστος και τον συνολικό χρόνο της κατασκευής.
AfterSalesService. Ο ηλεκτρολόγος που έχει κάνει την εγκατάσταση στο σπίτι μας, πρέπει να είναι διαθέσιμος και μετά από χρόνια για συντήρηση/επισκευές και λοιπά. Μπορεί να μην φαίνεται σαν απολύτως απαραίτητο, αλλά σίγουρα ο ηλεκτρολόγος που έφτιαξε την εγκατάσταση έχει ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε περίπτωση συντήρησης, επισκευής ή αναβάθμισης της κατασκευής. Γιαυτό το λόγο, αποτελεί μάλλον πλεονέκτημα το να χρησιμοποιήσετε έναν ηλκτρολόγου που έχει την έδρα του κοντά στην περιοχή της οικοδομής σας.
Εγγύηση των εργασιών. Ελάχιστοι ηλεκτρολόγοι δίνουν γραπτή εγγύηση των εργασιών που έχουν κάνει. Προφανώς αυτοί που το κάνουν, έχουν καλύτερες πιθανότητες να προσφέρουν ποιοτικότερη εργασία και υλικά. Υπάρχει, πάντως, κι ένας καλός λόγος για τον οποίο αποφεύγουν οι περισσότεροι να δίνουν γραπτές εγγυήσεις: για κάποιο πρόβλημα που μπορεί να παρουσιαστεί στο μέλλον, μπορεί να μην φταίει καθόλου ο ίδιος ή να είναι δύσκολο να αποφασιστεί ποιός φταίει. Αν για παράδειγμα μας πέφτει διαρκώς κάποια ασφάλεια, ενδέχεται να ευθύνεται κάποια ελατωματική συσκευή που όμως είναι δύσκολο να εντοπιστεί, ή μπορεί να έχει κάνει ζημιά ένα μεταγενέστερο σύνεργείο σε κάποια παροχή.
Ψάχνετε για Ηλεκτρολόγο Εγκαταστάτη?