BrixFax.NET

Search

Το συνολικό κόστος κατασκευής σε δύο μεγάλες κατηγορίες

Το συνολικό κόστος κατασκευής σε δύο μεγάλες κατηγορίες

Κατ’αρχήν, το συνολικό κόστος μίας κατασκευής μπορεί να χωριστεί (για τις περισσότερες περιπτώσεις και όχι απόλυτα) σε δύο τμήματα:

A. Κόστος που αφορά Σκελετό, Τοιχοποιία, Ηλεκτρική και Υδραυλική εγκατάσταση και Σοβάδες (ας το ονομάσουμε ΒΑΣΙΚΟ κομμάτι της κατασκευής)

To κομμάτι αυτό της κατασκευής έχει μικρή μεταβλητότητα στις τιμές: δηλ. οι διαφορές του ενός εργολάβου από τον άλλο για κατασκευή λ.χ. σκελετού απο μπετό, τοιχοποιίας ή σοβατισμάτων, θα είναι μικρές. Έτσι, το κομμάτι σκελετός, σοβάδες και σκεπή, σε μία κατασκευή με μέσο κόστος θα καταλαμβάνει περίπου το μισό του συνολικού κόστους.

B. Κόστος που αφορά όλα τα υπόλοιπα: πατώματα, μπαταρίες, παράθυρα, πλακάκια, είδη υγιεινής κλπ (ας το ονομάσουμε ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ κομμάτι της κατασκευής)

To κομμάτι αυτό της κατασκευής έχει απεριόριστη μεταβλητότητα στις τιμές, -δηλαδή οι διαφορές λ.χ. της οικονομικότερης μπαταρίας μπάνιου από την ακριβότερη είναι τεράστιες. Μπορούμε να βρούμε μπαταρία μπάνιου με 50 ευρώ αλλά μπορούμε και με 400 ευρώ ή και περισσότερο. Έτσι ενώ αυτό το κομμάτι της κατασκευής σε μία μέση ή οικονομική κατασκευή καταλαμβάνει περίπου το μισό του συνολικου κόστους, μπορεί εύκολα -αν έχουμε ακριβά γούστα- να το κάνουμε να αποτελέσει και το 80% του συνολικού κόστους, ή και περισσότερο.

Με βάση όλα τα παραπάνω, σε μία κατασκευή που την υπολογίζουμε με μεσαία (ή και μάλλον λίγο οικονομικά) υλικά για το 2ο κομμάτι και προβλέπουμε ότι θα μας κοστίσει 1.200€/μ2, το 1ο κομμάτι δεν θα μπορούσε να μεταβληθεί σημαντικά ακόμα κι αν το επιθυμούσαμε. Ακόμα κι αν ένας ανήθικος κατασκευαστής (που χωρίς να συνειδητοποιεί τι κάνει) κόψει σίδερα από το σκελετό μιας κατασκευής, δεν θα πετύχει σημαντική βελτίωση του συνολικού κόστους. Για παράδειγμα, “κόβοντας” 10% του χάλυβα, θα μειώσεις το συνολικό κόστος της κατασκευής μόνο κατά 2,5%.

Ας πούμε λοιπόν ότι αυτό θα στοιχίσει περίπου 500ε/μ2 (δεν είναι έτσι ακριβώς αλλά το λέω για να περάσω το “μήνυμα”). Το δεύτερο κομμάτι είναι σημαντικά “εκτατό” ή και λιγάκι “συμπιεστό”, αν το επιθυμούμε.  Δηλ. είναι δυνατόν να το συμπιέσουμε μέχρι και 40-50% ενώ από την άλλη μπορούμε πανεύκολα να το εκτείνουμε κατά 100, 200 ή και περισσότερο από 500%.  Τότε όμως (στην περίπτωση του 500%) θα έχουμε ένα σπίτι με συνολικό κόστος κατασκευής 3.000€/μ2. Σ’ αυτή την κατασκευή το 1ο κομμάτι δεν θα καταλαμβάνει το 50% που κατελάμβανε στην κατασκευή των 1.000€/μ2, αλλά μόνο το 18%. Το δεύτερο κομμάτι δεν θα καταλαμβάνει το άλλο 50% αλλά το 82%.

Συνεχίζοντας και επεκτείνοντας το παράδειγμα με τον οπλισμό, μπορείς να κόψεις ένα τζάκι με τη διακόσμισή του από 4.000ε σε 1.000ε και να πετύχεις μείωση του συνολικού κόστους κατά 3% (για μία κατασκευή 100μ2). Το κακό είναι ότι τα σίδερα δεν θα φαίνονται μόλις πέσει το μπετό. Το τζάκι θα φαίνεται και θα προσελκύσει πελάτες. Έτσι -φοβάμαι- ότι μπορεί να υπάρχουν και κατασκευαστές που κάνουν αυτό το εγκληματικό λάθος (δηλ. να τα κόβουν από τα σίδερα και να τα προσθέτουν σε δευτερεύουσας σημασίας πολυτέλειες). Σίγουρα όμως, δεν θα πρέπει να γίνεται από ιδιοκτήτες που χτίζουν μόνοι τους το δικό τους σπίτι.

Το σημαντικό συμπέρασμα από αυτή την παρουσίαση, είναι ότι το κόστος της κατασκευής μας, επηρεάζεται κατά κύριο λόγο από το δευτερεύον κομμάτι και είναι απολύτως στο χέρι μας να το ελέγξουμε!

Άλλα ενδιαφέροντα:

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.