Εάν κάποιοι εξωτερικοί τοίχοι πρόκειται να δεχτούν χωνευτά κουφώματα τότε λάβετε υπόψη σας το επιπλέον πάχος του τοίχου που θα απαιτηθεί.
Ας το μετρήσουμε προσεκτικά από έξω προς τα μέσα:
σοβάς (3) + τούβλο (9) + κενό για αλουμίνιο (14) + μονωτικό, π.χ. DOW (3) + τούβλο (9) + σοβάς (3).
Δεν πιστεύω να κάνω λάθος, αλλά η αριθμητική που ξέρω μου τα βγάζει όλα αυτά 41εκ.. Τα 14 εκ. που αφήσαμε για το αλουμίνιο είναι αρκετά για να χωρέσουν και σίτα. Χωρίς την τελευταία κατεβαίνουμε στα 11εκ.. Από την άλλη, μία καλή και βαριά σειρά αλουμινίου, θα χρειαστεί 2 εκ. ακόμα για να χωρέσει (μαζί με τη σίτα). Προς το παρόν θεωρούμε ότι κρατάμε τη σίτα και βάζουμε μία μεσαία σειρά αλουμινίου. Άρα μένουμε στα 14.
Μάλλον θα συμφωνείτε ότι πρόκειται για αρκετά χοντρό τοίχο!
Ας κάνουμε -λοιπόν- μία προσπάθεια να τον αδυνατίσουμε:
α. οι δύο στρώσεις σοβάδων θα γίνουν από 2εκ ο καθένας. Θα υποθέσουμε ότι η δουλειά του χτισίματος και του σοβατίσματος θα γίνουν πολύ προσεκτικά ώστε να μην χρειαστεί περισσότερο. Άρα: -2εκ.,
β. για τα τούβλα θα γίνουμε πιο ακριβολόγοι και θα τα μετρήσουμε προς 8,5εκ το καθένα. Άρα: -1εκ.,
Δηλ. αισίως φτάσαμε στα 41 – 3 = 38εκ..
Ας κάνουμε άλλη μία “πονηρή” κίνηση: Θα αντικαταστήσουμε το εξωτερικό τούβλο από διπλό (12-οπο) με 1,5άρι (8-οπο). Άρα: -3εκ..
Φτάσαμε στα 35εκ.. Δεν φαντάζομαι να μπείτε στον πειρασμό να αφαιρέσετε και την σίτα. Συνεπώς σταματάμε εδώ.
Όταν θα δείτε στα σχέδια, πάχος τοίχου 25εκ., να ξέρετε ότι είναι ουτοπικό. Εάν έχετε χωνευτά κουφώματα, δεν μπορείτε με κλασσική τοιχοποιία να κατεβείτε τόσο χαμηλά (δύσκολα θα κατεβείτε εκεί έτσι κι αλλιώς, ακόμα και χωρίς χωνευτά κουφώματα). Προσθέστε στο παραπάνω ότι πολλές από τις άλλες διαθέσιμες μορφές τοιχοποιίας, είναι ακατάλληλες για χωνευτά κουφώματα (WMSP ή ICF)