Ψηφίστηκε και είναι εδώ και λίγες μέρες σε ισχύ το σχετικό νομοσχέδιο για τους ημιυπαίθριους.Το νομοσχέδιο αφορά: α. την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων χώρων με είσπραξη σχετικών εφάπαξ εισφορών και β. την οριστική μείωση των επιτρεπόμενων ημιυπαίθριων χώρων (η.χ.) και στις νέες οικοδομές καθώς και άλλα σημεία του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού (Γ.Ο.Κ.).
Σε ότι αφορά το πρώτο, η εισφορά θα υπολογίζεται στο 10% της αντικειμενικής αξίας του ημιυπαίθριου που θα “τακτοποιείται”. Δηλ. για να δώσουμε ένα παράδειγμα: Ας πάρουμε διαμέρισμα 120μ2 αποτελούμενο από 100μ2 δόμησης και 20μ2 η.χ. στην Αγία Παρασκευή όπου η αντικειμενική αξία είναι 2.000ε/μ2. Εάν κλείσατε τον ημιυπαίθριό σας και θέλετε να τον “τακτοποιήσετε” θα χρειαστεί να αποχωρηστείτε 4.000 από τα ευρώ σας (=2000Χ20Χ10%). Εάν είστε πολύτεκνος (και δεν ξέρουμε αν αυτό περιλαμβάνει και τους 3τεκνους) τότε αυτό το ποσό μειώνεται κατά 50%. Βέβαια θα έχετε συνεισφέρει στην μείωση του κρατικού ελλείματος που είναι και ο βασικός σκοπός του συγκεκριμένου κομματιού του νομοσχεδίου. Η Πολιτεία βεβαιώνει ότι εφόσον πληρώσετε το εν λόγω ποσό δεν θα βάλει την εφορία ή το ΙΚΑ να διεκδικήσουν διαφορές εις βάρος σας λόγω περισσότερων εκτελεσμένων τετραγωνικών απ’ ότι η άδειά σας. Δεν ισχύει το ίδιο για το ΕΤΑΚ. Χωρίς να μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι, πιθανολογούμε ότι τα επιπλέον τετραγωνικά θα υπολογίζονται στο εξής για την πληρωμή αυτού του φόρου.
Σε ότι αφορά το δεύτερο μέρος αυτού του νόμου ισχύουν τα εξής:
α. Οι η.χ. μιας κατοικίας μπορούν στο εξής να είναι έως και 15% της συνολικής δόμησης (από 20% που ήταν έως τώρα).
β. μπορούν να χρησιμοποιούνται μόνο στον όροφο που αναλογούν και δεν επιτρέπεται η μεταφορά ποσοστού από το ένα επίπεδο στο άλλο.
γ. το μέγεθός τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 2,5μ σε πλάτος και το πολύ 1,80 σε βάθος.
δ. τα υπόγεια δεν μπορούν να εξέχουν περισσότερο από 80εκ από τον οριστικά διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο (μέχρι τώρα ήταν 1,50μ).
Οι αλλαγές του εν λόγω νόμου ισχύουν για όσες άδειες κατατίθενται μετά τις 21-7-09 οπότε και έχει ισχύ ο νόμος (3775/21-7-2009).
Μπαίνουμε σε πειρασμό να σχολιάσουμε αυτές τις αλλαγές.
- Τα δοκάρια ενός υπογείου είναι συνήθως 60εκ.. Άρα 80-60=20. Τα κασώματα των περισσοτέρων παραθύρων είναι 8εκ.. Άρα ένα κάσωμα στην πάνω πλευρά του παραθύρου κι άλλο ένα στην κάτω μας κάνει 2Χ8=16εκ.. Αφαιρώ από τα 20εκ κι έχω: 20-16=4εκ.. Τόσο περισσεύει για το τζαμιλίκι που θα φωτίσει το υπόγειο. Ο εξαερισμός θα είναι πιο τυχερός γιατί θα έχει σχεδόν όλα τα 20εκ.. Βέβαια καθώς δεν περισσεύει καθόλου ύψος για προστασία από τα νερά της βροχής, αυτά θα περνούν ανεμπόδιστα στο εσωτερικό του υπογείου μας. Αυτά όλα θα γίνουν αν τηρήσουμε το νέο νόμο.
- Προφανώς η πρόθεση της Πολιτείας είναι η κατάργηση των υπογείων, γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε χώροι που δεν φωτίζονται φυσικά και δεν εξαερίζονται επαρκώς, ύστερα από κάποιο διάστημα γίνονται άχρηστοι και αποχτούν μούχλα και μυρωδιές από την υγρασία.
- Η μη δυνατότητα μεταφοράς ποσοστού από το ένα επίπεδο στο άλλο μάλλον επηρεάζει μόνο μονοκατοικίες κι όχι διαμερίσματα. Η χρήση η.χ. στις μονοκατοικίες ήταν πάντα περιορισμένη και μόνο σε περιπτώσεις ουσιαστικής αρχιτεκτονικής ανάγκης.
- Καταργούνται οι κλειστοί χώροι στάθμευσης σε pilotis πολυκατοικιών. Επιτρέπονται μόνο οι ελεύθεροι (ανοιχτοί χώροι) οι οποίοι συνεχίζουν να μην υπολογίζονται στην δόμηση.
- Οι υπέργειοι χώροι στάθμευσης εκτός pilotis (που μέχρι τώρα δεν μετρούσαν στην δόμηση) πλέον προσμετρώνται.
Από όσα προβλήματα έχει η χώρα μας, νομίζουμε ότι τα τελευταία σε βαθμό επείγοντος, θα πρέπει να είναι: το βάθος των υπογείων και οι διαστάσεις των η.χ. των νέων κτισμάτων.