Όπως θα έχετε ήδη καταλάβει (έχοντας διαβάσει το πρώτο μέρος αυτού του άρθρου), το να γλυτώσεις χρήματα είναι τις περισσότερες φορές αντιφατικό με όλους τους άλλους στόχους που έχετε θέσει για το σπίτι των ονείρων σας.
Δυστυχώς δεν υπάρχει κανένας μαγικός και έξυπνος τρόπος για να κάνετε οικονομία. Είναι απλώς ένα σύνολο συμβιβασμών και μία κουραστική διαδικασία για την οποία θα πρέπει να έχετε προετοιμαστεί όσο περισσότερο γίνεται ώστε να μπορέσετε να εκτελέσετε όσο καλύτερα γίνεται.
Σε κάθε περίπτωση, θέλοντας να συνοψίσουμε τα απαραίτητα πράγματα που πρέπει να κάνετε για να πετύχετε την μέγιστη δυνατή οικονομία, θα πρέπει να πούμε ότι πρέπει να κάνετε τρία πράγματα:
α. να σχεδιάσετε,
β. να σχεδιάσετε πιο προσεκτικά και τέλος
γ. να σχεδιάσετε ακόμα πιο προσεκτικά και να εκτελέσετε το έργο σας με πλήρη γνώση όλων των κομματιών της κατασκευής καθώς και της σωστής σειράς εκτέλεσης.
Δεν μπορώ να εφεύρω έναν αρκετά έντονο τρόπο για να σας πω ότι ο σωστός σχεδιασμός είναι η μητέρα της οικονομίας και πως όλα ξεκινούν από αυτόν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε διαβάσει και κατανοήσει τις “Συχνές παραλείψεις στο σχεδιασμό”. Έχουμε υπολογίσει ότι λάθη στη φάση του σχεδιασμού, επιβαρύνουν κατά μέσο όρο κατά 20% το κόστος κατασκευής ενός έργου.
Ο σωστός σχεδιασμός αποτελείται από δύο μέρη (που μεταξύ τους είναι αλληλένδετα):
i. Τον τεχνικό σχεδιασμό, δηλ. το σύνολο των σχεδίων που θα εκπονήσει ο μηχανικός σας (αρχιτεκτονικά, στατικά, ηλεκτρο-μηχανολογικά κλπ). Τα σχέδια πρέπει να είναι της απολύτου αρεσκείας σας με την βασική προϋπόθεση ότι τα έχετε καταλάβει απόλυτα. Επίσης πρέπει να είναι καλά φτιαγμένα χωρίς λάθη και τέλος πρέπει να μην έχουν παραλείψεις. Διαβάστε το “Λαθολόγιο της Οικοδομής” και προσπαθήστε να μην γίνετε κι εσείς μία στατιστική. Διαλέξτε ένα τεχνικό γραφείο που θα μελετήσει και θα παράγει ορθά και ολοκληρωμένα σχέδια του σπιτιού σας (ή του οποιουδήποτε έργου) και που θα σας τα επιδείξει με τρόπο που κι εσείς θα τα καταλάβετε. Είναι αδιανόητο στην εποχή μας, οι άνθρωποι να πρέπει να φανταστούν το μελλοντικό τους σπίτι μέσα από 2διάστατα σχέδια, ενώ η τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα 3διάστατων απεικονίσεων και περιηγήσεων. Είναι ανεπίτρεπτο να παραλείπονται τελείως σημαντικά στοιχεία όπως είναι ο περιβάλλον χώρος που θα αποτελέσει και σημαντικό μέρος του συνολικού κόστους κατασκευής. Είναι αδιανόητο να σχεδιάζει κάποιος ένα σπίτι χωρίς να έχει δει ποτέ το οικόπεδο. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν αντιφάσεις (και μάλιστα σημαντικές) ανάμεσα στα διάφορα σχέδια (π.χ. αρχιτεκτονικά και ξυλοτύπους).
ii. Τον οικονομικό σχεδιασμό, δηλ. την προσεκτική εκτίμηση του οικονομικού μεγέθους του έργου σας. Θα έλεγα ότι “πάτε ξυπόλητος στ’ αγκάθια” εάν δεν έχετε έναν καλό προϋπολογισμό του εγχειρήματος που ετοιμάζεστε να ξεκινήσετε. Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να είναι προφητεία. Πρέπει -όμως- να είναι ένα εργαλείο που θα σας επιτρέψει να κάνετε την βέλτιση ανακατανομή των πόρων προς την κατεύθυνση της μεγιστοποίησης του οφέλους σας (μέσα σε ένα πλήθος από αντιφατικές δυνατότητες) και με τρόπου που τελικά θα πετύχετε το στόχο σας: να χτίσετε το σπίτι σας με τα χρήματα που διαθέτετε. Πρέπει να περιέχει προσεκτικά (με βάση τα δεδομένα της αγοράς) προμετρημένες τις ποσότητες, αγοραίες τιμές και μία στήλη όπου θα μπούν τα πραγματικά ποσά καθώς θα εκτελείται το έργο. Μ’ αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να κάνετε διορθώσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να διαχειριστείτε ένα έργο μεγάλης αξίας (ακόμα και το μικρότερο σπίτι είναι τέτοιο). Μην διστάσετε να αναθέσετε σε κάποιον έμπειρο ειδικό να σας φτιάξει υπεύθυνα τον προϋπολογισμό του έργου σας. Το κόστος δεν μπορεί παρά να είναι ελάχιστο σε σχέση με το κόστος των λαθών που μπορούν να γίνουν.
Στείλτε μας e-mail με οποιαδήποτε ερώτησή σας σχετικά με οποιαδήποτε απορία σας. Τα απαντούμε όλα (συνήθως μέσα σε μερικές μέρες -ανάλογα με τον φόρτο των εργασιών μας).