Να κάνω θερμομονωτική βαφή Νανοτεχνολογίας?

Να κάνω θερμομονωτική βαφή Νανοτεχνολογίας?

Θέλουμε να κάνουμε εξωτερικη θερμομόνωση στην πολυκατοικία και σκεφτόμαστε αντί για την κλασική μέθοδο με dow να την κάνουμε με χρώματα θερμομονωτικά νανοτεχνολογίας.

Η τιμή τους είναι αρκετά δελεαστική αλλα δεν γνωρίζω κατα πόσο είναι δοκιμασμένα για θερμοπροσόψεις. Υποτίθεται πως η θερμομόνωση που προσφέρουν είναι ίδια και καλύτερη απο 5αρι dow.

Έχετε μήπως υπόψη σας αν αυτό ισχύει?

Το έχει δοκιμάσει κάποιος?

Απ: Δεν γνωρίζουμε αρκετά καλά το θέμα και γι’ αυτό η απάντησή μας δίνεται με επιφυλάξεις.

Από όσο γνωρίζουμε οι βαφές νανοτεχνολογίας έχουν θερμομονωτικές ιδιότητες και μάλιστα εξαιρετικά χρήσιμες σε περιπτώσεις που δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάποια άλλη θερμομονωτική ύλη (π.χ. πολυστερίνη). Τέτοιες περιπτώσεις είναι οι περιπτώσεις πολύ θερμών επιφανειών.

Ξέρουμε επίσης, ότι εκτός από τις θερμομονωτικές τους ιδιότητες, τα χρώματα νανοτεχνολογίας έχουν πολύ καλές υγρομονωτικές αλλά και άλλες ιδιότητες όπως π.χ. αντιμουχλικής προστασίας.

Δεν πιστεύουμε ότι για το ίδιο κόστος θα μπορούσαν να προσφέρουν την ίδια θερμομονωτική προστασία που προσφέρουν 5εκ. DOW, αλλά και πάλι αυτό το λέμε με κάθε επιφύλαξη.

Σε κάθε περίπτωση η νανοτεχνολογία έχει εμπορικές εφαρμογές μόνο κατά τα τελευταία 10 χρόνια (μετά το 2000). Κατά συνέπεια, δεν πιστεύουμε ότι θα υπάρχουν πολλοί που έχουν δοκιμάσει αυτή την τεχνολογία στην Ελλάδα και μάλιστα για εφαρμογές θερμομόνωσης.

Διαβάστε περισσότερα για την Νανοτεχνολογία εδώ.

12 Responses

  1. Ασφαλώς έχετε δίκιο, αλλά είναι μάλλον καλύτερα να χρησιμοποιηθει πετροβάμβακας αντί πολυστερίνης, διότι η τελευταία είναι εύφλεκτη.

  2. Θερμομόνωση με ουσιαστικά αποτελέσματα που θα κρατήσουν στον χρόνο με βαφές η ασφαλτόπανα δεν γίνεται.. Οι καλύτερες λύσεις για μονώσεις ταρατσώνθερμοπρόσοψη είναι τα συστήματα που κυκλοφορούν στο εμπόριο και χρησιμοποιούν φελιζόλ συγκεκριμένα διογκωμένη πολυστερίνη. Υπάρχουν και οικονομικά συστήματα. Όσο για την εξηλασμένη πολυστερίνη το μειονέκτημα της είναι ότι χάνει τις ιδιότητες της με την πάροδο του χρόνου. Άρα μετά από μερικά χρόνια η θερμομονωτική απόδοση του συστήματος θα πέσει. Οι βαφές απ εκεί και πέρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν επιπρόσθετα εξωτερικά του συστήματος μόνωσης ταράτσας η εξωτερικής θερμομόνωσης.

  3. Σε πόσο χρόνο γίνεται απόσβεση της δαπάνης για την μόνωση από τις μειώσεις σε κατανάλωση ενέργειας?

    Απ: Ο χρόνος απόσβεσης απαιτεί κάποιους υπολογισμούς για να γίνει με ακρίβεια.
    Κανείς θα πρέπει να γνωρίζει τουλάχιστον τα παρακάτω στοιχεία (που όμως αλλάζουν από το ένα έργο στο άλλο):

      συνολικό κόστος θερμομόνωσης
      κόστος θέρμανσης χωρίς θερμομόνωση
      κόστος θέρμανσης με θερμομόνωση
      κόστος χρήματος, δηλ. ύψος επιτοκίων

    Το σίγουρο είναι ότι η απόσβεση θα γίνει αρκετά γρήγορα ώστε η δαπάνη να είναι επωφελής, ακόμα και για χώρες με ήπιο κλίμα όπως η Ελλάδα.

  4. για μια οικοδομη 500τμ ποσο κοστιζει η οικοδομικη αδεια

    Απ: με δεδομένη την απελευθέρωση, δεν υπάρχουν προαποφασισμένες τιμές. Ο κάθε αρχιτέκτονας/πολιτικός μηχανικός είναι ελεύθερος να ορίζει αυτός/αυτή την αμοιβή που ζητάει.

    Διαβάστε περισσότερα:
    εδώ,
    εδώ,
    εδώ,
    εδώ κι
    εδώ.

  5. Γεια σας θα ήθελα να ρωτησω αν εχει άλλα αποτελέσματα (καλύτερα;) η θερμομονωση με νανοτεχνολογία σε πετρινο σπιτι (60 πόντους παχος τοιχος); Εξωτερικη θερμομόνωση δεν μπορουμε να κανουμε με τις κλασικες μεθόδους γιατι θ αλλοιωθει η εξωτερικη όψη του σπιτιου, πραγμα που και δεν το θελουμε και μας το απαγορεύει το Υπουργειο πολιτισμού. Το σπιτι μας ειναι σε περιοχή που ανηκει στη Γ κλιματικη ζωνη.

    1. To κατάλληλο υλικό μπορεί να προσθέσει θερμομονωτικές ιδιότητες αλλά μπορεί να είναι αρκετά ακριβό.
      Αν υπάρχει χώρος στο εσωτερικό της κατοικίας, θα είναι μάλλον πολύ οικονομικότερο το να προστεθεί θερμομόνωση εσωτερικά.

  6. με λιγα λογια,τα χρωματα θερμομονωτικης νανοτεχνολογιας αντακαθιστουν την εξωτερικη θερμομονωση?εχει δοκιμαστει η μεθοδος σε αρκετα κτιρια να ειμαστε σιγουροι?

    Aπ: Η απάντηση είναι ότι Όχι. Δεν την αντικαταστήσουν. Η εξωτερική θερμομόνωση είναι προτιμότερη. Αν ωστόσο, δεν μπορείτε να εφαρμόσετε εξ. θερμ. τότε μπορείτε να εξετάσετε αυτές τις βαφές σαν μία (σε κάποιες περιπτώσεις την καλύτερη) από τις εναλλακτικές που απομένουν.

  7. έχω ένα πέτρινο οίκιμα κτισμένο όλο πέτρα 50cm πάχους το οποίο λόγω του ότι δεν έχει μόνωση ζεστένεται πάρα πολύ το καλοκαίρι και αντίστοιχα είναι πολύ κρύο το χειμώνα.
    Υπάρχει κάποιο άχρωμο υλικό ή βερνικι το να περάσω πάνω από την πέτρα για θερμομόνωση??

    ευχαριστώ
    Σ. κουλουμπής

    Aπ: Υπάρχει και διαφανής θερμομονωτική νανο-βαφή, αλλά δεν είμαι σίγουρος αν θα μπορεί να κάνει δουλειά. Οι πέτρες έχουν μεταξύ τους κενό? Εάν όχι (αν δηλ. είναι ενωμένες με κονίαμα ώστε να σχηματίζεται μία σχεδόν επίπεδη επιφάνεια), τότε μάλλον θα μπορεί να δουλέψει.
    Η αποτελεσματικότερη όμως, λύση για να μονώσετε αυτή την κατασκευή, θα ήταν να γίνει η μόνωση εσωτερικά, με γυψοσανίδες (και μόνωση ανάμεσα σ’ αυτές και τους τοίχους). Όμως αυτό θα απαιτούσε να θυσιάσετε λίγο χώρο (μερικά εκατοστά παχύτεροι τοίχοι) και την όψη της πέτρας.

  8. Μήπως έχετε μελετήσει την διαφορά κόστους μεταξύ παραδοσιακού σοβά και γυψοσοβά στο εσωτερικό ενος σπιτιου?
    Υπάρχουν τεχνικά πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα από την χρήση του γυψοσοβά?
    Ειναι λιγότερη η φασαρία κατά την κατασκευή και καλύτερη η ρύθμιση της εσωτερικής υγρασίας από την χρήση γυψοσοβά ?

    Aπ: ξέρουμε ότι ο γ/σ δίνει λείο αποτέλεσμα χωρίς την ανάγκη στοκαρίσματος. Ωστόσο είναι ακριβότερο σαν υλικό κι έτσι συνηθίζεται όπου οι εσωτερικές τοιχοποιίες γίνονται με γυψοσανίδες. Εφόσον έχετε ήδη τους σοβατζήδες στο σπίτι για να κάνουν τα εξωτερικά, πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πλεονέκτημα (ούτε οικονομικό αλλά ούτε και σαν θέμα καθαριότητας). Αξίζει να σκεφτείτε τον γ/σ όταν οι σοβατζήδες δεν έρθουν καθόλου για τα εξωτερικά (δηλ. έχετε εφαρμόσει κάποια λύσει που οι τοίχοι στις εξωτερικές -τουλάχιστον- πλευρές δεν χρειάζονται σοβάτισμα.

    Για θέμα υγρασίας, πιστεύουμε ότι μάλλον δεν τίθεται θέμα. Ο παραδοσιακός σοβάς, λόγω παχύτερης στρώσης αλλά και με τη χρήση στεγανωτικού γαλακτώματος (στο λάσπωμα), θα πρέπει να είναι αυτός με τις καλύτερες πιθανότητες να συγκρατήσει την υγρασία.

  9. Στην εταιρία μας διαθέτουμε ενα προσθετο βαφης με βαση την νανοτεχνολογία που ονομαζεται Thermilate. προκειτε για κεραμικα νανοσφαιριδια με κενο αερος στον πυρηνα τους τα οποια προστιθενται μεσα στο χρωμα προσδιδοντας ιδιαιτερα χαρακτηριστικα θερμομονωσης, ηχομονωσης και πυραντοχης. Πρεπει να σημειωσουμε οτι στην αγορα κυκλοφορουν ηδη ετοιμα χρωματα με υαλοσφαιριδια τα οποια εχουν και αυτα καποιο αποτελεσμα αλλα περιπου την μιση αποδοση σε σχεση με το προσθετο νανοτεχνολογιας. αυτο που συμβαινει με τα νανοσφαιριδια ειναι οτι εχουν ανακλαστικες ιδιοτητες.χοντρικα μπορουμε να πουμε οτι δημιουργουμε εναν καθρεπτη θερμοτητας στον τοιχο μας. Η μονωση με dow απλα καθυστερει τον ρυθμό ροης της θερμότητας. δεν ανακλα την θερμοτητα. χωροι που εχουν βαφει με το προσθετο νανοτεχνολογιας θερμαινονται και ψυχονται πολυ γρηγορα με αποτελεσμα την μειωμενη καταναλωση στην θερμανση και ψυξη. δειτε για περισσοτερες πληροφορειες το παρακατω link.
    και το παρακατω αρθρο

  10. Καλησπέρα σας,
    οι θερμομονωτικές βαφές νανοτεχνολογίας έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα με την παραδοσιακή θερμομόνωση, υπάρχουν ωστόσο αρκετές διαφορές που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν σας. Αφ’ ενός δεν μπορούν να προσφέρουν ίδιο συντελεστή θερμομόνωσης με μία πεντάρα πολυστερίνη όπως αναφέρετε στο ερώτημα σας, ανάλογα όμως την τοποθεσία σας μπορούν να προσφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα αναλογικά πάντα με το συνολικό κοστολόγιο της εργασίας. Συνολικά για μια ολόκληρη πολυκατοικία πρέπει να γνωρίζουμε κάποια στοιχεία παραπάνω. Για παράδειγμα την τοποθεσία σας, αν υπάρχουν πλευρές της πολυκατοικίας που είναι καλυμμένες και ποιες είναι αυτές και, το σημαντικότερο, τον συντελεστή ιδιοκατοίκησης της πολυκατοικίας. Σας τα λέω όλα αυτά επειδή η διαφορά στο κοστολόγιο στις 2 μεθόδους θερμομόνωσης είναι τεράστια. Για τις περισσότερες πολυκατοικίες είναι δύσκολο να μπορούν όλοι οι ένοικοι ή ιδιοκτήτες να δαπανήσουν 40 με 45 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο(για πιστοποιημένη θερμομόνωση και σε υλικά και σε εργασία) , συγκριτικά με το χρώμα νανοτεχνολογίας που μπορεί να κοστίσει από 5 ευρώ το μέτρο. Σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των θερμομονωτικών χρωμάτων νανοτεχνολογίας αναφέρονται καλύτερα και αναλυτικότερα στην προηγούμενη απάντηση από τον κύριο Αραμπατζή.

  11. Σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δίνετε να εξηγήσω κάποια πράγματα σχετικά με τις θερμομονωτικές βαφές.

    Το SurfaPore ThermoDry της NanoPhos AE δεν είναι υλικό το οποίο τοποθετείται ανταγωνιστικά ως προς την πολυστερίνη. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποτρέπουμε τους τελικούς χρήστες από το να εφαρμόσουν κλασσικές μεθόδους θερμομόνωσης.

    Ωστόσο, σας αναφέρω ενδεικτικά ότι σε κάποιες χώρες χρησιμοποιείται αντί της κλασσικής θερμομόνωσης: Στην Τουρκία χρησιμοποιείται αντί εξωτερικής θερμομόνωσης αποτρέποντας τη δημιουργία οπών στήριξης σε σεισμογενείς περιοχές και στην Κίνα η χρήση του SurfaPore ThermoDry εξασφαλίζει μεγαλύτερη πυροπροστασία, αφού είχαν πολλά ατυχήματα από πυροτεχνήματα. Και στις δύο περιπτώσεις, η εφαρμογή δύο «χεριών» εξωτερικά (μόνο)αποδεικνύεταιπρακτικά να ισοδυναμεί με φύλλο πολυστερίνης 3cm.

    Στην Ελληνική αγορά (και σε πολλές άλλες) επικρατεί το εξής παράδοξο: Η θερμότητα μεταφέρεται με αγωγή και ακτινοβολία. Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, η θερμική ακτινοβολία του ήλιου είναι ο πρωταρχικός παράγοντας θέρμανσης των κτιρίων. Ενώ όμως τα κτίρια θερμαίνονται από την ακτινοβολία, η θερμομόνωση γίνεται πρωταρχικά με ένα μέσο (φύλλα πολυστερίνης) το οποίο περιορίζει τη θερμική αγωγιμότητα. Παλεύουμε δηλαδή την ακτινοβολία περιορίζοντας τη θερμική αγωγιμότητα…

    Το SurfaPore ThermoDry, με θερμική ανακλασιμότητα 92,35%, πολλαπλασιάζει τη συνολική θερμομόνωση αφού «ξεφορτώνει» το θερμικό φορτίο που επιβαρύνει το κτίριο. Κι ας υπάρχει πολυστερίνη… Επίσης, εσωτερικά, είναι το μόνο προϊόν που μπορεί να αυξήσει την επιφανειακή θερμοκρασία της τοιχοποιίας και να σταματήσει τη συμπύκνωση υδρατμών και την ανάπτυξη μούχλας και μυκήτων.

    Συνολικά, οι συγκεκριμένες βαφές δεν θα πρέπει να συγκρίνονται με τις κλασσικές μεθόδους θερμομόνωσης. Η εφαρμογή τους εξασφαλίζει συγκεκριμένη λειτουργικότητα και βοηθά σε καλύτερη ενεργειακό αποτύπωμα του κτιρίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.