Συνήθως οι σκάλες από μπετόν τιμολογούνται με δύο τρόπους οι οποίοι δουλεύουν αθροιστικά. Αυτό σημαίνει ότι υπολογίζουμε τις αξίες με τον καθένα από τους δύο τρόπους και στη συνέχεια προσθέτουμε τις δύο αξίες.
Ο πρώτος τρόπος είναι με τα ρίχτια κι ο δεύτερος είναι με την ποσότητα του μπετόν που χρησιμοποιήθηκε.
Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: Μία σκάλα η οποία έχει 17 ρίχτια και χρειάστηκε 1,8 κυβικά μέτρα μπετόν. Ας υποθέσουμε επίσης ότι στην προσφορά του εργολάβου ορίζεται ότι η τιμή ανά ρίχτι είναι 10ευρώ και η τιμή ανά κυβικό μέτρο μπετόν είναι 220 ευρώ. Τότε αυτή η σκάλα θα μας κοστίσει 170ευρώ για τα ρίχτια και 1,8 Χ 220 ευρώ = 396 ευρώ για το μπετόν. Δηλαδή συνολικά θα κοστίσει 566 ευρώ.
Φυσικά (στην πράξη) θα είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσετε πόσα ακριβώς κυβικά μπετόν χρησιμοποιήθηκαν για τη σκάλα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η σκάλα σκυροδετείται μαζί με άλλα κομμάτια της οικοδομής π.χ. και μία πλάκα με τα δοκάρια της ή/και κολόνες κλπ. Ας πούμε λ.χ. ότι την ημέρα που σκυροδετήθηκε η σκάλα σκυροδετήθηκε μαζί και η πλάκα του ισογείου. Το σύνολο της σκυροδέτησης (ας πούμε ότι) ήταν 24 κυβικά (σχεδόν 3 βαρέλες). Τότε ο λογ/μός της ημέρας εκείνης θα είναι 24 Χ 220 πλέον τα 17 ρίχτια Χ 10 ευρώ έκαστο, δηλ. 5280+170 = 5450 ευρώ.
Τώρα θα αναρωτιέστε: γιατί αυτή η διπλή χρέωση για τις σκάλες? Ο λόγος είναι ότι το καλούπωμα μιας σκάλας απαιτεί πολλή δουλειά και πολλή φθορά ξυλείας.
Από την άλλη πρέπει να θυμίσουμε ότι την εποχή αυτή και οι εργολάβοι έχουν μειώσει σημαντικά τις τιμές τους κι έτσι έχουμε ακούσει ότι σε κάποιες περιπτώσεις προσφέρονται συνολικές τιμές χωρίς επιπλέον χρεώσεις (π.χ. ρίχτια, εμφανή κλπ). Δηλ. οι εργολάβοι περιλαμβάνουν αυτά τα κόστη στη βασική τιμή για το μπετόν και δεν χρεώνουν επιπλέον για τα ρίχτια.
8 Responses
Γι’αυτόν που την πουλάει είναι σίγουρα λογική. Εσείς θα πρέπει να κοιτάξετε αν σας αρέσει κι αν θα μπορούσατε να βρείτε μία ίδιας ποιότητας σκάλα που σας αρέσει όπως κι αυτή των 8.000, αλλά σε καλύτερη τιμή. Τότε θα πρέπει να προτιμήσετε εκείνη.
Γεια σας, κάνω ανακαίνιση και ψάχνομαι για διαφόρου τύπου εσωτερικής σκάλας. Μας αρέσει μια που είναι σιδεροκατασκευή μέσα στον τοίχο με 6 ή 7 κρεμαστά σκαλοπάτια και μας είπαν ένα κοστολόγιο περίπου 8000Ε είναι λογική τέτοια τιμή, για τόσο μικρή σκάλα??? Φυσικά και ψάχνω μια πάρα πολύ οικονομικότερη λύση. ( Η μισή σκάλα είναι χτιστή και η υπόλοιπη μισή θα γίνει κάποια κατασκευή)
Καλησπέρα σας έχω δυο μεγάλα και σοβαρα πρόβλημα το πρώτο ειναι έχω μια μικρή μεζονέτα που θελο να φτιάξω από το μπαλονάκι μου μια σκάλα να ανέβει τεράτσα μου λένε ότι δεν έχει της υποδομές στήριξης μου φενετε αδιανόητο εδω πήγαμε στο φεγγάρι πετάνε αεροπλάνα με τόνους βάρους βοηθήστε με σας παρακαλο πέστε μου και εσύ σας ευχαρηστω μπορώ να σας στυλό και φωτ αν θελετε
Απ: Δεν μπορούμε να απαντήσουμε χωρίς να το δούμε επί τόπου (μία φωτό δεν αρκεί). Το καλύτερο θα ήταν να μιλήσετε με μηχανικό ή αρχιτέκτονα για το θέμα.
Πάντως ενώ είναι σίγουρο ότι θα υπάρχει λύση από καθαρά τεχνικής πλευράς, το θέμα είναι αν το κόστος της (καθώς και άλλοι περιορισμοί) επιτρέπουν την υλοποίησή της.
Σε παλια μονοκατοικια θέλω να κάνω ανακαίνιση και προσθήκη ορόφου 60τμ με ταυτόχρονη μείωση των τετραγωνικών του ισογείου. Ο αρχιτέκτονας ζητάει 15.380 ευρώ για την άδεια τα οποία νομίζω ότι είναι πολλά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Εχω δίκιο ή άδικο. Παρακαλώ μια απάντηση:
Ευχαριστώ
Απ: Κι εμάς πολλά μας φαίνονται. Από την άλλη δεν έχουμε όλα τα δεδομένα (αφενός) και άλλωστε ο καθένας βάζει στη δουλειά τη την τιμή που κρίνει ο ίδιος. Το καλύτερο θα ήταν να πάρετε και μία-δύο ακόμα προσφορές.
Γειας σας!
Θα ήθελα να ρωτησω, αν είναι σωστο να κάνω την ηλεκτρολογική εγκατασταση του σπιτιου μέσα στα μπετα. Δηλαδη να ριξω (το ειδικο) σπιραλ μέσα στο μπετον και αργοτερα να περάσω τα καλωδια. Αυτο συμαινει οτι θα υπάρχει σπιραλ μέσα στην πλάκα και ενδεχομένως και μεσα σε κάποιο δοκαρι κ κολονα.
Η αποροια που έχω είναι αν μειωνεται η αντοχη του μπετον και δημιουργησω πρόβλημα στην στατικότητα του κτηρίου.
Ευχαριστω πολύ…
Απ: Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει οπωσδήποτε να πάρετε την έγκριση του επιβλέποντος μηχανικού.
Ωστόσο, η άποψή μας είναι ότι μπορείτε να το κάνετε. Ένα καλώδιο φ16 ή και λίγο περισσότερο δεν έχει μεγάλη σημασία.
Θέλει όμως προσοχή ώστε να μην υπάρξουν σημαντικές μειώσεις της διατομής ιδιαίτερα σε κόμβους δοκών και υποστυλωμάτων.
Όμως ποιο θα είναι το όφελος? Δεν θα σοβατίσετε?
….Το οφελος που θα έχω, θα είναι αφενως οτι θα γλιτωσω σκαψηματα στους τοιχους και αφετερου οτι δεν θα χρειαστει να σκαψω κάποιο δοκάρι ή κολονα που απαγορευεται. Αν δεν σκάψω κολονα η δοκαρι, θα πρεπει να πεσει παρα πολυ σοβας. Εκτος αυτων όταν τελειώσουν τα μπετα θα έχω έτοιμη τη μιση ηλεκτρολογικη εγκατάσταση του σπιτιου. Ωστοσο φοβαμαι μήπως μειωνω την αντοχη του φεροντος οργανισμου. Ο επιβλεπων μηχανικος δεν είχε προβλημα. Έχω ριξει την πλάκα του ισογείου, οπου και έριξα τα σπιραλ και τώρα ετοιμαζομαστε για την πλακα του ορόφου. Θα με ενδιέφερε πολυ η γνωμη σας.
Ευχαριστω πολυ.
Απ: υπό την προϋπόθεσεις ότι:
1. ο επιβλέπων μηχανικός συμφωνεί, και
2. ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί ώστε να μην υπάρξει σημείο με πολλούς ηλεκτρολογικούς σωλήνες που να περνάνε από κολόνα, δοκάρι ή κάποιο κόμβο κολόνας/δοκαριού (αυτό όμως δεν θα είναι πολύ εύκολο),
συμφωνούμε κι εμείς.
Αν χρειαστεί ίσως και να έχει νόημα να μεγαλώσει κάποια διατομή (κολόνα ή δοκάρι).
Γεια σας
Θα γινει μια σκαλα απο πετρα με 22 ριχτια 1,90m Χ 0,30cm Χ 0,17cm, τα υλικα δικα μου ποσο πρεπει να τον πληρωσω τον μαστορα;
Απ: Πρέπει κανείς να δει τη δουλειά για να είναι σίγουρο τι ακριβώς απαιτείται. Ωστόσο, καταλαβαίνουμε ότι το πλάτος της είναι 1,90 μ. και ότι η ψάθα της είναι 30 εκ..
Εφόσον είναι έτσι και με την υπόθεση ότι η σκάλα θα είναι από μπετό και στη συνέχεια θα ντυθεί με πέτρα, καθώς και ότι το μπετό δεν είναι μέρος της κατασκευής του σκελετού (δηλ. ο μάστορας θα έρθει με τα εργαλεία του για να κάνει αυτή μόνο τη δουλειά, δηλ. δεν είναι ήδη στο έργο κάνοντας τα υπόλοιπα μπετά της οικοδομής) η τιμολόγηση θα μπορούσε να γίνει ως εξής:
α. μεροκάματα για το καλούπωμα (πιθανώς 4 έως 6),
β. μεταφορικά για τα εργαλεία του, ξύλα και σκαλωσιές (πιθανώς 200ε),
γ. κόστος τοποθέτησης της πέτρας. Αυτό θα εξαρτηθεί από αρκετά πράγματα. Βλέπε εδώ κι εδώ. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα μέτρα δεν είναι πολλά και δεν είναι συνεχή. Λόγω του σχήματος της σκάλας το κόψιμο της πέτρας θα πρέπει να γίνεται πολύ συχνά (δηλ. 22 λωρίδες λ.χ. για τα ρίχτια). Αυτό θα ανεβάσει το κόστος.
Εάν απαιτείται και θεμελίωση (αν το έχουμε καταλάβει σωστά είναι μεγάλη σκάλα), δηλ. σκάψιμο με το χέρι, θα πρέπει να πληρωθεί κι αυτό με το μεροκάματο (πιθανώς 1 ή 2 μεροκάματα).
Εάν δεν υπάρχουν αναμονές στο σημείο που θα συνδεθεί η σκάλα με τον σκελετό της οικοδομής θα χρειαστούν και τρύπες για να τοποθετηθούν αναμονές (βλήτρα) με ρυτίνες. Θα πάει κι αυτό με το μεροκάματο (πιθανώς 1 ή 2 μεροκάματα).
Γεια σας, προσπαθησα να βρω πως κάνεις νέα ερωτηση αλλα….ματαια!!!
Μένω σε ισογεια μονοκατοικια και θελω να κανω θερμομονωση στη ταρατσα.
Για να κανω θερμομονωση θα πρεπει να κόψω τις μπετοβεργες που περισευουν απο τις κολώνες στη ταρατσα?
Αν τις κόψω θα μπορω να χτίσω άλλο όροφο απο πανω, αργοτερα?
σας ευχαριστω για το χρόνο σας.
Aπ: Το να κόψετε τις αναμονές θα εξυπηρετούσε τη θερμομόνωση. Ωστόσο θα γινόταν πολύ δύσκολο να συνεχίσετε τον επόμενο όροφο. Τότε θα χρειαστεί να βάλετε βλήτρα και πάλι το αποτέλεσμα θα ήταν αμφίβολο.
Συνιστούμε να μην κόψετε τις αναμονές.
Σε κάθε περίπτωση απ’ ότι μπορείτε να δείτε τα καταφέρατε μια χαρά να υποβάλλετε το ερώτημα. Αυτός ήταν τελικά ο τρόπος. Καθόλου μάταια η προσπάθεια.