Μην αφήνετε το νερό της βροχής να πηγαίνει χαμένο
Κατασκευάστε μία δεξαμενή συλλογής ομβρίων.
Γεμίστε τη δεξαμενή σας με το νερό της βροχής.
Χρησιμοποιήστε αυτό το νερό για πότισμα το καλοκαίρι.
Υπολογίστε την επιφάνεια της κάτοψης της σκεπής σας και πολλαπλασιάστε επί 0,6.
Δηλ. αν η σκεπή σας έχει κάτοψη 100μ2, τότε 100Χ0,6=60μ3. Αυτό είναι το μέγιστο νερό που μπορεί η δεξαμενή σας να μαζέψει από τα νερά της βροχής που θα πέφτουν πάνω στην σκεπή σας σε ένα χρόνο.
Ανάλογα με την οικονομική και την χωροταξική δυνατότητά σας κάντε μία δεξαμενή μέχρι το πολύ 60μ3. Δηλ. αν πούμε ότι η δεξαμενή θα έχει ύψος 4μ, τότε η επιφάνειά της θα είναι λ.χ. 3μΧ5μ=15μ2.
Δεν θα μετανιώσετε.
Πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα πούμε το νερό νεράκι. Εύχομαι να μην φτάσει ποτέ η στιγμή που θα πρέπει να καθαρίζουμε και να πίνουμε το νερό που θα μαζεύει αυτή η δεξαμενή.
One Response
Aγαπητοι φιλοι καλησπέρα και συγχαρητήρια για την χρήσιμη σελίδα σας.
Ζω στη Λέσβο και σκεφτομαι να κατασκευάσω έναν ταμιευτήρα (δεξαμενή) συλλογής ομβρίων στο κτήμα μου, ωστε να αξιοποιήσω το καλοκαίρι το έρμο το νεράκι της βροχής, που όλο τον χειμώνα πάει χαμένο. Σκέψη μου είναι να γεμίζει από τα νερά ένός μικρού χειμάρρου που κατα κανόνα κάθε χρόνο σχηματίζεται μέσα στο κτημα (το έδαφος έχει μια σταδιακή κλιση της τάξης των 15° με αναβαθμίδες) κατα την περίοδο των βροχων, και τον οποίο έχω εδω και 2 χρόνια “ελέγξει” σε πέτρινο αυλάκι που χω φτιάξει.
Θα ήθελα την εκτίμησή σας σχετικά με το κόστος κατασκευής μιας τσιμεντένιας κατασκευής διαστάσεων βάσης 5×5μ και ύψους 3μ (το 1,5μ θα βρίσκεται εντός του εδάφους και το υπόλοιπο 1,5μ θα προεξέχει).
Ευχαριστώ εκ των προτέρων
Απ: Με βάση έναν πρόχειρο υπολογισμό (δυστυχώς χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο, χωρίς να γνωρίζουμε τις συνθήκες αγοράς στη Λέσβο και χωρίς να έχουμε δει το χώρο όπου θα γίνει η κατασκευή, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά), θα λέγαμε ότι θα χρειαστούν περίπου 30 κμ οπλισμένο σκυρόδεμα. Θέτοντας μια τιμή 300 ευρώ για το καθένα, θα λέγαμε γύρω στις 7500 ευρώ.
Σ’ αυτά θα πρέπει να προστεθούν και πολλά άλλα κόστη από τα οποία τα μεγαλύτερα θα είναι μάλλον το κόστος της μελέτης-άδειας, το ΙΚΑ και τα χωματουργικά.
Διαβάστε περισσότερα στις σελίδες μας για το μπετόν και τον χάλυβα καθώς και στη σελίδα που περιγράφουμε πως να κάνετε προμέτρηση κυβικών.