Οι περισσότεροι από εμάς, όταν χτίζουμε σπίτι (αλλά βέβαια και σε πολλές άλλες δραστηριότητές μας) έχουμε απόλυτη ανάγκη να κάνουμε οικονομία. Ο προϋπολογισμός μας είναι περιορισμένος, αλλά και η ανάγκη μας να αποχτήσουμε σπίτι είναι τελείως ανελαστική.
Πρέπει λοιπόν να βρούμε τρόπους να κάνουμε οικονομία.
Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά: Τον ίδιο τον ορισμό της λέξης οικονομία. Τι είναι οικονομία?
Αντίθετα με ότι πιστεύει πολύ κόσμος, οικονομία δεν σημαίνει να μην ξοδεύεις. Σημαίνει να μην σπαταλάς και να διαχειρίζεσαι σωστά ώστε να αποκομίζεις το μέγιστο όφελος από τα χρήματα που δαπανάς. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο είναι τεράστια. Πολλοί, νομίζοντας ότι έτσι κάνουν οικονομία, προσπαθούν να περικόψουν απλώς όλες τις δαπάνες.
Καθώς ξεκινάμε με ένα δεδομένο συνολικό προϋπολογισμό, το σωστό είναι να ελαχιστοποιήσουμε τις δαπάνες εκείνες που μας οφελούν λιγότερο και να αυξήσουμε εκείνες που μας οφελούν περισσότερο.
Μ’ αυτό τον τρόπο θα έχουμε τελικά μεγιστοποιήσει το συνολικό όφελος που θα αποκομίσουμε με το δεδομένο ύψος συνολικής δαπάνης δηλ. το ύψος του προϋπολογισμού μας.
Ξεκινήστε, κάνοντας μία λίστα με τις αρετές μίας κατασκευής και βαθμολογείστε την κάθε αρετή αρχίζοντας από 1 γιαυτήν με την μικρότερη σημασία και φτάνοντας στο 10, για εκείνη την αρετή που έχει την περισσότερη σημασία για σας.
Παρακάτω προτείνουμε μία λίστα, αλλά εσείς μπορείτε να κάνετε την δική σας.
- αντισεισμικότητα / ασφάλεια: θέλω να αντέχει στου σεισμούς και στην φωτιά,
- οικολογική συμπεριφορά: θέλω να έχει κατασκευαστεί με οικολογικά υλικά, και να χρησιμοποιεί τη λιγότερη δυνατή ενέργεια για να ζεσταθεί και να δροσιστεί,
- οικονομία στην κατασκευή: με ενδιαφέρει να έχω σπίτι με όσο λιγότερα χρήματα γίνεται,
- οικονομία στην συντήρηση: θέλω να ξοδεύω όσο λιγότερα γίνεται από τη στιγμή που θα τ’αποκτήσω και μετά,
- αντοχή στο χρόνο: θέλω τα υλικά κατασκευής του σπιτιού μου να είναι άφθαρτα,
- λειτουργικότητα: θέλω να έχει λειτουργικότητα. Θέλω άριστη εργονομία, να περπατάω τη λιγότερη δυνατή απόσταση για να πάω απ’ την κουζίνα στο σαλόνι κι από εκεί στο υπνοδωμάτιό μου,
- μέγεθος / ευρυχωρία: θέλω να έχει μεγάλους χώρους, μεγάλα υπνοδωμάτια, σαλόνι, κουζίνα.,
- design / πρωτότυπος σχεδιασμός: θέλω να είναι ένα ξεχωριστό κατασκεύασμα. Να διαφέρει από τα διπλανά κι αν είναι δυνατό απ’ οτιδήποτε άλλο έχω συναντήσει μέχρι τώρα,
- ακριβά και πολυτελή υλικά: θέλω να έχει γρανίτες, μάρμαρα, σπάνια αξεσουάρ, διακόπτες, μπαταρίες, σπάνια εξωτικά ξύλα στο πάτωμα και στις ντουλάπες
- αυτοματισμοί / έξυπνα σπίτια: θέλω να έχει όσο περισσότερους γίνεται από τους σύγχρονους αυτοματισμούς. Θά ‘θελα να κλείνουν όλα τα ρολλά όλων των παραθύρων κι όλα τα φώτα του σπιτιου με το πάτημα ενός κουμπιού (αν είναι δυνατόν με το πάτημα ενός κουμπιού του κινητού τηλεφώνου μου).
Να θυμάστε πάντα τις παρακάτω δύο παγκόσμιες αλήθειες: α. το μυστικό της οικονομίας είναι ο καλός σχεδιασμός και β. τελικά ότι πληρώσεις θα πάρεις (αν όλα γίνουν όπως πρέπει).
Το άρθρο δεν έχει τελειώσει. Μήπως σας έχω βάλει ήδη σε σκέψεις? Αν ναι, τότε διαβάστε το 2ο μέρος του άρθρου εδώ!
Οδηγηθείτε στην σελίδα “Προϋπολογισμός” για να δείτε πως θα φτιάξετε μόνοι σας τον προϋπολογισμό σας.