Για μια νέα οικοδομή τα βαψίματα μπορούν να αρχίσουν αμέσως μετά τα σοβατίσματα.
Είναι μία εργασία που θα γίνει σε αρκετές δόσεις αφού θα είναι η προτελευταία ή ίσως και η τελευταία που θα γίνει πριν κατοικηθεί το σπίτι.
Ψάχνετε κάποιον να βάψει το νέο σας σπίτι ή να φρεσκάρει αυτό που ήδη μένετε? Στο “Που θα βρω … ” θα βρείτε ότι χρειαστείτε.
Τα εσωτερικά βαψίματα γίνονται συνήθως με σπατουλάρισμα. Χάρις σ’αυτό η τελική επιφάνεια είναι πολύ λεία. Στα εξωτερικά -συνήθως- δεν κάνουμε σπατουλάρισμα. Ωστόσο, σε εσωτερικά ή εξωτερικά γίνεται αρκετό τρίψιμο, ώστε οι επιφάνειες να βελτιωθούν.
Ένας καλός και μερακλής τεχνίτης θα φροντίσει όλες τις λεπτομέρειες ώστε το τελικό φινίρισμα να είναι άψογο.
Υπάρχει τεράστια ποικιλία από χρώματα και τεχνοτροπίες, έτσι που το τελικό αποτέλεσμα να είναι όπως ακριβώς στα όνειρά σας.
Μία νέα τεχνολογία που βρίσκει έδαφος για χρήσιμες εφαρμογές στο χώρο των ελαιοχρωματισμών των κατασκευών είναι η Νανοτεχνολογία. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η τεχνολογία αυτή δίνει λύσεις που προηγούμενα δεν υπήρχαν και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να την έχετε υπόψη σας.
Είναι δυνατόν να αποφύγουμε τα βαψίματα?
Σε κάθε περίπτωση εάν επιλέξουμε η τελική επιφάνειά μας να είναι από άλλο υλικό (λ.χ. πλακάκι, διακοσμητικό τούβλο ή πέτρα, ή οτιδήποτε άλλο που μας αρέσει και είναι κατάλληλο για τελική επιφάνεια), το σπατουλάρισμα ή/και το βάψιμο είναι κατ’ αρχήν περιττό. Σε μία τέτοια περίπτωση ακόμα κι ένας καθρέπτης (είναι τραβηγμένο αλλά το αναφέρω για να επιδείξω την βασική αρχή) μπορεί να αντικαταστήσει το σπατουλάρισμα και το βάψιμο. Να θυμάστε όμως ότι το σπατουλάρισμα και το βάψιμο προσφέρουν μία τελική προστατευτική στρώση στα υλικά που σκεπάζουν. Μία καλή βαφή είναι και η πρώτη ασπίδα προστασίας του τοίχου κατά της υγρασίας. Επιπλέον, στους εξωτερικούς τοίχους είναι δυνατόν να αποφύγουμε το βάψιμο, ενσωματώνοντας το χρώμα στην τελική στρώση του σοβά, δηλ. στο μάρμαρο. Υπάρχει όμως κι εδώ ένα μειονέκτημα: Οι χρωματικές επιλογές είναι πολύ λιγότερες.