Όπως η επιδερμίδα στο ανθρώπινο σώμα, έτσι και η μόνωση είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του σπιτιού σας για όλα όσα θα θέλατε να μην μπορούν να μπουν μέσα σ’αυτό: υγρασία, κρύο, ζέστη, θόρυβο.
Υπάρχει τεράστια ποικιλία από τρόπους και υλικά μονώσεων.
Η σημασία της σωστής μόνωσης μίας κατασκευής είναι τόση που θα μπορούσαμε να πούμε ότι δεν είναι δυνατό να ξοδέψει κανείς πολλά για μόνωση.
Η σωστή επιλογή εξαρτάται από τις ανάγκες του συγκεκριμένου τμήματος της οικοδομής που πρόκειται να προστατευθεί. Η κατασκευή μίας οικοδομής απαιτεί διαφορετικού είδους μόνώσεις που κατασκευάζονται σε διαφορετικές φάσεις. Για τις περισσότερο τυπικές περιπτώσεις, οι παρακάτω τρεις τρόποι περιγράφουν τις πιο συνηθισμένες μεθόδους:
Μονώσεις υπογείου: γίνονται περιμετρικά στα τοιχία που θα μπαζωθούν και έχουν στόχο την στεγάνωση. Δεν είναι απαραίτητη η θερμομόνωση αυτών των τοιχίων γιατί προστατεύονται αρκετά από το χώμα που τα καλύπτει. Συνήθως τα υπόγεια είναι δροσερά το καλοκαίρι και ζεστά το χειμώνα.
Μονώσεις των εξωτερικών τοίχων του σπιτιού (ανοδομή): στην περίπτωση του διπλού δρομικού τοίχου από τούβλα, η θερμομόνωση εξασφαλίζεται με πολυστερίνη (εξηλασμένη ή διογκομένη) που τοποθετείται ανάμεσα στα δύο τοιχία. Το ίδιο υλικό χρησιμοποιείται και στα σημεία του σκελετού που έρχονται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον (κολώνες και δοκάρια μόνο εξωτερικά). Η μόνωση του σκελετού τοποθετείται στη φάση κατασκευής του (δηλ. στα μπετά). Η μόνωση των τοίχων πλήρωσης γίνεται κατά την κατασκευή της τοιχοποιίας. Στην περίπτωση της θερμοπρόσοψης η μόνωση σκελετού και τοίχων γίνεται κατά τη φάση της κατασκευής της θερμοπρόσοψης. Η σημασία της μόνωσης είναι τεράστια. Αξίζει να πούμε ότι: 5εκ. μόνωσης από πολυστερίνη (φελιζόλ) ισοδυναμούν θερμομονωτικά με 50 εκ. τούβλου ή 80 εκ. μπετόν.
Η στεγάνωση των τοίχων της ανοδομής εξασφαλίζεται από το σοβά (επιχρίσματα) και από το βάψιμό τους.
Μία νέα τεχνολογία που βρίσκει έδαφος για χρήσιμες εφαρμογές στο χώρο των μονώσεων των κατασκευών είναι η Νανοτεχνολογία. Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η τεχνολογία αυτή δίνει λύσεις που προηγούμενα δεν υπήρχαν και θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να την έχετε υπόψη σας.
Μονώσεις δωμάτων: (δώμα = ταράτσα) εδώ απαιτείται θερμομόνωση και στεγάνωση. Η θερμομόνωση μπορεί να εξασφαλιστεί με χύτευση περλομπετόν ή αφρομπετόν και να ενισχυθεί με πολυστερίνη (εξηλασμένη ή διογκομένη). Η στεγάνωση επιτυγχάνεται με επικόλληση ασφαλτόπανων. Στις σκεπές η μόνωση αποτελεί μέρος της εργασίας κατασκευής της σκεπής.
Γενικά, θα πρέπει πάντα να εμπιστεύεστε τις μονώσεις μόνο σε ειδικούς που γνωρίζουν καλά το αντικείμενο. Πολλοί ιδιοκτήτες αναθέτουν την εργασία αυτή σε ανειδίκευτους, με αποτέλεσμα να γίνονται λάθη και παραλείψεις. Έτσι ενώ φαίνεται ότι εξοικονομούνται κάποια χρήματα στην αρχή, αργότερα παρουσιάζονται προβλήματα που στοιχίζουν πολύ περισσότερο για να διορθωθούν.
Ψάχνετε για μονωσάδες. Θα τους βρείτε στο “Που θα βρω …”