Συχνά ακούω αυτή την άποψη από κοινούς ανθρώπους και αισθάνομαι την ανάγκη να δώσω μία απάντηση:
Οι Έλληνες αρχιτέκτονες έχουν όση φαντασία χρειάζεται (και ίσως και περισσότερη μια και είναι μεσογειακοί άνθρωποι και κατά τη γνώμη μου αυτό τους φέρνει πολύ κοντά στους Ιταλούς, τους Νότιους Γάλλους και τους Ισπανούς, σε ταμπεραμέντο).
Δυστυχώς -όμως- έχουν να αντιμετωπίσουν εξαιρετικά περιοριστικούς κανονισμούς που πολλές φορές είναι μολυσμένοι (οι κανονισμοί) από φοροεισπρακτικές μεθοδεύσεις της πολιτείας.
Θα πω μερικά παραδείγματα:
α. Πρόσφατα άκουσα για τα προβλήματα που συνάντησε κάποιος μηχανικός που προσπαθούσε να βάλει μία πράσινη ταράτσα σε υπάρχουσα οικοδομή. Δεν θα έπρεπε να είναι δύσκολο να κάνεις μία πράσινη ταράτσα αφού είναι σαφές σε όλους ότι αν αντικαθιστούσαμε όλες τις “άσπες” ταράτσες με πράσινες θα ήταν λίγο πιο δροσερές οι πόλεις μας. Για μεγάλες τσιμεντουπόλεις όπως η Αθήνα κάτι τέτοιο είναι αρκετά επιθυμητό.
β. Στην χώρα μας δεν επιτρέπονται κολώνες που δεν είναι κατακόρυφες. Μου είναι αδύνατο να καταλάβω πως μπορούμε να εμποδίζουμε τις μη κατακόρυφες κολώνες, όταν δεν υπάρχει πρόβλημα στατικής επάρκειας. Μου φαίνεται όπως εάν έβγαινε κάποιος νόμος στη Γερμανία που να απαγορεύει στους κατασκευαστές αυτ/των να σχεδιάζουν τετράγωνα φώτα.
γ. Το κόστος της άδειας μιας οικοδομής εξαρτάται από τα τετραγωνικά της και αυτά αποτελούν τον κυριώτερο πολεοδομικό περιορισμό. Κάτι τέτοιο είναι λάθος και επανηλειμένα έχει ζητηθεί από εκπροσώπους της αρχιτεκτονικής κοινότητας να αλλάξει και θα σας εξηγήσω αμέσως γιατί. Αυτό που θα πρέπει να μετράει είναι ο συνολικός όγκος της οικοδομής. Ας πάρουμε την εξής περίπτωση: Η κατοικία Α έχει 50μ2 ισόγειο ύψους 3μ, και 50μ2 όροφο ύψους άλλων 3μ. Δηλ. συνολικό ύψος 6μ. Συνολική κάλυψη 50μ2. Η κατοικία Β έχει ένα μόνο επίπεδο 90μ2 με ύψος 10μ. Η κάλυψή της είναι 80% μεγαλύτερη από εκείνη της Α ενώ ο όγκος της είναι τριπλάσιος (90Χ10)μ3. Ωστόσο η άδεια της κατοικίας Β θα στοιχίσει λιγότερο από αυτήν της κατοικίας Α.
Τα παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο δείγμα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένας μηχανικός ή αρχιτέκτονας που προσπαθεί να σχεδιάσει ένα έργο και να πάρει άδεια γι’ αυτό. Πιστεύω ότι χρειάζεται αναθεώρηση η όλη διαδικασία και νομοθεσία γύρω από αυτό το θέμα.