Πριν ακόμα σχεδιάσετε το σπίτι σας σκεφτείτε το εξής:
Έχετε δει πουθενά κάποιο δημιούργημα της φύσης σε τετράγωνο ή ορθογώνιο σχήμα? Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Η επόμενη λογική ερώτηση είναι: ΓΙΑΤΙ?
Γιατί στη φύση δεν υπάρχει πουθενά ένα τετράγωνο ή ορθογωνικό σχήμα? Το τετράγωνο και το ορθογώνιο είναι ανθρώπινα εφευρήματα. Ο άνθρωπος είναι πολύ μικρός μπροστά στις δυνάμεις της φύσης, μόλις τα τελευταία 2-3 χιλιάδες χρόνια άρχισε να αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα του κόσμου που βρήκε και τα σχήματά του είναι απλοϊκά όπως και οι ικανότητές του. Τα σχήματα της φύσης πήραν εκατομμύρια χρόνια και τρομακτικές δυνάμεις και ποσότητες για να τελειοποιηθούν στη μορφή που τα αντικρύζουμε εμείς στο λίγο διάστημα που βρισκόμαστε στον πλανήτη.
Η απάντηση στο ερώτημά μας είναι: γιατί ο κύκλος είναι το αποτελεσματικότερο σχήμα. Θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ:
Και τα τρία σχήματα της εικόνας έχουν επιφάνεια 100μ2. Το πρώτο είναι ένας κύκλος με ακτίνα περίπου 6μ, το δεύτερο ένα τετράγωνο με πλευρά 10μ και το τρίτο ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με πλευρές 20μ και 5μ. Όπως είπα παραπάνω όλα έχουν εμβαδόν 100μ2. Άρα αν αντιπροσωπεύανε πλάκες σπιτιών θα προσέδιδαν την ίδια οφέλιμη επιφάνεια και θα στοίχιζαν το ίδιο σε ότι αφορά το μπετόν που θα χρειάζονταν για να κατασκευαστούν (με την υπόθεση ότι θα είχαν το ίδιο πάχος – και γιατί να μην το είχαν). Ωστόσο: για να περικλείσουν τα τρία αυτά σχήματα το εμβαδόν τους χρειάζονται διαφορετικά μήκη περιμέτρων. Συγκεκριμένα ο κύκλος περικλείει τα 100μ2 με περίμετρο 35μ, το τετράγωνο με 40μ και το ορθογώνιο με 50μ. Δηλ. το συγκεκριμένο ορθογώνιο (5 Χ 20) χρειάζεται 43% περισσότερη τοιχοποιία απ’ ότι ο κύκλος (50/35 = 1,43). Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ορθογώνιο χρειάζεται 25% περισσότερη τοιχοποιία απ’ το τετράγωνο (50/40 = 1,25). Φυσικά αν αντί για το ορθογώνιο διαλέγαμε ένα άλλα σχήμα ακόμα περισσότερο περίπλοκο (λ.χ. έαν σχήμα Γ ή Π) η περίμετρος μάλλον θα αυξανόταν κι άλλο.
Πριν συμπεράνετε ότι προσπαθούμε να “βγάλουμε κι απ’ τη μύγα ξύγκι” (στην εποχή μας κι αυτό ακόμα θα ήταν επιτρεπτό), πρέπει να σας θυμίσω ότι λιγότερη τοιχοποιία σημαίνει και λιγότερα σοβατίσματα και λιγότερα βαψίματα. Ίσως και να σημαίνει και λίγο λιγότερα μπαλκόνια, παράθυρα, κουρτίνες και κουρτινόξυλα. Βέβαια υπάρχουν και αρνητικές πλευρές: δεν υπάρχουν στρογγυλές ντουλάπες, καναπέδες ή κρεβάτια. Ακόμα για χτίσιμο με τούβλα, ο μάστορας μπορεί να ζητήσει περισσότερα χρήματα για τη δουλειά του αν οι τοίχοι είναι στρογγυλοί. Το ίδιο ισχύει και για τις γυψοσανίδες. Αν αποφασίζατε σ’ένα τέτοιο σχήμα μπορεί και να αντιμετωπίζατε κάποια απ’ αυτά τα προβλήματα.
Σε κάθε περίπτωση το άρθρο αυτό είναι “τροφή για σκέψη” κι όχι κατ’ ανάγκην σύσταση για στρογγυλά σπίτια.