Στην πράξη ένα κυβικό μέτρο μπετόν περιλαμβάνει διάφορα πράγματα που πωλούνται ή χρεώνονται χωριστά.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ένα τελειωμένο κυβικό μέτρο μπετόν περιέχει μέσα του:
- σκυρόδεμα υλικό (όπως μας το φέρνει η βαρέλα) με κόστος περίπου 75ε ανά κυβικό μέτρο μπετόν c20/25,
- εργατικά σκυροδέματος (αυτό που συχνά αποκαλούμε “φατούρα”), δηλ. κατασκευή του καλουπιού, χύτευση του σκυροδέματος και ξεκαλούπωμα του καλουπιού και ακολούθως μεταφορά της ξυλείας στο τέλος του έργου, περίπου 60ε ανά κυβικό μέτρο,
- οπλισμό (χάλυβα). Το πρόβλημα με τον χάλυβα είναι ότι δεν πουλιέται με το κυβ. μέτρο του μπετόν. Ο χάλυβας πουλιέται με τον τόνο (ή με το κιλό αν θέλετε, 1 τόνος = 1000 κιλά). Έτσι θα πρέπει να ξέρουμε πόσα κιλά χάλυβα έχει ένα κυβικό μέτρο μπετόν αρμέ. Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν. Δεν έχουν όλα τα μέρη μιας οικοδομής ίδια ποσότητα χάλυβα. Οι κολώνες και τα δοκάρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε χάλυβα (συχνά περισσότερα από 200 κιλά ανά κυβικό μπετόν, ανάλογα και με το είδος της κατασκευής). Οι πλάκες έχουν συχνά λιγότερο από 100 κιλά ανά κυβικό. Το μπετόν καθαριότητας δεν έχει καθόλου οπλισμό ενώ τα μπετά που στρώνουμε πάνω στο χώμα (π.χ. σ’ ένα διάδρομο στον κήπο ή για δάπεδο στο υπόγειό μας – συχνά λέγεται γκρό μπετό) είναι ελαφρά οπλισμένο με 10 ή 20 μόλις κιλά ανά κυβικό μέτρο σκυροδέματος. Γι’ αυτό θα κάνουμε μία υπόθεση εργασίας: θα πούμε ότι για το σύνολο της οικοδομής έχουμε κατά μέσο όρο 100 κιλά ανά κυβικό μέτρο μπετόν. Άρα, το κόστος μας θα είναι περίπου 80 ευρώ ανά κυβικό (βλ. Τιμο-λόγιο της Οικοδομής),
- εργατικά οπλισμού. Δηλ. τα σίδερα πρέπει να κοπούν και να διαμορφωθούν ενώ στη συνέχεια πρέπει να τοποθετηθούν μέσα στα καλούπια (πριν αυτά κλειστούν για να γίνει η χύτευση). Όμως κι για το σιδέρωμα η χρέωση γίνεται με το βάρος (διαβάστε για τον οπλισμό εδώ). Άρα χρειάζεται να κάνουμε μία άσκηση όπως παραπάνω. Αφού κάνουμε την άσκηση (για να μην μακρηγορούμε), σας λέμε βάλτε γι’ αυτό περίπου 13 ευρώ ανά κυβικό,
- άλλα κόστη όπως εμφανείς επιφάνειες, κούτελα, φαλτσογωνιές, ειδικά καλουπώματα (σκάλες). Οι χρεώσεις αυτών των κομματιών γίνονται με το τρέχον μέτρο, τετραγωνικό μέτρο ή με το κομμάτι. Φυσικά ανάλογα με το σχέδιο της οικδομής αυτές ποικίλουν σημαντικά. Θα κάνουμε κι εδώ μία υπόθεση εργασίας και θα σας πούμε να βάλετε 10ε ανά κυβ.,
- διάφορα πρόσθετα όπως ρευστοποιητές, αποστάτες αλλά και άλλα υλικά που όμως χρησιμοποιούνται σπανιότερα (π.χ. Water Stops). Κι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με χρεώσεις ανά κυβικό. Λ.χ. οι ρευστοποιητές πωλούνται με το κιλό ενώ οι αποστάτες πωλούνται με το μέτρο. Δεν θα χρησιμοποιήσετε σε όλα τα μπετά σας ρευστοποιητή. Εκεί που θα χρησιμοποιήσετε, θα βάλετε -πιθανώς- από 1 έως 2 κιλά ανά κυβικό σκυροδέματος. Κάνουμε ξανά την αναγκαστική υπόθεση εργασίας και λέμε: βάλτε άλλα 3 ευρώ ανά κυβικό για αυτή την κατηγορία.
- ένσημα ΙΚΑ. Συνήθως προσπαθούμε όλοι να βγάλουμε το σκελετό με τα ελάχιστα ένσημα που βγάζει ο μηχανικός μας. Τα ένσημα δεν στοιχίζουν όλα το ίδιο (βλ. σχετικές με ΙΚΑ σελίδες μας). Αναγκαστικά θα κάνουμε ξανά υπόθεση εργασίας. Βάλτε περίπου 30 ευρώ ανά κυβικό.
Επομένως, αθροίζοντας όλα τα παραπάνω έχουμε: 75+60+80+13+10+3+30 = 271 ευρώ ανά κυβικό. Μην το πάρετε λάθος. Μ’ αυτό το νούμερο δεν συνιστούμε να κλείσετε με τον εργολάβο σας τέτοια τιμή. Αν κάνατε κάτι τέτοιο θα τον κάνετε εύκολα πλούσιο. Συνιστούμε να αναθέτετε το έργο σας φατούρα (κι όχι με τα υλικά). Όλοι οι επαγγελματίες κάνουν έτσι. Κάτι ξέρουν!
Αν όμως, θέλουμε να είμαστε ορθολογικότεροι (κοστολογικά), θα πρέπει να προσθέσουμε και το κόστος της στατικής μελέτης. Αυτό το έξοδο έχει να κάνει αποκλειστικά με τον σκελετό ή αν προτιμάτε με τον φέροντα οργανισμό. Άρα στην περίπτωση που χτίζουμε με μπετόν αρμέ μπορούμε να το κατανείμουμε και αποδώσουμε σ’ αυτό το κομμάτι της κατασκευής. Θα χρειαστεί να κάνουμε κι εδώ (το μαντέψατε) μία υπόθεση εργασίας κι έναν γρήγορο υπολογισμό: Βάλτε άλλα 15 ε ανά κυβικό. Άρα όταν λάβουμε κι αυτό υπόψη μας, κάθε κυβικό μέτρο μπετόν στοιχίζει 286 ευρώ.
Όλη η παραπάνω ανάλυση δεν στοχεύει στο να μας δώσει μία απάντηση στο ερώτημα: πόσο θα στοιχίσει ανά κυβικό μέτρο η οικοδομή μου μέχρι να τελειώσω τα μπετά? Προφανώς για να απαντούσαμε αυτό το ερώτημα θα έπρεπε να προσθέσουμε το σύνολο της άδειας, τα χωματουργικά εκσκαφής και μπαζώματος καθώς και άλλα (μονώσεις υπογείου, θεμελειακή γείωση, αποχετεύσεις κάτω από το δάπεδο του υπογείου καθώς και άλλα).
Διαβάστε σχετικές σελίδες:
Πως θα υπολογίσω τα κυβικά του μπετόν της οικοδομής μου?
Πότε 1 κιλό βαμβάκι ζυγίζει περισσότερο από 1 κιλό σίδερο?
Κάντε από την αρχή σωστό Προϋπολογισμό.Ενημερωθείτε για όλες τις τιμές στο Τιμολόγιο της Οικοδομής.
41 Responses
Καλησπέρα
‘Εχουμε στο σπίτι παρκέ και θέλω να το ξηλώσω και να βάλω πλακάκι. Το παρκέ έχει βάθος γ’υρω στα 15εκατοστά και ο μάστορας είπε να το γεμίσουμε με γκρο μπετό ώστε να φτάσει το ύψος των λοιπών επιφανειών. Η επιφάνεια που θα γαμίσουμε είναι γυρω στα 50τμ εμπρός και 10τμ πίσω. Πιστεύετε θα υπάρξει πρόβλημα με τη στατικότητα του κτηρίου? Επείσης πόσο θα υπολογίζατε σε κόστος αυτη την εργασία?
Σας ευχαριστώ
Απ: Οπωσδήποτε να το δει μηχανικός πριν ρίξετε μπετά! Άλλωστε δεν επιτρέπεται χωρίς άδεια. Και ΝΑΙ, το φορτίο είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να υπάρξει στατικό πρόβλημα.
στη μεσοτοιχία του οικοπέδου μου, με το γείτονα χάλασε η ξερολιθιά. θέλω να την αντικαταστήσω με τοιχίο από μπετόν. το πλάτος της είναι 50 τ.μ και το ύψος της 2.80 μ. σας παρακαλώ μπορείτε να μου πείτε πόσο θα μου στοιχίσει;
εάν γνωρίζετε κάποιο συνεργείο αξιόλογο με λογικές τιμές, περιοχή αττική κερατέα, ψάχνω για καλούπωμα σε 15 κυβικά μάντρα, παρακαλώ στείλτε μου μήνυμα [email protected] σας ευχαριστώ
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την σελίδα σας.
Και η ερώτησή μου έχει να κάνει ακριβώς με τον τίτλο του θέματος…
Πόσο πάει σήμερα περίπου το κυβικό το μπετό ??
Με εργασία, οπλισμό (πόσο μέσο όρο?), χωρίς τα ένσημα.
Έχει κανείς πρόσφατη τιμή? για Αθήνα.
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΥΒΙΣΩ ΤΑ ΜΠΕΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΕΡΙΠΟΥ.
Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΘΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΥΛΩΤΗ ΚΑΙ 2 ΟΡΟΦΟΥΣ ΑΚΟΜΑ
Η ΚΑΘΕ ΠΛΑΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ 150 ΤΜ
Απ: Διαβάστε αυτό το άρθρο μας εδώ.
Αν είναι πετρόκτιστο το κτήριο σας, τότε μάλλον είναι η χειρότερη λύση να βάλετε μια πλάκα μπετόν στο μεσοπάτωμα. Ρωτήστε κάποιον εξειδικευμένο στις αποκαταστάσεις. Οι παραδοσιακοί τρόποι με ξύλινα μεσοπατώματα λειτουργούν καλύτερα στις σεισμικές καταπονήσεις εαν εφαρμοστούν συγκεκριμένες περιδέσεις.
Καλησπερα σας!!! Εχω ενα σπιτι στο χωριο στη Λημνο, ειναι διωροφο με ξυλινο ενδιαμεσο ταβανι. Θελω να ξηλωσω το ενδιαμεσο ξυλινο ταβανι κι να ριξω πλακα για πιο σιγουρια, σταθεροτητα κι ασφαλεια οταν ειμαστε στο πανω οροφο.
Θα ηθελα να σας ρωτησω.. ποσο περιπου θα κοστισει χονδρικα ολη η διαδικασια γιατι κι οι εποχες ειναι δυσκολες, υπαρχουν ποιοτητες κι ποιοτητες μπετον κι ποια μου προτεινεται, διαβασα για κατι κωδικους πιστοποιησεις, οπλισμους κοκ. Δεν ειναι η δουλεια μου αλλα μου αρεσει να ψαχνομαι σε καθε τι κι φυσικα να μη με πιανουν κοροιδο!
υγ: Σκεφθομαι στο μεσοδιαστημα να βαλω και ειδικες θερμομονωτικες πλακες για το θορυβο και τη διατηρηση θερμοκρασιας στο ισογειο. Θα Ειναι περιττο?
Σας ευχομαι καλο καλοκαιρι, με εκτιμηση Χρηστος 36ετων
Καλησπέρα ,θα ήθελα να ρωτήσω το εξής : στην αυλή του σπιτιού μου θέλω να ρίξω μπετό στο έδαφος για να γλιτώσω από τις λάσπες .Στο σημείο εκείνο από βάρος εκτός από τραπεζάκι με καρέκλες για καφεδάκι το καλοκαίρι θα παρκάρουν και 2 αυτοκίνητα .Το ερώτημα μου είναι αν γνωρίζετε πόσο πρέπει να είναι το ύψος του μπετό που θα φτιάξω ώστε να μη γίνει πολύ λεπτό και να σπάσει από το βάρος αλλά ούτε πολύ χοντρό και ανεβάσω άδικα το κοστολόγιο .
Καλημερα,
Ειναι 271€ το κυβικο μπετο ειναι, με η χωρις ΦΠΑ?
Απ: πρέπει να ρωτήσετε αυτόν που προσφέρει αυτή την τιμή.
Είναι θέμα συμφωνίας σε κάθε περίπτωση. Εάν πρόκειται για πολλά κυβικά (>500) συνηθίζεται να γίνεται χωριστή συμφωνία. Για λιγότερα κυβικά ο εργολάβος μπορεί και να δεχτεί να κάνει καλύτερη τιμή για το ραντιέ απ’ ότι για τα υπόλοιπα κυβικά της κατασκευής.
Η πραγματικότητα είναι ότι ο εργολάβος βγάζει λεφτά από τα κυβικά της θεμελίωσης και χάνει λεφτά από τα κυβικά που καλουπώνει για κολόνες και δοκάρια.
Καλημέρα σας
Θα ήθελα να ρωτήσω εάν τα εργατικά σκυρόδεσης σε μια θεμελίωση με γενική κοιτόστρωση (ραντιέ) χρεώνονται όσο και τα λοιπά εργατικά σκυροδέτησης της οικοδομής ή χρεώνονται σαν γκρο μπετόν;
Ευχαριστώ
Αντώνης
1) θα βρίσκεται κοντά στην αρχική εκτίμηση.
2) ναι το κόστος εξαρτάται από την περιοχή αλλά ενδέχεται ακόμα και να επηρεάζεται από την συγκεκριμένη θέση σε μία περιοχή.
3) μικρές μειώσεις σε κάποια (κυρίως εργατικά) που μπορεί να φτάνουν και το 10%. Για τους σκοπούς ενός προϋπολογισμού καλύτερα να μην χρησιμοποιούνται.
Το κόστος των ενσήμων δεν περιλαμβάνεται κανονικά στο κόστος της άδειας.
Καλησπέρα σας, συγχαρητήρια για την προσπάθεια σας και την βοηθεια που προσφερετε !
Ελπιζω το ερωτημα μου να ειναι απλο και κατανοητο.
Κατα το χτισιμο μιας μονοκατοικιας και ενω εχει προ-συμφωνηθει μια αρχικη προσφορα για το κοστος, ο μηχανικος αποφασιζει (χωρις να ενημερώσει πρωτα για πιθανη αύξηση του κοστους) να ανυψωσει την “πλακα” του ισογειου κατα χ εκατοστα (χ=30cm) πάνω από το επίπεδο του δρόμου στον οποιο βλέπει το σπίτι ωστε το σπίτι να έχει καλυτερη θεα, (και οντως εχει).
Σε αυτην την περιπτωση το συνολικο κόστος ανα κυβικό για αυτήν μονο την έξτρα ανύψωση (που αναγγελθηκε μετά την κατασκευη) κατα την εκτίμησή σας :
1) θα βρίσκεται κοντά στην εκτίμηση που λογίζετε εδώ (δηλ. 270ευρω/κυβικό) ή θα είναι μικρότερο καθως κάποια απο τα συστατικα του υπολογισμου σας ειδικα για μικρη κατακορυφη ανυψωση θα εχουν μικροτερη βαρυτητα – συμμετοχή ?
2) το κοστος αυτό εξαρτάται επιπλεον και από την περιοχή (αστικη περιοχη ή χωριο της επαρχιας) ?
3) Κατά τη γνώμη σας έχουν μειωθεί οι τιμές απο το 2011 που αν καταλαβαινω καλα συνταχθηκε ο υπολογισμος εως σημερα (Νοε 2015) κι αν ναι σε τι ποσοστο χονδροειδως ?
Σας ευχαριστω πολύ προκαταβολικά για τον χρόνο σας.
Να είστε καλα.
Το τοιχίο από μπετό θα χρειαστεί και κάποια θεμελίωση. Αλλιώς θα είναι εύκολο να πέσει.
Ας πούμε 60εκ πλάτος επί 30εκ. πάχος.
Επίσης θα χρειαστεί και οπλισμός.
Τα κόστη περίπου όπως αναφέρονται σε διάφορα σημεία σ’αυτό το σάϊτ.
Θα χρειαστείτε και άδεια γι’αυτό το έργο.
Το καλύτερο είναι να μιλήσετε με το μηχανικό σας.
Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας. Έχω ένα χωράφι και θέλω να χτίσω στις δύο πλευρές ένα περιτείχισμα από τσιμέντο, επί του οποίου θα βάλω φράχτη από συρματόπλεγμα. Το μήκος του τοίχου θα είναι περίπου 200 μ. το ύψος περίπου 1 μ. και το φάρδος 0.20 μ. Συνολικά, 40 κυβικά. Τί υλικά χρειάζομαι και ποιό είναι το κόστος τους
Με εκτίμηση,
Κώστας
Καλημέρα σας
Θα ήθελα να ρωτήσω αν στο κόστος έκδοσης μιας οικοδομικής άδειας περιλαμβάνεται και όλο το κόστος των ενσήμων του ικα ή μόνον η προκαταβολή ή και τίποτα από τα δύο.
Ευχαριστώ
Αντώνης
Όλα γίνονται, αλλά:
1. Σχεδόν σίγουρα θα χρειαστεί κάποια πολύ καλή υποστήριξη (ενδέχεται όμως να μην είναι απαραίτητα κολόνα).
2. Πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε μηχανικό γι’αυτό το θέμα.
3. Θα χρειαστείτε άδεια γι’αυτή την εργασία.
Γειά σας
Θέλω να φαρδύνω κατά ένα μέτρο το μπαλκόνι μου που έχει μηκος 6 μέτρα.
Γίνεται;
Θα χρειαστούν κολώνες για υποστήριξη;
Πόσο περίπου θα κοστίσει;
Σας ευχαριστώ.
Καλησπερα σας,
Εχω ενα ημιτελες διαμερισμα(μεχρι τον σοβα) 148 τμ.
Θελω να βαλω πλακακια.
Γνωριζεται περιπου το κοστος των ενσυμων που πρεπει να πληρωσω στο ικα?
Ευχαριστω,
Απ: Διαβάστε τις σχετικές σελίδες μας εδώ, εδώ κι εδώ
Καλημέρα σας
θέλω να κατασκευάσω ένα συνάζι από μπετόν περιμετρικά ενός θερμοκηπίου συνολικού μήκους 190 μέτρων. το ύψος του συναζιού θα είναι 20 cm και το πλάτος 20 cm. Θα μπορούσατε να μου το κοστολογούσατε;
Απ: το σενάζ κοστολογείται συνήθως με το μέτρο. Λόγω ποσότητας, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα υπάρξει κάποια έκπτωση. Θα πρέπει να ζητήσετε προσφορές. Δεν μπορούμε να κοστολογήσουμε χωρίς να δούμε το έργο.
θελω να κανω μια αποθηκη (μεταλλικη κατασκευη) περιπου 50 τ.μ..
Ποιο ειναι ενα μεσο κοστος για τα μπετα που θα χρειαστουν εκει που θα τοποθετηθει το μεταλλικο κτιριο?
Χωρίς να έχουμε δει τη θέση του εργοταξίου ή κάποιο σχέδιο, πολύ γενικά θα λέγαμε ότι θα χρειαστείτε περίπου 18-20 κ.μ. μπετόν.
Άρα με βάση το παραπάνω άρθρο: 20 Χ 286 = (περίπου) 5 έως 6 χιλιάδες ευρώ πλέον το κόστος της άδειας, των ενσήμων και των χωματουργικών.
Διαβάστε περισσότερα γι’αυτά εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.
Ευχαριστώ πολυ για την άμεση ανταποκρισή σας.
Σχετικά με τα προκατ σπιτια που κυμαίνεται το κόστος; (ανά τετραγωνικο λογικα)
Απ: Θα βρείτε ακόμα κι από 500 ευρώ το τ.μ..
Σημασία έχει και το τι περιλαμβάνεται σ’αυτή την τιμή.
Ποτέ δεν περιλαμβάνεται η βάση.
Καλησπερα και καλο χειμωνα. Θα ηθελα να ρωτησω για το κοστος μιας βασης σκυροδεματος σε επικλεινη οικοπεδο για κατασκευη κατοικιας 60 τρ. +30 τρ. σοφιτα.
Απ: Με την υπόθεση ότι το πάχος της βάσης θα είναι 50 εκ., θα χρειαστείτε περίπου 30-35 κ.μ. οπλισμένου σκυροδέματος. Δηλ. κόστος περίπου 5-6 χιλ. ευρώ. Πάρα πολύ χονδρικά.
Βέβαια θα χρειαστούν κι άλλα πράγματα εκτός από το μπετό: μελέτη, χωματουργικά, ΙΚΑ και ανάλογα με το είδος της κατασκευής που θα χτιστεί πάνω σ’αυτή τη βάση ενδεχομένως κι άλλα.
Σας ευχαριστώ για το τόσο ενημερωτικό site και θα ήθελα τη συμβουλή σας σχετικά με το κόστος της οικοδομής που πρόκειται να κάνω.
Ισόγεια οικοδομή (χωρίς υπόγειο) 180 τ.μ.
Πόσα κυβικά μπετόν θα χρειαστεί κ πόσους τόνους σίδερο
Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω αν αναλαμβάνετε να κάνετε τη μελέτη για την κοστολόγηση της οικοδομής στέλνοντας σας τα σχετικά σχέδια και αν ναι το κόστος αυτής.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
καλησπερα σας παιδια.δεν εχω λογια να πω για τη σελιδα σας (οτι καλυτερο υπαρχει!!!)
εχω και εγω να σας κανω μια ερωτηση.
θελω να φτιαξω μια μονοκατοικια περιπου 60τ.μ ποσο θα μου κοστισει περιπου μπετα και εκσκαφη?και θελω να μου πειτε αν μπορειτε πασα κυβ. μπετο θα χρειαστω και ποσους τονους σιδερο.
σας ευχαριστω πολυ
Απ: Κατ’ αρχήν ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.
Σε ότι αφορά στην ερώτησή σας:
Πριν υπάρξουν σχέδια, είναι αδύνατον να έχει κανείς κάποια ικανοποιητική ακρίβεια σε μία τέτοια εκτίμηση. Έτσι, ότι πούμε θα είναι μόνο κατά προσέγγιση (και μάλιστα πολύ χονδρική).
Θα πρέπει να υπολογίσετε από 50 έως 100 κ.μ. μπετό και 10 με 20 τόνους οικοδομικό χάλυβα ανάλογα με το σχέδιο της κατασκευής.
Το συνολικό κόστος μέχρι και το τέλος των μπετών θα κυμανθεί ανάμεσα στις 10 με 20 χιλ. ευρώ (περιλαμβάνονται και τα ένσημα του ΙΚΑ).
Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο περίπου θα στοιχίσουν τα μπετά (με το ΙΚΑ), για μεζονέτα 150 τ.μ με πιλοτή (το πρώτο και το δεύτερο επίπεδο είναι 124 τ.μ και συνολικά το κλιμακοστάσιο 26 τ.μ).
Σας ευχαριστώ εκ΄των προτέρων!
Απ: Η αναγωγή από τετραγωνικά σε κυβικά δεν είναι και πολύ εύκολη υπόθεση όταν δεν μπορείς να δεις τα σχέδια. Αλλά δεν φτάνει αυτή. Πρέπει στη συνέχεια να ανάγεις και από κυβικά σε ευρώ. Βλέπετε δεν κοστίζουν όλα τα κυβικά το ίδιο. Θα απαντήσουμε, επομένως, πολύ χοντρικά: 300-400 ευρώ ανά τ.μ. μαζί με τα χωματουργικά αλλά χωρίς την μελέτη και την επίβλεψη.
Σίγουρα ο μηχανικός που θα αναλάβει το ένα τουλάχιστον από τα τελευταία δύο, θα μπορεί να δώσει μία ακριβέστερη εκτίμηση, ιδιαίτερα όταν θα έχει ετοιμάσει τα πρώτα σχέδια.
kalispera sas tha ithela na sas kano mia erotisi exo ena oikopedo sto opoio mporo na xtiso spiti 140tm alla pano kato poso peripou tha stoixisei
Απ: Θα υπολογίσετε κατ’ αρχήν περίπου 150.000 ευρώ. Το κόστος θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και στην παρούσα φάση, με τα στοιχεία που έχουμε δεν μπορούμε να είμαστε πιο ακριβείς.
Διαβάστε περισσότερα για το κόστος κατασκευής
εδώ, εδώ, εδώ κι εδώ.
ΠΟΣΟ ΘΑ ΜΟΥ ΣΤΟΙΧΙΣΕΙ ΝΑ ΡΙΞΩΚΟΛΟΝΕΣ ΠΛΑΚΑ ΚΑΙ ΜΠΕΤΑ ΓΙΑ ΟΡΟΦΟ 150 ΤΜ ΑΔΕΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΜΟΛΙΣ ΕΚΔΟΘΙΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Απ: Προφανώς οι πληροφορίες που έχουμε δεν είναι αρκετές για μία λεπτομερή και με ακρίβεια προσέγγιση του κόστους.
Θα πούμε λοιπόν χονδρικά ότι το κόστος θα είναι περίπου (κολόνες, δοκάρια, πλάκα και σκάλα = 50 κυβ. μέτρα οπλισμένου σκυροδέματος) 10 -15 χιλ. ευρώ.
Φυσικά θα πρέπει να προστεθούν σ’ αυτά και πολλές άλλες πιθανές ή και σίγουρες δαπάνες: π.χ. ΙΚΑ, τοποθέτηση βλήτρων (αν δεν υπάρχουν αναμονές), κ.α..
Αγαπητοί κύριοι,
Θα ήθελα να στρώσω περίπου είκοσι τετραγωνικά με τσιμέντο στο κήπο μου το οποίο τώρα είναι χώμα θα ήθελα να ρωτήσω περίπου τι λεφτά υπολογίζεται να βγεί αυτή η ιστορία από υλικά και πόσα μεροκάματα θα χρειαστεί ένας μάστορας;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Aπ: 20 τμ από 10-15εκ πάχος (υπόθεση εργασίας αλλά μάλλον είναι μέσα στα όρια), σημαίνει 2-3μ3 μπετόν. Σαν υλικό θα τα υπολογίσουμε απλόχερα στα 100ε το ένα. Άρα 200-300ε υλικά. Σαν μεροκάματα θα βάλουμε 2-3. Δηλ. 150-200ε.
Σύνολο από 350-500ε. Οι ασφαλιστικές εισφορές δεν περιλαμβάνονται καθώς και οποιεσδήποτε επιπλέον εργασίες (π.χ. χωματουργικά με το χέρι, μεταφορά υλικών ή οτιδήποτε άλλο).
Καλη σας ημερα,
Θερμα συγχαρητηρια για το site σας. Αν και το βρηκα τυχαια νομιζω οτι ειναι οτι καλυτερο υπαρχει για την οικοδομη.
Θα ηθελα να μου πειτε πως σας φαινεται η ακολουθη προσφορα που ελαβα από τον εργολάβο μου για να αποξιλωσει το παλαιο μωσαικο και να τοποθετηση πλακακια σε 2 δωματια και ενα χωλ (17+8+4τμ) στο πατρικό μου στην Ανδρο.
ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ
1 ΚΑΘΑΙΡΕΣΕΙΣ
1.1 Λοιπές καθαιρέσεις
Αποξήλωση δαπέδου μεγάλης κρεβατοκάμαρας αποκ 1,00τεμ Χ 90,00 € =90,00 €
Αποξήλωση δαπέδου μικρής κρεβατοκάμαρας αποκ 1,00τεμ Χ 45,00 € =45,00 €
Αποξήλωση δαπέδου Χωλ αποκ 1,00τεμ Χ 25,00 € =25,00 €
Συνολική δαπάνη κατηγορίας 160,00 €
2 ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ
2.1 Εκσκαφές σε έδαφος γαιώδες – ημιβραχώδες με τα χέρια
Εσωτερικά δάπεδα αποκ 1,00τεμ Χ 190,00 € =190,00 €
2.2 Αποκομιδή και μεταφορά προς απόρριψη αχρήστων υλικών δια χειρών
Προϊόντα εκσκαφών και καθαιρέσεων αποκ 1,00τεμ Χ 280,00 € =280,00 €
Συνολική δαπάνη κατηγορίας 470,00 €
3 ΣΚΥΡΟΔΕΤΗΣΕΙΣ
3.1 Άοπλο σκυρόδεμα
Διάστρωση γαρμπυλομπετού C20/25 πάχους 12cm
στο δάπεδο της μεγάλης κρεβατοκάμαρας m2 17,36 Χ 5,00€ = 86,80 €
Διάστρωση γαρμπυλομπετού C20/25 πάχους 12cm
στο δάπεδο της μικρής κρεβατοκάμαρας m2 8,51 Χ 5,00€ = 42,55 €
Διάστρωση γαρμπυλομπετού C20/25 πάχους 12cm
στο δάπεδο του Χωλ m2 4,41 Χ 5,00€ =22,05 €
Συνολική δαπάνη κατηγορίας 151,40 €
4 ΕΠΙΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΑΠΕΔΩΝ
4.1 Λοιπές επιστρώσεις δαπέδων
Τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου μεγάλη κρεβατοκάμαρας μετά της απαιτούμενης
Τσιμεντοκονίας m2 17,36 Χ 17,00 € = 295,12 €
Τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου μικρής κρεβατοκάμαρας μετά της απαιτούμενης
Τσιμεντοκονίας m2 8,51 Χ 17,00 € = 144,67 €
Τοποθέτηση πλακιδίων δαπέδου μικρής κρεβατοκάμαρας μετά της απαιτούμενης
Τσιμεντοκονίας m2 4,41 Χ 17,00 € = 74,97 €
Κάλυψη περιθωρίων (σοβατεπί) μεγάλης κρεβατοκάμαρας
m 19,63 Χ 3,00 € = 58,89 €
Κάλυψη περιθωρίων (σοβατεπί) μικρής κρεβατοκάμαρας m 11,96 Χ 3,00 € = 35,88 €
Κάλυψη περιθωρίων (σοβατεπί) Χωλ m 9,31 Χ 3,00 € = 27,93 €
Συνολική δαπάνη κατηγορία ς 637,46 €
5 ΑΡΜΟΛΟΓΗΜΑΤΑ – ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΑ
5.1 Επιχρίσματα τριπτά τριβιδιστά
Μερεμέτια επιχρισμάτων πάνω από τα σοβατεπί αποκ 1,00τεμ Χ 195,00 € =195,00 €
Συνολική δαπάνη κατηγορίας 195,00 €
6 ΥΛΙΚΑ
ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ C20/25 S22 γαρ/μπετο m3 7 X 131,08 = 917.65 €
Διαφορα υλικά 400.00 €
Συνολική δαπάνη κατηγορίας 1317,65 €
7 ΛΟΙΠΑ ΕΞΟΔΑ
7.1 Λοιπά έξοδα έργων
Επίβλεψη 8% αποκ 1,00τεμ Χ 216,00 € = 216,00 €
Δαπάνη ασφάλισης εργατοτεχνικού προσωπικού αποκ 1,00 τεμ Χ 770,00 € =770,00 €
Συνολική δαπάνη κατηγορίας 986,00 €
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ
1. 160,00
2. 470, 00
3. 151,40
4. 637,46
5. 195
oikodomikes ergasies
Ghios
Αγαπητέ Γιάννη,
Ξαναβάλτε την καταχώτησή σας στους “Προμηθευτές”, δηλ. σ’ αυτή τη δ/νση:
Μην ξεχάσετε να δώσετε κι έναν αριθμό τηλεφώνου, όπου θα μπορεί να σας βρεί κάποιος πιθανός πελάτης.
Καλημέρα σας,
Θα μπορούσατε να μου στείλετε τον τύπο υπολογισμού του κόστους αδείας οικοδομής ή κάποιο excelάκι που να το υπολογίζει;
Ευχαριστώ πολύ
Δυστυχώς δεν διαθέτουμε κάτι τέτοιο. Επιπλέον αυτές τις εποχές περιμένουμε σημαντικές αλλαγές λόγω “απελευθέρωσης”. Μέχρι τώρα θα μπορούσατε να πείτε ότι το κόστος της άδειας είναι περίπου 100 ευρώ ανά τ.μ..
ΑΠ: Ακόμη και αν βάλεις πλέγμα στις συναρμογές ανομοιογενών υλικών, ένας συμβατικός σοβάς θα σκάσει. Για το εξωτερικό του κτηρίου, η πρότασή μου είναι η θερμοπρόσοψη: ενιαία λεία επιφάνεια χωρίς συναρμογές και σκασίματα, με άψογη εξωτερική θερμομόνωση του κτηρίου που εξαλείφει την ανάγκη περαιτέρω θερμομόνωσης των δομικών στοιχείων. Σαν κατασκευαστής, αρνούμαι να κάνω κτήριο χωρίς θερμοπρόσοψη. Η μόνη εξαίρεση στον κανόνα αυτό είναι σε περίπτωση που απαγορεύεται από κάποιο ειδικό καθεστώς δόμησης, όπως ισχύει σε διάφορους χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς.
Φίλε Νίκο συνήθως για των υπολογισμό των ενσήμων του περιβάλλοντος χώρου βάζουμε τα τετραγωνικά τις κάλυψης ανεξάρτητος της ολικής επιφάνειας του οικοπέδου, πχ αν έχεις 10 στρέμματα οικόπεδο και χτίζεις κτίριο με κάλυψη (επιφάνεια ισογείου) 100 τμ τότε στον πίνακα 1 του ΙΚΑ και στην στήλη περιβάλλον χώρος θα βάλεις 100 τμ ανεξάρτητα με την επιφάνεια του οικοπέδου.
Λίγο άσχετο με το θέμα, έχω μια αποροια σχετικά με τον υπολογισμό του ΙΚΑ.
Όταν χτίζουμε σε αγροτεμάχιο (εκτος σχεδιου) πχ 10,1 στρεμμάτων μια οικια με κάλυψη 100 τετραγωνικά, η επιφάνεια του ακάλυπτου θα θεωρηθει οτι ειναι 10,1 -0,1 στρέμματα = 10 στρεμματα = 10.000 τμ ? Γιατί αν ειναι έτσι τότε μιλάμε για 10.000 Χ 0,06 = 600 ένσημα δηλ κάπου 35.000 ευρώ …..
Ειναι έτσι ή ο ακάλυπτος θα υπολογιστει διαφορετικά;
Να ειστε πάντα καλά
ευχαριστω, Νικος
Καλησπέρα,
τρείς ερωτήσεις: 1. Πώς μπορεί να αντιμετωπισθεί καλύτερα η διεπιφάνεια τοίχων οπτοπλινθοδομής και σκελετού από Ω/Σ για να αποφεφθχεί το ‘σκάσιμο‘ με την δημιουργία των ρωγμών στα πλαίσια της κατασκευής και στην διεπιφάνεια στηθαίου-οροφής? Αυτό προφανώς δημιουργείται λόγω διαστολής-συστολής, αλλά τι μπορεί να παρεβληθεί ενδιάμεσα -ποιό υλικό- για να αντιμετωπισθεί. Συγκεκριμένα έχω καινούργια οικοδομή και έχω αυτό το πρόβλημα στους τοίχους από οπτοπλινθοδομή με τις κολώνες και τις δοκούς και στο στηθαίο το οποίο είναι από τούβλα. Τί έγινε λάθος, πώς έπρεπε να αντιμετωπισθεί εξ’αρχής και πώς το αντιμετωπίζω τώρα?
2. Ποιοί είναι καλύτεροι αποστάτες σε ένα οικοδομικό έργο, οι μεταλλικοί ή οι πλαστικοί και γιατί?
3. Σε ποιά κέντρα μπορώ να στείλω τα κυβικά δοκίμια που παίρνω από τις βαρέλες για να μου εξασφαλίσει ότι είναι τουλάχιστον η κατηγορία σκυροδέματος που παρήγγειλα εγώ ή ο μηχανικός μου?
Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας!
Απ: 1. Το πρόβλημα των ρωγμών συνήθως αντιμετωπίζεται με την τοποθέτηση υαλοπλέγματος στους σοβάδες. Ρίξτε μια ματιά στη σχετική σελίδα μας εδώ.
2. Σε ότι αφορά τους αποστάτες, δεν γνωρίζω την ύπαρξη μεταλλικών αποστατών. Εξάλλου, δεν μου φαίνεται καλή ιδέα. Το σίδηρο μπορεί να οξειδωθεί (καθώς το μπετόν δεν είναι απολύτως αδιάβροχο) και τότε διογκώνεται βλάπτοντας το μπετόν. Άρα θα έλεγα: πλαστικοί αποστάτες.
3. Σε ποιά περιοχή βρίσκεστε? Αν στην Αττική, τότε νομίζουμε ότι κάποιοι απ’ αυτούς που αναφέρονται στην λίστα αυτή κάνουν και ελέγχους δοκιμίων.