Εγκαινιάστηκε σήμερα το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο: Βρίσκεται στο Ντουμπάϊ και έχει ύψος 828μ.
Το όνομά του άλλαξε την τελευταία στιγμή από Μπουρτζ Ντουμπάϊ σε Μπουρτζ Χαλίφα, προς τιμήν του Σεϊχη του γειτονικού Εμιράτου Αμπού Ντάμπι. Η αλλαγή-έκπληξη της τελευταίας στιγμής, έγινε σαν απόδειξη ευγνωμοσύνης των “Ντουμπαϊτών” προς τους ξαδέλφους-γείτονές τους για την σημαντική οικονομική βοήθεια που (για πολλοστή φορά) τους προσέφεραν.
Το κτίριο αυτό είναι ένα ακόμα αξιοθαύμαστο δημιούργημα που έκαναν κάποιοι άλλοι (όχι Έλληνες) αφού είναι τουλάχιστον 300μ ψηλότερο από το επόμενο ψηλότερο κτίριο του κόσμου.
Δεν υπάρχουν σίγουρες πληροφορίες αλλά λέγεται ότι στοίχισε περισσότερα από 20 δισ. δολλάρια, έχει πάνω από 160 ορόφους και περισσότερα από 1000 διαμερίσματα (που μάλλον) ψάχνουν να βρουν αγοραστή.
Μπουρτζ στα αραβικά σημαίνει πύργος. Επίσης αξίζει να αναφέρω ότι σήμερα είναι και η ημέρα γέννησης του Ισαάκ Νιούτον (του άγγλου μαθηματικού που πρώτος εξήγησε την βαρύτητα καθώς ένα μήλο έπεσε στο κεφάλι από το δέντρο κάτω από το οποίο στεκόταν). Συνδυάζω τα δύο και ελπίζω ότι όλα τα κομμάτια του πύργου είναι καλά “δεμένα” πάνω του … .
Ορίστε μερικοί σύνδεσμοι για να το θαυμάσετε:
http://en.wikipedia.org/wiki/Burj_Dubai
http://www.youtube.com/watch?v=WTF7_Z_G3d0
Θα αναρωτιέστε αν υπάρχει κάποιος που σχεδιάζει να χτίσει κάτι ψηλότερο από το Μπουρτζ Χαλίβα.
Η απάντηση είναι: ΝΑΙ. Στο ίδιο το Ντουμπάϊ κάποια ανταγωνιστική κατασκευαστική εταιρία ετοιμάζει κάτι που φημολογείται ότι θα είναι ακόμα ψηλότερο.
Πάντως, εκτώς από τον θαυμασμό θα πρέπει να προσθέσουμε και την σχετική κριτική: Γερμανοί αρχιτέκτονες το θεωρούν έργο που μόνο την οικονομική ισχύ των “ηθικών αυτουργών του” αποδεικνύει (δείτε εδώ λεπτομέρειες) απόψη με την οποία σίγουρα διαφωνεί ο Βρετανός αρχιτέκτονας Adrian Smith και οι συνεργάτες του (που το σχεδίασαν) καθώς και η Κορεατική Samsung (και οι συνεταίροι της) που το κατασκεύασαν.
Τώρα αν θέλετε και την δική μου γνώμη γιαυτό το κατασκεύασμα:
Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο κτίριο είναι ενεργειακά μία πληγή για την ανθρωπότητα (όπως περιγράφουν οι Γερμανοί επικριτές του) αλλά συχνά αναρωτιέμαι αν η ανάπτυξη καθ’ ύψος είναι ο μοναδικός τρόπος να σώσουμε το περιβάλλον και συγχρόνως να στεγάσουμε όλους τους ανθρώπους του πλανήτη (ρίξτε αν θέλετε μια ματιά εδώ). Δεν ξεχνάω ότι και ο Παρθενώνας δέχτηκε κριτική όταν χτίστηκε και ο πύργος του Eiffel.
Επίσης θαυμάζω αυτούς που δημιουργούν και στενοχωριέμαι που δεν μπορώ να πω κάτι τέτοιο για την Ελλάδα μας.