… χτίζω σπίτι με αυτεπιστασία και η σελίδα σας με έχει βοηθήσει απίστευτα. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι είναι προτιμότερο για υλικά σοβάτισματος. Αγορά χύμα ή αγορά έτοιμου σοβά ο οποίος χρειάζεται μόνο νερό. Υπολόγισα ότι χύμα θα μου κοστίσει €1,5 τα 30 κιλά υλικού (άμμος, ασβέστης, τσιμέντο), ενώ η προσφορά που έχω για έτοιμο σοβά είναι €3 τα 30 κιλά. Δηλαδή διπλή τιμή.
Απ: Ξέραμε ότι ο έτοιμος σοβάς είναι ακριβότερος σαν υλικό από το να φτιάξεις το σοβά μόνος σου αγοράζοντας χωριστά τα συστατικά του. Δεν ξέραμε ότι η αναλογία κόστους είναι 1 πρς 2 (όπως μας αναφέρετε).
Γενικά, ένας καλός σοβατζής που έχει πάρει μια δουλειά με τα υλικά, θα προτιμήσει να αγοράσει τα υλικά χωριστά και να τα αναμείξει ο ίδιος με το χέρι. Ο λόγος φυσικά είναι ότι το κόστος του έτοιμου σοβά είναι πολύ υψηλότερο.
Ωστόσο, ο έτοιμος σοβάς έχει και πλεονεκτήματα.
α. προσφέρει σταθερά καλή ποιότητα χάρις τη βιομηχανική του παραγωγή σε σχέση με την ανάμειξη των υλικών με το χέρι,
β. χάρις στον έτοιμο σοβά δεν σπαταλώνται υλικά, όπως δυστυχώς γίνεται όταν η ανάμειξη γίνεται με το χέρι.
4 Responses
Δεν υπολογίσατε το μεροκάματο, όπου στην περίπτωση ανάμειξης υλικών θα απαιτειθεί περισσότερος χρόνος από ό,τι για τον έτοιμο σοβά. Μπορούμε να εκτιμήσουμε ότι για το μείγμα χρειάζεται μισός χρόνος ανάμειξης; Μπορούμε να υπολογίσουμε, ότι ο χρόνος ανάμειξης είναι το Χ% (30;;;)της συνολικής εργασίας μείξης και εφαρμογής σοβά;
Απ: Πολύ εύστοχο! Νομίζουμε ότι μάλλον ο χρόνος ανάμιξης μειώνεται στο μισό (ίσως και σε λιγότερο από τον μισό χρόνο). Το όφελος θα ήταν σημαντικό αν οι σοβατζήδες αποδέχονταν την ύπαρξη αυτού του οφέλους και μείωναν ανάλογα τη χρέωση για κάθε μέτρο. Η αλήθεια όμως είναι ότι αυτό δεν νομίζουμε ότι θα συμβεί ποτέ. Θα ζητήσουν τα ίδια χρήματα είτε τους δώσεις έτοιμο σοβά, είτε τους ζητήσεις να αναμείξουν στην μπετονιέρα (ή στην πρέσσα) τα υλικά που θα τους φέρεις.
Για να μην τους αδικήσουμε όμως, θα πρέπει να πούμε ότι η ανάμειξη είναι ένα μικρό μέρος της συνολικής εργασίας. Έτσι δεν είναι και τόσο παράλογο το ότι δεν δίνουν διαφορετικές τιμές για τον έτοιμο σοβά.
Συγχαρητήρια για το site σας.
Σας παρακαλώ πέστε μου τι ποσότητα σοβά χρειάζεται 1 τ.μ ?
Απ: θα εξαρτηθεί από το πάχος της στρώσης. Όσα εκατοστά είναι το πάχος, τόσος είναι και ο όγκος του σοβά που χρειάζεται ανά τετραγωνικό μέτρο. Δηλ. αν το πάχος είναι 2 εκ., τότε χρειαζόμαστε 0,02 κυβ. μέτρα σοβά. Αν το πάχος είναι 3 εκ., τότε χρειαζόμαστε 0,03 κυβ. μέτρα. Στην πρώτη περίπτωση (πάχος 2 εκ.), θα χρειαστούμε 1 κυβ. μέτρο σοβά για κάθε 50 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας που θα σοβατίσουμε). Στην δεύτερη περίπτωση (πάχος 3 εκ.), θα χρειαστούμε 1 κυβ. μέτρο σοβά για κάθε 33 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας.
Υπάρχει όμως και μία φυσιολογική φύρα στο σοβά. Υπολογίστε περίπου 5-10%.
Πάντως, εάν παραγγέλνετε έτοιμο σοβά, συνενοηθείτε με τον προμηθευτή.
Όταν μιλάμε για έτοιμο σοβά και εφόσον δεν μιλάμε για λίγα μόνο μέτρα, τότε εννοούμε σιλό κι όχι σακιά. Είναι φυσικό ότι τα σακιά θα βγούν πολύ ακριβότερα.
Ελέξτε τις τιμές για προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων με σιλό. Θα είναι σίγουρα καλύτερες από ότι τα σακιά.
Υπολόγισα πολύ χονδρικά ότι ένα σακί έτοιμου σοβά 30 κιλών περιέχει: 23 κιλά άμμο νταμαρίσια, 6 κιλά τσιμέντο και 1 κιλό σκόνη υποκατάστατο ασβέστη (π.χ. A3 ή Sovaset). Η αξία αυτών αν αγοραστούν χύμα και ανακατευτούν εκτίμησα γύρω στα 1,5 ευρώ + Φ.Π.Α. (το πολύ) ένα 30 κιλο σακί…Η τιμή που πήρα για σακί 30 κιλών έτοιμο είναι 3 ευρώ + Φ.Π.Α. Έτσι προκύπτει η αναλογία 1 προς 2…