Ο οπλισμός είναι πολύ πυκνός. Να βάλω γαρμπιλομπετόν αντί κοινό σκυρόδεμα ώστε να μειώσω την πιθανότητα αστοχιών?

Ο οπλισμός είναι πολύ πυκνός. Να βάλω γαρμπιλομπετόν αντί κοινό σκυρόδεμα ώστε να μειώσω την πιθανότητα αστοχιών?

Η διαφορά ανάμεσα στο κοινό σκυρόδεμα και το γαρμπιλομπετόν είναι ότι το δεύτερο δεν περιέχει χαλίκι μεγαλύτερο από 16-20 χιλιοστά στην μεγαλύτερη διάστασή τους. Το κοινό σκυρόδεμα μπορεί να περιέχει χαλίκια έως και 60 χιλ. στο μήκος τους.

Αμφότεροι οι τύποι χαρακτηρίζονται με την ίδια κλίμακα διαβάθμησης ως προς την αντοχή τους στη θλίψη: π.χ. c20/25 ή c16/20.

Αυτό σημαίνει ότι το σκυρόδεμα c20/25 έχει την ίδια αντοχή στη θλίψη με το γαρμπιλομπετόν c20/25.

Το οπλισμένο σκυρόδεμα εκτός απο την αντοχή στη θλίψη έχει κι ένα ακόμα χαρακτηριστικό πολύ σημαντικό για μας: έχει και μεγάλη αντοχή στον εφελκυσμό (κάτι που δεν διαθέτει το άοπλο σκυρόδεμα).

Έτσι για την αντοχή του σκυροδέματος στον εφελκυσμό στηριζόμαστε στον χάλυβα που το οπλίζει κι όχι στο μπετόν το ίδιο. Λέμε δηλ. ότι η αντοχή ενός μέλους (π.χ. μιας κολώνας) σε εφελκυσμό είναι ίση με το όριο διαρροής του χάλυβα που την οπλίζει. Με άλλα λόγια, θεωρούμε ότι η αντοχή του σκυροδέματος του ίδιου σε εφελκυσμό είναι πρακτικά μηδενική.

Για να καταφέρουν οι εταιρίες που παράγουν μπετόν να δώσουν την ίδια αντοχή σε θλίψη στο γαρμπιλομπετόν, αυξάνουν την περιεκτικότητα του μείγματος σε τσιμέντο. Εξαιτίας αυτού το γαρμπιλομπετόν είναι λίγο ακριβότερο από το σκυρόδεμα ίδιας αντοχής (συνήθως 2 – 3€ περισσότερο ανά κυβικό).

Πραγματικά, εξαιτίας αύξησης της ποσότητας του οπλισμού με διαδοχικές μεταβολές των σχετικών κανονισμών,  όλο και συχνότερα έχουμε τα τελευταία χρονια το πρόβλημα του πολύ πυκνού οπλισμού που με το κοινό σκυρόδεμα δίνει αυξημένο κίνδυνο αστοχιών (σπηλαιομάτων κλπ). Παρόλο που οι αστοχίες είναι δυνατόν να επισκευαστούν, αυτό συχνά είναι αρκετά δαπανηρό και σίγουρα πολύ περισσότερο απ’ ότι η ελάχιστη επιβάρυνση του γαρμπιλομπετόν αντί κοινού σκυροδέματος.

Σημειώνουμε ότι παρόλο που τα παραπάνω περιγράφουν την δική μας άποψη σ’ αυτό το θέμα, κανείς δεν πρέπει να κάνει μία τέτοια αλλαγή χωρίς να το εκρίνει ο επιβλέπων μηχανικός του έργου.

Καλά Χριστούγεννα και με υγεία το 2025!

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.