Ποιό σύστημα θέρμανσης είναι αποδοτικότερο?

Ποιό σύστημα θέρμανσης είναι αποδοτικότερο?

Αναγνώστριά μας, μας ρωτάει ποιό σύστημα θέρμανσης θα ήταν αποδοτικότερο για το νέο σπίτι που χτίζει. Ποιό σύστημα (μας ρωτά) θα έχει την μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

Δυστυχώς και σ’ αυτό το θέμα, η απάντηση έχει να κάνει με το κόστος. Τα αποδοτικότερα συστήματα είναι αυτά που είναι συνήθως ακριβότερα.

Θα συνιστούσαμε θερμά την γεωθερμία. Είναι η ακριβότερη μέθοδος απ’ όλες αλλά αυτό ισχύει μόνο για το κόστος κατασκευής της. Στην συνέχεια η προσέγγιση αυτή θα σας δώσει τη δυνατότητα να μην αγοράζετε καθόλου ενέργεια. Θα παίρνετε όλη την ενέργεια που χρειάζεστε από τη “μητέρα” μας τη γη χωρίς κανένα κόστος. Όχι μόνο τη θέρμανση αλλά και το δροσισμό το καλοκαίρι. Για πάντα!

Οποιοσδήποτε υπολογισμός γίνει για πολλές από τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν σήμερα (π.χ. πετρέλαιο ή γκάζι), μπορεί πολύ σύντομα να είναι άτοπος. Κι αυτό γιατί η τιμές αυτών των καυσίμων αλλάζουν διαρκώς. Δυστυχώς, η πρόβλεψη είναι ότι αμφότερα τα προηγούμενα θα συνεχίσουν να ακριβαίνουν.

6 Responses

  1. Στο λινκ: , υπάρχουν τρία excel τα οποία συγκρίνουν την κατανάλωση πετρελαίου σε σχέση με Ηλεκτρικό Λέβητα, ή Θερμοσυσσωρευτή, ή Αντλίας Θέρμανσης. Η Αντλία Θέρμανσης είναι μακράν η πιό οικονομική λύση αλλά μάλλον και η πιό ακριβή. Όταν θα έχω προσφορές θα επανέρθω…

  2. kalispera tha ithela na mou peite poia einai i isxyousa nomothesia gia ta oikodomika ensima pou aforoun mia idiwtiki katoikia.poia tha prepei na einai i analogia twn ensimwn p.x(posa texnika kai posa ergatika ensima),ofeilw na balw se mia oikodomi?euxaristw

    Απ: διαβάστε όλα όσα γνωρίζουμε για το ΙΚA εδώ.

  3. καλησπερα, θα ηθελα την γνωμη σας στο κατα ποσον θα ηταν καλυτερη η υποδαπεδια θερμανση παρα η θερμανση με σωματα? επισης ποιες ειναι οι κτριες διαφορεσ των δυο ειδων.
    Ευχαριστω

    1. Απ: Xωρίς καμμία αμφιβολία η ενδοδαπέδια θέρμανση είναι καλύτερη επιλογή από τα κοινά σώματα. Δυστυχώς έχει και υψηλότερο κόστος.
      Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι ότι κερδίζετε το χώρο που αλλιώς θα καταλάμβαναν τα σώματα του καλοριφέρ.
      Σε κρύα κλίματα το πλεονέκτημά της είναι μεγαλύτερο απ’ ότι σε ζεστά (π.χ. Κρήτη).
      Κάτι που αξίζει να εξετάσετε είναι το εξής: μπορεί να συνδεθεί με ηλιακούς συλλέκτες (όπως αυτοί του ηλιακού θερμοσίφωνα) και να είναι ακόμα πιο αποδοτικό σύστημα.
      Ο λόγος για τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό είναι ότι στην ενδοδαπέδια το νερό δεν χρειάζεται να έχει την πολύ υψηλή θερμοκρασία που χρειάζονται τα σώματα του καλοριφέρ.

  4. Η δική μου πρόταση θα ήταν μια αντλία θερμότητας σε συνδυασμό με fan coil .
    Κάτι σαν ένα κλιματιστικό που μας ζεσταίνει το νερό για τα σώματα .
    Παρόλο που το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σχετικά υψηλό και το κόστος εγκατάστασης είναι λίγο μεγαλύτερο η απόσβεση γίνεται αρκετά σύντομα .
    Ειδικά σε νέα οικία έτσι δεν χρειάζεται να προβλεφθεί χώρος για λεβητοστάσιο ή/και δεξαμενή καυσίμου .

    1. Θα μπορούσα να είχα περισσότερες πληροφορίες και σύγκριση τιμών σχετικά με πιο παραδοσιακά συστήματα;

      Aπ: κάποιες ενδεικτικές τιμές θα βρείτε στο “Τιμο-λόγιο της Οικοδομής” για την θέρμανση αλλά και για όλα σχεδόν τα προϊόντα και τις εργασίες μιας οικοδομής.

      Άσχετα από τις τιμές θα πρέπει να εξετάσετε το ενδοχόμενο να χρησιμοποιήσετε γκάζι ακόμα κι αν δεν έχει έρθει στην περιοχή σας.
      Ζητήστε προσφορές από υδραυλικούς (συνήθως χειρίζονται και το θέμα της θέρμανσης), από το “Που θα βρω
      Τέλος, δεν θα πρέπει να υποτιμάμε την αξία όλων των “πράσινων” προσεγγίσεων στο θέμα της κατασκευής (φυσικά κατά κύριο λόγο περιλαμβάνεται σ’ αυτό η θέρμανση) καθώς μπορεί να φαίνονται ακριβές αλλά πραγματικά δεν ξέρει κανείς μας που μπορεί να βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου σε λίγα μόλις χρόνια από σήμερα. Κάποιοι μιλούν και για 200 δολ. το βαρέλι.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Καλά Χριστούγεννα και με υγεία το 2025

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.