Πως θα υπολογίσω τα κυβικά του μπετόν της οικοδομής μου?

Πως θα υπολογίσω τα κυβικά του μπετόν της οικοδομής μου?

Για να κυβίσετε το σκελετό της οικοδομής σας (και οποιαδήποτε άλλη κατασκευή από μπετόν), θα χρειαστείτε δύο πράγματα: α. αριθμητική Ε’ Δημοτικού (δηλ. πρόσθεση, αφαίρεση και πολλαπλασισμό) και β. να μπορείτε να διαβάζετε σχέδια ξυλοτύπων.

Κατ’ αρχήν να πούμε κάτι βασικό: κυβικό (εκτός από κάτι που έχει σχήμα κύβου) είναι και η μονάδα μέτρησης όγκου, δηλ. που έχει μετρηθεί σε 3 διαστάσεις: μήκος, πλάτος και ύψος. Όλα τα πράγματα έχουν ακριβώς 3 και μόνο 3 διαστάσεις. Ειδικότερα, αυτά που έχουν ορθογώνιο παραλληλεπίπεδο σχήμα, κυβίζονται πολύ εύκολα, πολλαπλασιάζοντας τις 3 διαστάσεις τους (την μία μετά την άλλη). Πιο κάτω θα κάνουμε κι άλλα παραδείγματα αλλά προς το παρόν ας αρχίσουμε κυβίζοντας την κολώνα του σχήματος. Έχει πάχος 30εκ., πλάτος 85εκ. και ύψος 3.00μ. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να μετατρέψουμε όλες τις μονάδες σε ίδιες για να κάνουμε ευκολότερα τις πράξεις. Αφού θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι σε κυβικά μέτρα, ας τις κάνουμε όλες μέτρα: λέμε λοιπόν: α. τα 30εκ = 0,30μ., β. τα 85εκ = 0,85μ. Έτσι η κολώνα αυτή θα χρειαστεί: 0,30 Χ 0,85 Χ 3,00 = 0,765μ³. Απλό δεν είναι?

Στην συνέχεια να πούμε ότι όλες οι τυπικές κατασκευές, εκτός από την θεμελίωσή τους απαρτίζονται από 3 ειδών δομικά στοιχεία (σε ότι αφορά τον σκελετό τους): κολώνες, δοκάρια και πλάκες (βλ. Λεξιλόγιο της Οικοδομής). Όλα αυτά τα στοιχεία είναι (στην πλειοψηφία τους) σχήματος ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου.

Αν θέλουμε να κυβίσουμε μία κολώνα, χρειάζεται να ξέρουμε τις τρεις διαστάσεις της. Δεν έχει καμμία σημασία πως θα τις ονομάσουμε. Αρκεί να τις διακρίνουμε (να τις ξεχωρίσουμε). Αρκετοί μπερδεύνται από το ότι το ύψος της κολώνας είναι η μεγαλύτερη από τις 3 διαστάσεις (συνήθως) και ψάχνουν να βρουν πως να ονομάσουν τις άλλες δύο. Ξαναλέω -λοιπόν- ότι δεν έχει σημασία πως θα τις ονομάσετε (ποιά διάσταση θα αποκαλέσετε μήκος, ποιά πλάτος και ποιά ύψος). Μπορείτε να τις ονομάσετε πλευρά α, πλευρά β και πλευρά γ.

Επομένως, αρκεί να βρείτε το μέγεθος που αντιστοιχεί σε κάθε μία από τις 3 διαστάσεις που έχει η κολώνα. Τα σχέδια των ξυλοτύπων που σας έδωσε ο μηχανικός σας αναφέρουν τις 2 από τις τρεις διαστάσεις (συνήθως δίπλα στο όνομα της κάθε κολώνας) π.χ. Κ3  25Χ50 (εννοείται εκατοστά). Σαν 3η διάσταση εννοείται το ύψος της. Οι περισσότερες οικοδομές έχουν ύψος (ανά όροφο) 3μ. Άρα, για να κυβίσουμε την Κ3 θα πούμε: 0,25Χ0,50Χ3,00=0,375. Το ύψος θα φαίνεται κάθε φορά από τα σχέδια που ονομάζονται όψεις ή τομές.

Προσέξτε να κρατάτε τις ίδιες μονάδες παντού και μάλλον προτιμήστε να τα έχετε όλα σε μέτρα. Τότε το αποτέλεσμα θα είναι κυβικά μέτρα. Δηλ. η Κ3 θα πάρει 0,375μ3 μπετόν. Δεν χρειάζεται να αφαιρέσουμε τον χάλυβα που περιέχει γιατι σαν όγκος είναι ελάχιστος.

Το ίδιο ισχύει και για τα δοκάρια. Πολλαπλασιάζουμε τις 3 διαστάσεις του κάθε δοκαριού.

Τώρα θα πρέπει να κυβίσουμε και το τελευταίο κομμάτι του σκελετού μας, δηλ. την πλάκα μας. Και σ’ αυτή την περίπτωση ισχύει η ίδια αρχή. Δηλ. πολλαπλασιάζουμε τις τρεις διαστάσεις της πλάκας. Αν ήδη γνωρίζουμε το εμβαδό της πλάκας, τότε μπορούμε απλώς να πολλαπλασιάσουμε το εμβαδόν επί το πάχος της πλάκας. Λ.χ. ξέρουμε ότι η πλάκα έχει εμβαδόν 100 τετραγωνικά μέτρα. Τότε (αν λ.χ. το πάχος της είναι 20εκ.) μπορούμε να την κυβίσουμε λέγοντας 100Χ0,20=20 κυβικά μέτρα (ή μ3 για συντομία). Προσέξτε να μην διπλομετρήσετε τα δοκάρια.

Αν η πλάκα αποτελείται από κομμάτια διαφορετικού πάχους, τότε θα πρέπει να τα κυβίσουμε ξεχωριστά.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώνεται όταν κυβίσουμε όλες τις κολώνες, όλα τα δοκάρια κι όλες τις πλάκες και τα προσθέσουμε, προσέχοντας να μην τα διπλομετράμε. Μην ξεχάσετε όμως την θεμελίωση.

Η ίδια βασική αρχή ισχύει για τον υπολογισμό του όγκου οποιουδήποτε ορθογωνίου παραλληλεπιπέδου σχήματος: Μήκος Χ Πλάτος Χ Ύψος. Άρα για να κυβίσετε τα τοιχία του υπογείου και τα θεμέλιά σας θα κάνετε το ίδιο.

Η διαδικασία (όπως καταλαβαίνετε) είναι χρονοβόρος και γιαυτό στην πράξη οι μηχανικοί ή τα τεχνικά γραφεία που κάνουν αυτή τη δουλειά συνέχεια, την κάνουν με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, στους οποίους έχουν ήδη καταχωρηθεί τα στοιχεία της οικοδομής. Καταχωρήθηκαν την ώρα που γινόταν το σχέδιό της.

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.