Πόσα τετραγωνικά μέτρα η … Οκά?

Πόσα τετραγωνικά μέτρα η … Οκά?

Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, η αλήθεια είναι ότι τα χρόνια της Τουρκοκρατίας (και πιθανώς και κάποια χρόνια μετά από αυτήν) οι επιφάνειες των χωραφιών μετριόνταν σε … οκάδες.

Έτσι εμφανίζονται σήμερα τίτλοι ιδιοκτησίας που αναφέρουν την επιφάνεια του εν λόγω χωραφιού σε αυτή τη μονάδα μέτρησης βάρους(!). Σαν τέτοια (μονάδα μέτρησης βάρους) η Οκά δεν είναι και τόσο παλιά. Η μετατροπή σε κιλά στο μπακάλικο της γειτονιάς, έγινε όταν ήμουν μικρό παιδί, γιαυτό δεν την ξεχνάω. Θυμάμαι μάλιστα, ότι τότε οι άνθρωποι αντέδρασαν στην αλλαγή εκείνη με ανάλογο τρόπο που τώρα αντιδράσαμε στην αλλαγή από τη Δραχμή στο Ευρώ. Δηλ. σε πολλές περιπτώσεις φοβούμενοι ότι πέφταμε θύματα κλοπής στο “ζύγι”.

Σε κάθε περίπτωση, 2 τουλάχιστον αναγνώστες μας μας πήραν τηλέφωνο μ’ αυτή την ερώτηση και η καλύτερη απάντηση που μπορέσαμε να βρούμε είναι η εξής:

Είναι εκείνη  η επιφάνεια γης που μπορεί κάποιος (που ξέρει να σπέρνει) να την σπείρει με 1 οκά σπόρο σιταριού. Δηλ. είναι πιθανώς, περίπου 100 μ2 ή λίγο λιγότερο.

Πολύ αμφιβάλλω αν είναι δυνατόν να δοθεί κάποιος ακριβέστερος ορισμός αφού δεν είναι δυνατόν δύο σπορείς να σπείρουν ακριβώς την ίδια επιφάνεια γης με σπόρο.

Κατάλοιπο μιας εποχής όπου η γη ήταν σε αφθονία, οι άνθρωποι πολύ λιγότεροι και η ανάγκη για ακρίβεια στην καταγραφή της ιδιοκτησίας πιο περιορισμένη απ’ ότι σήμερα.

Αλήθεια, σας απασχόλησε ποτέ το ερώτημα: Πόση γη αναλογεί σε κάθε άνθρωπο στον πλανήτη?

Αν έχετε κάποιες καλύτερες πληροφορίες για την Οκά, θα χαρούμε να τις διαβάσουμε σε ένα e-mail σας.

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.