ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ ΚΥΡΙΟΙ. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΤΟ ΣΑΪΤ ΣΑΣ.ΚΑΤΑΤΟΠΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΣΧΕΤΟΥΣ. ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΝΤΡΕΣ ΥΛΙΚΩΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΡΕΛΑΘΕΙ Η ΚΛΕΨΙΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ. ΣΕ ΠΟΣΑ ΚΥΒΙΚΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΙ ΕΝΑΣ ΤΟΝΟΣ ΑΜΜΟ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΤΟΝΟΣ ΧΑΛΙΚΙ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΤΡΕΛΛΑΝΟΥΝ ΕΓΩ ΝΟΜΙΖΩ ΕΑΝ ΔΕΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ Η ΑΜΜΟΣ ΕΙΝΑΙ 1.5 ΚΥΒΙΚΟ ΑΝΑ 1 ΤΟΝΟ ΑΜΜΟΣ
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ
Απ: Δυστυχώς (για όλους εμάς που αγοράζουμε αδρανή υλικά), 1 τόννος αδρανών υλικών (άμμος ή χαλίκι) πρέπει να έχει όγκο λιγότερο από 1 κυβ. μέτρο. Εάν είχε όγκο περισσότερο από 1 κυβ. μέτρο, τότε η άμμος ή το χαλίκι θα επέπλεαν στο νερό.
Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι 1 μ³ αδρανών υλικών θα ζυγίζει 1,5 με 2 τόννους ή και περισσότερο. Το επόμενο δεν ισχύει για το χαλίκι αλλά η άμμος μπορεί να είναι και υγρή. Σ’ αυτή την περίπτωση θα ζυγίζει ακόμα περισσότερο. Για να ζυγίζει η άμμος λιγότερο από 1 τόνο ανά κυβ. μέτρο, θα πρέπει να προέρχεται από κάποιο είδος πολύ ελαφριάς ελαφρόπετρας. Πάντα μπορείτε να κάνετε ένα τέστ: πάρτε λίγη άμμο ή λίγα χαλίκια και ρίξτε τα σ’ ένα ποτήρι νερό. Αν επιπλέουν, τότε ζυγίζουν λιγότερο από ένα τόνο ανά μ³.
13 Responses
Το πόσο ζυγίζει 1 κυβικό αδρανών υλικών (δηλαδή το φαινόμενο βάρος, δηλαδή το βάρος του ξηρού υλικού που δεν έχει υποστεί καμία συμπύκνωση) εξαρτάται από από το ειδικό βάρος του μητρικού πετρώματος και από την κοκκομετρική του διαβάθμιση.
Π.χ. ένα καλό υλικό μπορεί να έχει:
α) εδικό βάρος μητρικού πετρώματος: 2,700
β) φαινόμενο βάρος: 1,650 έως 1,750
γ) πρόκτορ τροποποιημένη μέθοδος 2,350 (αφορά τη συμπύκνωση του υλικού με την εν λόγω μέθοδο) -το αναφέρω ενημερωτικά.
Ένας πολύ πρόχειρος αλλά αρκετά ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ τρόπος να βρεις το φαινόμενο βάρος (που είναι το ζητούμενο):
Α) παίρνεις ένα ογκομετρικό σωλήνα 2000ml περίπου, και βάζεις περίπου 1000 ml νερό
Β) ζυγίζεις περίπου 2300 γραμμάρια χαλίκια από το υλικό (μεγαλύτερα ή ίσα με κάστανα)
Γ) ρίχνεις μέσα στο σωλήνα τα χαλίκια χωρίς να κάνουν μπλουμ
Δ) βλέπεις που ανέβηκε η στάθμη του νερού πχ ανέβηκε 1900(νερό+χαλίκια)
Ε) κάνεις την πράξη: 1900(νερό+χαλίκια) – 1000(νερό)= 900ml είναι o όγκος των χαλικιών
Στ) κάνεις την πράξη: 2300 gr. / 900ml = 2,556 ειδ. βάρος = 2556 κιλα μητρ. πετρωμα / κυβ.
Ζ) 2556 * 65% = 1660 κιλά αδρανές υλικό / κυβ. (το υπόλοιπο 35% είναι κενά που δημιουργήθηκαν μετά τη θραύση).
ΕΙΜΑΙ ΣΤΗΝ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΑ ΜΕ ΧΑΛΙΚΙ ΕΧΕΙ ΒΡΕΞΕΙ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΝΕΡΟ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΕΓΝΩΣΩ ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΩ ΤΟ ΔΑΠΕΔΟ.
Απ: η πρώτη σκέψη που μας έρχεται στο μυαλό είναι η αντλία νερού. Δεν είμαστε όμως σίγουροι για την κατάσταση. Θα βοηθούσε μία φωτό.
Γεια σας,
θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Ένα κυβικο απόβλητα, σκουπίδια πόσα κιλά ζυγίζουν περίπου?
Απ: δεν θα μπορούσαμε να απαντήσουμε με σιγουριά καθώς εξαρτάται από το τι είδους σκουπίδα απαρτίζουν το δείγμα μας. Αν πρόκειται για οικοδομικά μπάζα θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα ζυγίζουν τουλάχιστον ενάμιση τόνο. Αν πρόκειται για οικιακά σκουπίδια τότε πιθανώς να ζυγίζουν και λιγότερα από το 1/20 του βάρους των μπαζών ίδιας ποσότητας.
Γεια σας. Θα ηθελα να μαθω πόσες σανίδες λατάκια μαδέρια και μπετοφόρμ αντιστοιχουν σε ενα κυβικό των παραπανω τυπων οικοδομικής ξυλείας. δινω διαστασεις… 1) Σανίδες 24mm X 100mm x 4000mm(4 μετρη σανίδα), 2) 3μετρη σανίδα, 3) Λατακια 75mm X 75mm X 3000mm (3μετρο λατακι) 4) 4μετρο λατάκι 5) μαδέρια 48mm X 300mm X 4000mm (4μετρο μαδέρι) και 6) μπετοφορμ υψους 2,5 μέτρων…..σας ευχαριστώ….
Όταν μιλάμε για ένα κυβικό άμμου νταμαρίσια ή χαλίκι, προφανώς μιλάμε για τον φαινόμενο όγκο του υλικού που είναι βέβαια άλλος από τον απόλυτο όγκο του. Η βιβλιογραφία λοιπόν δίνει 30-35% κενά σ’ αυτά τα υλικά. Για να υπολογίσουμε λοιπόν το βάρος ενός κυβικού χαλίκι πρέπει να ξέρουμε το ειδικό βάρος του πετρώματος που προήλθε και να το πολλαπλασιάσουμε με 0,65 του κυβικού ( αφού το 35% είναι αέρας).
Τα συνήθη αδρανή λατομείων έχουν ειδικό βάρος 1.90-2.00ton/m3, άρα το βάρος ενός κυβικού άμμου ή χαλικιού είναι 1,95*0,675= 1316 ή 1300 περίπου κιλά.
Οι διαφορές λοιπόν που ο κάθε ένας εμφανίζει οφείλεται στο διαφορετικό ειδικό βάρος του πετρώματος.
Όταν μιλάμε για ένα κυβικό άμμου νταμαρίσια ή χαλίκι, προφανώς μιλάμε για τον φαινόμενο όγκο του υλικού που είναι βέβαια άλλος από τον απόλυτο όγκο του. Η βιβλιογραφία λοιπόν δίνει 30-35% κενά σ’ αυτά τα υλικά. Για να υπολογίσουμε λοιπόν το βάρος ενός κυβικού χαλίκι πρέπει να ξέρουμς το ειδικό βάρος του πετρώματος που προήλθε και να το πολλαπλασιάσουμε με 0,65 του κυβικού ( αφού το 35% είναι αέρας).
Τα συνήθη αδρανή λατομείων έχουν ειδικό βάρος 1.90-2.00ton/m3, άρα το βάρος ενός κυβικού άμμου ή χαλικιού είναι 1,95*0,675= 1316 ή 1300 περίπου κιλά.
Οι διαφορές λοιπόν που ο κάθε ένας εμφανίζει οφείλεται στο διαφορετικό ειδικό βάρος του πετρώματος.
γεια σας αν ξερει καποιος να μ πει για τη μεθοδο γκαναιτ οτιδηποτε απο εργαλεια μεχρι τελικη εφαρμογγη
καλημερα!!η επιβλεψη του μηχανικου τι περιλαμβανει(σε ποιο σταδιο της οικοδομης τελειωνει)????
Απ: Τυπικά διαρκεί έως το τέλος της κατασκευής ή έως του σημείου που έχει πληρωθεί. Ρίξτε μια ματιά κι εδώ. Τις περισσότερες φορές οι μηχανικοί παρακολουθούν αρκετά στενά τον σκελετό, αλλά ανάλογα με τη συμφωνία που έχει γίνει, κάνουν ελάχιστες επιπλέον επισκέψεις μετά το τέλος του σκελετού.
Σε κάθε περίπτωση, καθώς η αγορά είναι ελεύθερη, καλό είναι να έχει γίνει από πριν συμφωνία με τον μηχανικό για το τι ακριβώς περιλαμβάνει η επίβλεψη που θα πληρωθεί.
found your site on delicio.us today and really liked it. i bookmarked it and will be back to check it out some more later
I’ve recently started a blog, the information you provide on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time and work.
προφανως οι χρησιμοποιουμενες ποσοτητες τσιμεντων πρεπει να ελεγχονται ανα μ3 αμμου .αλλωστε τα τιμολογια η οι αποδειξεις μιας καινουριας οικοδομης κοβονται στο ονομα του ιδιοκτητη οποτε ενας θεωρητικος ελεγχος μπορει να γινει κατ αρχην.για τα σιδερα εννοειται οτι παντα παραλαμβανει ο μηχανικος οποτε κλεψιμο γιοκ.
Δίνοντας τη δουλειά με τα υλικά σίγουρα βοηθάει στην εξοικονόμηση των υλικών. Ο μάστορας που πλέον θα πληρώνει από την τσέπη του τα υλικά θα κάνει σίγουρα όση περισσότερη οικονομία μπορεί. Για τον ιδιοκτήτη όμως, αυτή η οικονομία μπορεί και να ξεπερνάει τα αποδεκτά όρια. Καλύτερα να βάλεις λίγα υλικά παραπάνω και να είναι άφθονο κι όχι τσιγκούνικο το τσιμέντο ή τα σίδερα που θα μπούν στο χαρμάνι.
δυστυχως η απαντηση που δοθηκε δεν ειναι σαφης. το βαρος της αμμου αλλαζει αναλογα με το ποιος την μετραει . η τροχαια την υπολογιζει στα 1800 κιλα το μ3 η μαντρα στα 1200 το νταμαρι στα 1500 (παντα στεγνη ). προσοχη μιλαμε για το ξηρο φαινομενο βαρος οχι το ειδικο βαρος . επισης για να επιβεβαιωσεις τα βαρη επικοινωνησε με την συνθεση σκυροδεματος της μοναδας που σου εριξε τα μπετα κ γνωριζουν τα παντα απο βαρη .αλλα υπαρχει κ ενας απλος τροπος ελεγχου ζηταμε τιμη μ3 κ κυβιζουμε στο φορτηγο η δινεις την δουλεια με τα υλικα . φοβερη οικονομια υλικου κ ξενοιαζεις