Το υπόγειό μου μαζεύει ως και 30εκ. νερό όταν βρέχει. Τι να κάνω?

Το υπόγειό μου μαζεύει ως και 30εκ. νερό όταν βρέχει. Τι να κάνω?

Σ’αυτή την περίπτωση το πρόβλημα είναι διπλό:

1. η απαράδεκτη είσοδος νερού ή υγρασίας σε κατοικήσιμο ή αποθηκευτικό χώρο, και

2. η καταστροφή που προξενείται στη θεμελείωση και τα τοιχία της οικοδομής. Κυρίως μας ενδιαφέρει η καταστροφή στα στατικά στοιχεία της οικοδομής, ενώ δευτερευόντως οπουδήποτε αλλού (σοβάδες, βαψίματα, κλπ). 

Σε μέρη όπου γνωρίζουμε ότι η στάθμη του υδροφόρου ορίζοντα ανεβαίνει μέχρι το ύψος των θεμελίων μας (ή και ψηλότερα) η καλύτερη λύση είναι η κατασκευή στεγανολεκάνης γύρω από την οικοδομή μας. Είναι πολύ ακριβή επιλογή, αλλά και η μόνη που θα μας προσφέρει την καλύτερη προστασία.

Εναλλακτικά μπορούμε να κατασκευάσουμε ένα σύστημα drainage δηλ. αποροής των υδάτων περιμετρικά της θεμελίωσης. Είναι οικονομικότερο αλλά αρκετά συχνά επαρκές. Το σύστημα αυτό θα το συνδέσουμε με ένα φρεάτιο (αν χρειάζεται) όπου θα συγκεντρώνονται τα νερά και ακολούθως με αντλία θα τα βγάζουμε έξω (λ.χ. στο δρόμο).

Για να προστατέψουμε τα θεμέλια και τα τοιχία του υπογείου της οικοδομής μας, θα πρέπει πριν γίνει το drainage, να έχουμε κάνει πάρα πολύ καλή μόνωση.

Για να μην μπαίνει υγρασία κάτω από το σπίτι καλά θα είναι να έχουμε βάλει χοντρό νάϋλον πάνω στο ταμπάνι του σκάματος πριν από το μπετό καθαριότητας.

Για να σταματήσουμε την υγρασία μπορούμε να κάνουμε αρνητική μόνωση: δηλ. να μονώσουμε τα τοιχία και το δάπεδο του υπογείου από μέσα. Αυτό το είδος της μόνωσης δεν δουλεύει πάντα καλά και είναι ημίμετρο. Έτσι κι αλλιώς το νερό έχει ήδη μπει μεσ’ στους τοίχους (όπου διαβρώνει σιγά-σιγά τους οπλισμούς και το σκυρόδεμα) κι εμείς δεν του επιτρέπουμε να ξαναβγεί. Λύνει μόνο το πρώτο σκέλος του προβλήματος.

Χωρίς να δω το πρόβλημα από κοντά (δηλ. με κάθε επιφύλαξη) απαντώ, ότι η λυση στο πρόβλημά σας θα μπορούσε να είναι:

  1. Να ξανασκαφτεί μέχρι τα θεμέλια η οικοδομή.
  2. Να μονωθούν πολύ καλά τα τοιχία του υπογείου απ’ έξω.
  3. Να κατασκευαστεί σύστημα drainage.
  4. Για περισσότερη ασφάλεια, να κατασκευαστεί περιμετρικά του σπιτιού (μετά το ξαναμπάζωμα) ένα πεζούλι από μπετόν με την κατάλληλη ρύση, πλάτους 1μ ή και περισσότερο, που να απορέει κατάλληλα τα περισσότερα από τα βρόχινα νερά.

Όπως ανέφερα και προηγουμένως απολύτως απαραίτητο είναι να δούμε το συγκεκριμένο πρόβλημα από κοντά. Οι παράμετροι που μπορεί να εμπλέκονται είναι αρκετές και δεν αισθάνομαι καθόλου βέβαιος ότι τις έχω αντιληφθεί με μόνο μία περιγραφή μέσα από μία επιστολή.

Καλά Χριστούγεννα και με υγεία το 2025

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.