Πολύ πριν ασχοληθείτε με το τι είδους κουφώματα να επιλέξετε, θα πρέπει να ξέρετε ότι:
- Τα ανοίγματα στο σπίτι στοιχίζουν περισσότερο απ’ ότι τα μη ανοίγματα.
- Τα ανοίγματα αποτελούν σημεία ενεργειακών απωλειών.
- Στα περβάζια των παραθύρων πρέπει πάντα να τοποθετούνται μαρμαροποδιές.
- Το κόστος των ανοιγμάτων δεν περιορίζεται στο κόστος των κουφωμάτων και των άμεσων παρελκομένων (μαρμαροποδιές, σίτες, ρολλά ή πατζούρια). Κάποια στιγμή θα χρειαστεί να προσθέσετε και κουρτίνες με κουρτινόξυλα.
- Το κόστος των κουρτινών δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά και τοποθέτηση με τα παρελκόμενά τους. Οι κουρτίνες απαιτούν πλύσιμο περίπου ή τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Αυτό επιβαρύνει το έργο της νοικοκυράς.
- Τέλος, τα τζάμια των παραθύρων θέλουν πλύσιμο και καθάρισμα συχνότερα απ’ ότι οι σκέτοι τοίχοι.
Τα τεράστα ανοίγματα, που συχνά βλέπουμε σε περιοδικά, να χαρακτηρίζουν σπίτια σε βόρειες χώρες με μικρή ηλιοφάνεια, ίσως και να μην είναι η βέλτιστη επιλογή για σπίτια στην πατρίδα μας.
Από την άλλη πλευρά, τα παράθυρα είναι απαραίτητα για φωτισμό και εξαερισμό.
Εφόσον έχετε ήδη λάβει υπόψη σας τα παραπάνω, τότε η επιλογή σας για κουφώματα θα γίνει με βάση:
Α. τον τύπο.
- ανοιγόμενα: τα καλύτερα από πλευράς θερμο-ηχο-μόνωσης.
- συρόμενα επάλληλα: μεσαία επιλογή από πλευράς μόνωσης.
- συρόμενα χωνευτά: η χειρότερη επιλογή από πλευράς μόνωσης.
Β. το υλικό.
- αλουμινένια: ανθεκτικό υλικό αλλά για να μονωθούν απαιτούν επιπλέον κόστος (θερμοδιακοπή).
- συνθετικά: ανθεκτικό υλικό και αρκετά καλό από πλευράς θερμομόνωσης. Συχνά είναι και οικονομικότερα από τα αντίστοιχα αλουμινένια.
- ξύλινα: καλά από πλευράς μόνωσης, αλλά ακριβά. Επιπλέον, χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία, το ξύλο μπορεί να σκευρώσει.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά μία εισαγωγή το θέμα και σε καμμία περίπτωση δεν εξαντλούν όλες τις κατηγορίες, τύπους και υλικά που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά.
Μετά το τέλος της τοιχοποιίας, θα πρέπει να τοποθετηθούν οι ψευτόκασσες των κουφωμάτων. Τότε τα μπορούν τα ανοίγματα να προμετρηθούν ώστε να συνταχθεί προσφορά από τον προμηθευτή (-ές) που θα επιλέξετε.
Μετά το τέλος των σοβατισμάτων και την τοποθέτηση των μαρμαροποδιών μπορεί να γίνει η τελική μέτρηση και να αρχίσει η κατασκευή των κουφωμάτων.
Η τοποθέτησή τους, θα είναι προτιμότερο να γίνει όταν έχουν τελειώσει όλες οι εργασίες που είναι “βρώμικες” (λ.χ. τριψίματα τοίχων από τους μπογιατζήδες, γεμίσματα με τσιμεντοκονίες από τους πλακάδες).
Η τοποθέτηση των κουφωμάτων θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ολοκληρωθεί όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής ξύλινων δαπέδων.
Τέλος, ένα άλλο σημαντικό σημείο που θα πρέπει να προσέξετε έχει να κάνει με τον καλό σχεδιασμό. Λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω:
α. Ένα άνοιγμα που στα αρχιτεκτονικά σχέδια που προβλέπεται να είναι λ.χ. 40Χ40, θα πρέπει στους ξυλότυπους να είναι 45Χ48. Αν αυτό δεν γίνει, τότε όταν τελειώσουν τα μπετά, θα διαπιστώσουμε ότι τα 40 εκ πλάτους που έχουν μείνει, είναι πολύ λίγα για το παράθυρο που θέλαμε. Από τους 40 πόντους, 5-6 θα τους πάρουν οι σοβάδες. Από την πλευρά του ύψους, η μαρμαροποδιά θα χρειαστεί -3 εκ, και μερικά επιπλέον εκ. η λάσπη της. Όταν λοιπόν έχουν μείνει μόνο 34εκ μετά το σοβάτισμα, θα χρειαστεί τουλάχιστον 7 + 7 εκ για το κάσωμα του παραθύρου. Άρα, αυτό που θα περισσέψει για το τζαμιλίκι θα είναι 20εκ., δηλ. όσο ένα υαλότουβλο. Διαβάστε περισσότερα για τον καλό σχεδιασμό εδώ.
β. Εάν πρόκειται να έχετε χωνευτά παράθυρα ή μπαλκονόπορτες, μην παραλείψετε να λάβετε υπόψη σας την ανάγκη τους για χώρο μέσα στον τοίχο και κατά συνέπεια το ελάχιστο αναγκαίο πάχος του τοίχου. Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες εδώ.
Βρείτε στο “Που θα βρω” όλων των ειδών τους προμηθευτές υλικών και εργασιών και φυσικά προμηθευτές κουφωμάτων.