BrixFax.NET

Search

Πυκνός οπλισμός? Βάλτε γαρμπιλομπετό!

Πυκνός οπλισμός? Βάλτε γαρμπιλομπετό!
po_kai_gb1
Σαν οχυρό του Ρούπελ

“Οχυρό του Ρούπελ!” δήλωσε περήφανα ο νεαρός μηχανικός που έκανε τη στατική μελέτη, όταν ήρθε να παραλάβει τον οπλισμό. “Οπλισμένο σαν θωρηκτό”, συμπλήρωσε. “Βάλαμε και λίγα περισσότερα σίδερα απ’ ότι προβλέπει ο κανονισμός”.

Ο ιδιοκτήτης χαμογέλασε κρυφά κάτω από τα μουστάκια του, γεμάτος ικανοποίηση που το σπιτάκι του θα είναι ανίκητο από τον Εγκέλαδο. Πλήρωσε κάτι παραπάνω για οπλισμό, αλλά θα έχει το κεφάλι του ήσυχο. Τα παιδάκια του, η γυναίκα του κι αυτός ο ίδιος, θα είναι σίγουροι πως το σπίτι τους θα είναι ένα κάστρο. Όχι απλώς δεν θα κινδυνεύουν να γίνουν άλλο ένα παράδειγμα προς αποφυγή (όπως το κτίριο της Ρικομέξ) αλλά αντίθετα, όταν θα γίνονται σεισμοί θα μαζεύονται και οι συγγενείς κι οι φίλοι σ’ αυτό το σπίτι για να προστατευθούν.

Ο εργολάβος είχε κάποιες επιφυλάξεις και τις εξέφρασε στον επιβλέποντα (με κάποιο δισταγμό ειν’ η αλήθεια): “Είναι πολύ πυκνά τα σίδερα. Δεν θα περνάει το μπετό. Μήπως να βάλουμε γαρμπιλομπετό?”.

Όμως το γαρμπιλομπετό κοστίζει 2-3 Ευρώ παραπάνω το κυβικό. “Να ρωτήσουμε το στατικό” απάντησε ο επιβλέπων. Και τον ρώτησαν. Μόνο που εκείνος απάντησε: “Δεν ξέρω, δεν ξέρω αν θά ‘ναι το ίδιο. Γαρμπιλομπετό βάζουμε συνήθως στα κούτελα των μπαλκονιών που θέλουμε να είναι εμφανή. Δεν είμαι σίγουρος αν μπορούμε να το κάνουμε.” Και τέλειωσε το θέμα με μία ειδική παραγγελία στον εργολάβο: “Έλα μωρέ. Βάλτε λίγο περισσότερο δονητή και βάλτε του και ρευστοποιητή”.

Κι έτσι δεν βάλανε γαρμπιλομπετό.

po_kai_gb2
Τα σκύρα πήραν φρακάρησαν πεισματικά

Όμως τα σκύρα του κανονικού σκυροδέματος, δεν είχαν καθόλου καλές σχέσεις με τα μικρά κενά ανάμεσα στα καλούπια και τον οπλισμό. Τα κενά που άφηναν οι αποστάτες δεν ήταν παρά 20-25 χλσ.. Και τα σκύρα στο μήκος τους μπορούσαν να είναι (και προφανώς αρκετά ήταν) μέχρι και 60 χλσ.. Φρακάρησαν πεισματικά κάνοντας αυτό που έτσι κι αλλιώς τους έχουμε ζητήσει να κάνουν, να είναι και να μείνουν “αδρανή” ότι κι αν γίνει.

Στο σύνολο του οπλισμένου σκυροδέματος, στηριζόμαστε στο μπετό για τις θλιπτικές του αντοχές και βάζουμε τον οπλισμό για να προσδώσουμε στο σύνολο τις αναγκαίες αντοχές στον εφελκυσμό. Άρα, εφόσον το γαρμπιλομπετό είναι της ίδιας διαβάθμισης (c20/25) δεν θα πρέπει να τίθεται κανένα θέμα.

Σε κάθε περίπτωση, απαραίτητα ρωτήστε τον επιβλέποντα μηχανικό, αλλά αν έχετε πυκνό οπλισμό (που είναι αρκετά συχνά έτσι) μη το απορρίψετε μόνο και μόνο επειδή είναι 2-3 ευρώ ακριβότερο. Το κόστος της σωστής επισκευής σπηλαιωμάτων τέτοιου τύπου, είναι πολύ μεγαλύτερο!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Άλλα ενδιαφέροντα:

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.