14 Φεβρουαρίου! La fête des amoureux!
Η γιορτή των ερωτευμένων με το ρήμα aimer να έχει την τιμητική του και μάλιστα “σκέτο”. Είναι η έκφραση της μεγάλης αγάπης, του απόλυτου έρωτα. Μην ξεγελαστείτε και το πλαισιώσετε με κενένα “beaucoup”! Η απογοήτευση του έτερού σας ημίσεος θα ήταν “μεγάλη”, αφού θα του εκφράζατε την φιλία σας και τίποτε περισσότερο.
Αν πάλι σας φαίνετε “γυμνό”, μπορείτε να του “κολλήσετε” κάποιο γλυκόλογο,όπως:
Je t’aime ...
… pour la vie! για πάντα!
…. mon cœur! καρδιά μου!
… mon choux, mon petit choux, mon chouchou! γλυκιέ μου, γλυκιά μου!
(Chou στην προκειμένη περίπτωση είναι το γλυκάκι γεμισμένο με την κρέμα: le choux à la crème).
Και για την ιστορία, να σας πω ότι ο “Άγιος Βαλεντίνος” δεν είναι απλώς άλλη μια καταναλωτική “εφεύρεση”, όπως αρκετοί πιστεύουν. Γιορτάζεται από πολύ παλιά, ήδη από το Μεσαίωνα, την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (L’Empire Romain). Μόνο που τότε η ημέρα δεν ήταν καθόλου ρομαντική, με καρδούλες, σοκολατάκια και κόκκινα του πάθους τριαντάφυλλα. Ήταν σκοτεινή και βαμμένη με αίμα.
Les Lupercales: une fête païenne
Τα Λουπερκάλια: Η παγανιστική γιορτή και προκάτοχος του Αγίου.
Λέγεται ότι ο Λούπερκος ήταν μια πρωτόγονη θεότητα. Προστάτευε τα κοπάδια από τους λύκους, ευλογούσε τη γονιμότητα και γιορταζόταν στις 15 Φεβρουαρίου. Τη μέρα εκείνη, στην αρχαία Ρώμη, γίνονταν, από τους οπαδούς του θεού, θυσίες ζώων στη σπηλιά Λούπερκαλ. (Σύμφωνα με τη μυθολογία, εκεί, μια λύκαινα είχε μεγαλώσει το Ρωμύλο και τον Ρέμο). Στη συνέχεια, από τα δέρματα των θυσιασμένων ζώων έφτιαχναν λουρίδες και μ’αυτές έτρεχαν στους δρόμους χτυπώντας όποιον συναντούσαν μπροστά τους, ιδιαίτερα τις γυναίκες, για να τους μεταδώσουν γονιμότητα!
- une sacrifice d’animaux θυσία ζώων
- une divinité primitive πρωτόγονη θεότητα
- la fécondité γονιμότητα
- une lanière de peau λουρίδα δέρματος
La Saint-Valentin: une fête chrétienne, catholique
Ο Άγιος Βαλεντίνος: Η χριστιανική, καθολική γιορτή.
Ήρθε ν’αντικαταστήσει την ειδωλολατρική, χωρίς όμως, να είναι περισσότερο ευχάριστη. Ο Βαλεντίνος, καθολικός ιερέας, την εποχή του ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου του 2ου, ήταν πράγματι προστάτης των ερωτευμένων αλλά “παράνομα”. Ο Κλαύδιος, που πολεμούσε τότε τους Γότθους, χρειαζόταν στρατό δηλ. άντρες. Είχε απαγορεύσει λοιπόν τους γάμους, για να μην αποσπώνται οι στρατιώτες από τον πόλεμο. Ο Βαλεντίνος, παρά τις απαγορεύσεις του, πάντρευε κρυφά τα ερωτευμένα ζευγάρια με αποτέλεσμα την εκτέλεσή του στις 14 Φεβρουαρίου του 270 μΧ.
- La Saint-Valentin η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου
- Le Saint-Valentin, saint patron des amoureux Ο Άγιος Βαλεντίνος, προστάτης των ερωτευμένων
- païen, païenne ειδωλολατρικός, -ή
- chétien, chrétienne χριστιανικός, -ή
- un prêtre catholique καθολικός ιερέας
- un empereur romain Ρωμαίος αυτοκράτορας
- en cachette κρυφά
- clandestinement παράνομα / clandestin, clandestine παράνομος