Οι διευθύνσεις της Νέας Υόρκης μου προκαλούν σύγχυση

Επίπεδα:
Οι διευθύνσεις της Νέας Υόρκης μου προκαλούν σύγχυση

Το ραντεβού που έχετε στη Νέα Υόρκη είναι πολύ σημαντικό και γι’ αυτό έχετε φτάσει ήδη από το προηγούμενο μεσημέρι στο Μανχάτταν. Ο νέος σας βοηθός (ένας συμπαθητικός Αμερικανός) σας το σημείωσε σ’ ένα χαρτάκι (φυσικά το έχει αποθηκεύσει και μέσα στο Galaxy σας αλλά ένα hard copy σας κάνει να αισθάνεστε ακόμα πιο σίγουρη). Το έχετε φυλάξει (το χαρτάκι) με θρησκευτική ευλάβεια σε μία θήκη στο πορτοφόλι σας και απ’ ότι θυμάστε το ραντεβού σας είναι σχετικά κοντά στο ξενοδοχείο σας και κάποια ώρα το πρωί αλλά όχι πολύ πρωί. Άρα θα πάτε περπατώντας. Όμως εσείς από την αγωνία σας έχετε ξυπνήσει απ’ τα χαράματα, έχετε ετοιμαστεί, έχετε πάρει και πρωινό. Μη έχοντας κάτι άλλο να κάνετε, αποφασίζετε ότι ήρθε η ώρα να ρίξετε μια ματιά στο χαρτάκι, (για πρώτη φορά, γιατί όταν φύγατε από τη Θεσσαλονίκη πριν από 48 ώρες, το κάνατε “με την ψυχή στο στόμα”, καθώς κινδυνεύατε να χάσετε το αεροπλάνο)  και να ξεκινήσετε να “κατηφορίζετε” προς το σημείο του ραντεβού. 

Σας προκαλεί σύγχυση? Διαβάστε το κείμενο και σε λίγα λεπτά θα ξέρετε τη Νέα Υόρκη όπως την παλάμη σας.

Με το που το βλέπετε όμως, η αγωνία σας ανεβαίνει κατακόρυφα. Τι είναι όλ’ αυτά τα νούμερα? Δεν σας θυμίζουν καθόλου το “Σαντορίνης 12” που είναι μία πολύ αξιοπρεπής και “εύπεπτη” Ελληνική διεύθυνση. Και τι είναι εκείνο το “sharp” πάνω απ’ την ώρα? Αμ εκείνο το “am” τι είναι πάλι?

Don’t worry. Keep calm. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας. Διαβάστε παρακάτω και μέσα σε λίγα λεπτά θα ξέρετε το Manhattan σαν να είχατε γεννηθεί εκεί. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ’ ότι δείχνουν στην αρχή.

Κατ’ αρχήν οι περισσότερες Αμερικανικές πόλεις είναι τετραγωνισμένες (εύκολο αφού σχεδιάστηκαν πολύ πιο μετά από τις Ευρωπαϊκές).

Το ίδο ισχύει και με την Νέα Υόρκη. Εκεί μάλιστα, είναι και λίγο ευκολότερα απ’ ότι οπουδήποτε αλλού γιατί οι οριζόντιοι δρομοι είναι Streets και οι κατακόρυφοι Avenues (όχι πάντα αλλά στο μεγαλύτερο μέρος του Manhattan, του Queens και του Brooklyn – 3 από τους 5 δήμους της Νέας Υόρκης. Οι άλλοι 2 είναι το Bronx και το Staten Island).

Το καλό με τα Streets και τα Avenues είναι ότι δεν έχουν ονόματα αλλά αριθμούς (και πάλι όχι πάντα αλλά τις περισσότερες φορές). Έτσι έχουμε -αρχίζοντας από τα δεξιά (δηλ. ανατολικά) και πηγαίνοντας προς τ’ αριστερά (δηλ. δυτικά)-  1st Ave. (δηλ. 1η Avenue), 2nd Ave., 3rd Ave., … κ.ο.κ..

Με ανάλογο ακριβώς τρόπο έχουμε και Streets. Από τα νότια προς τα βόρεια (δηλ. από κάτω προς τα πάνω όταν κρατάτε έναν χάρτη σωστά προσανατολισμένο), έχουμε 1st St. (δηλ. 1η Street), 2nd St., …, 51st St., 52nd St., … κ.ο.κ..

Μια μικρή περιπλοκή: Ανατολικά (δηλ. δεξιά) της 5ης Λεωφόρου, οι οδοί λέγονται East. Δυτικά (δηλ. αριστερά) της 5ης Λεωφόρου West. Έτσι, η 52α Οδός έχει δύο κομμάτια: την West 52nd Street και την East 52nd Street. Σιγουρα τώρα τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα: το 156 είναι ο αριθμός που ζητάτε και βρίσκεται στο δυτικό κομμάτι της 52ας Οδού.

Κι έτσι αισίως έχουμε φτάσει στην τελευταία γραμμή του σημειώματος: New York, NY 10019.

Οι ταχυδρομικοί κωδικοί στην Αμερική συνοδεύονται και από τα δύο γράμματα της Πολιτείας. Η Αμερική έχει 50 τέτοιες (εξ ού και το Η.Π.Α.): ΝΥ-New York, CA-California, FL-Florida, CO-Colorado, κλπ). Το πρώτο New York είναι η συγκεκριμένη πόλη, δηλ. το Manhattan. Τα άλλα Boroughs (Δήμοι) είναι: Brooklyn, NY, ή Queens, NY, ή The Bronx, NY ή Staten Island, NY.

Μπορούμε να πούμε (επομένως) ότι τα τρία αυτά στοιχεία της τελευταίας γραμμής συνιστούν έναν πλεονασμό αφού από μόνο του το 10019 θα επαρκούσε. Υποθέτω ότι γίνεται γιατί έτσι οι άνθρωποι αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια ότι τα γράμματά τους θα φτάσουν στον προορισμό τους. Πιθανώς είναι και μία παράδοση που όπως πολλές άλλες (πόδια, ίντσες, μίλια, βαθμοί Fahrenheit και πολλά άλλα) είναι πολύ δύσκολο ν’ αλλάξουν.

Τέλος μας έχει μείνει το sharp και το am. Αν σας βασανίζουν αυτά τότε θα χρειαστείτε μια μικρή επανάληψη στις αντίστοιχες σελίδες της ώρας: εδώ (προς το τέλος της σελίδας) κι εδώ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ξέρετε τι πραγματικά απάντησε ο Μεταξάς στον Ιταλό πρέσβη?

Έχει μείνει στην ιστορία ότι όταν ο Ιταλός πρεσβευτής στις 3 η ώρα το πρωί παρέδωσε το τελεσίγραφο του Μουσιλίνι στον Ιωάννη Μεταξά, αυτός απάντησε μονολεκτικά: “Όχι”.

Αυτό δεν είναι ιστορικά ακριβές.

Θέλετε να μάθετε τι ακριβώς απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός?

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.