BrixFax.NET

Search

Οι αριθμοί στα Αγγλικά

Οι αριθμοί στα Αγγλικά

Οι αριθμοί στα Αγγλικά είναι μία αρκετά εύκολη υπόθεση.

Με μόνο 22 νέες λέξεις και 2 καταλήξεις, θα μπορείτε να σχηματίζετε αριθμούς μέχρι και το 999.999. Καθόλου άσχημα αν σκεφτείτε ότι με 3 ακόμα λέξεις (δηλαδή συνολικά 25 λέξεις) θα μπορείτε να μετράτε μέχρι και το ΑΕΠ όλης της υφηλίου.

Μάθετε, λοιπόν, τους αριθμούς στα Αγγλικά σε 5 απλά βήματα:

1. Ας αρχίσουμε από τα 11 πρώτα νούμερα, δηλ. από το μηδέν έως και το 10:

0: zero(*), 1: one, 2: two, 3: three, 4: four, 5: five, 6: six, 7: seven, 8: eight, 9: nine, 10: ten.

(11  λέξεις μέχρι τώρα).

2. Σχηματίστε τα πολλαπλάσια επί δέκα των παραπάνω προσθέτοντας στο τέλος την κατάληξη

-ty:

20: twenty, 30: thirty, 40: forty, 50: fifty, 60: sixty, 70: seventy, 80: eighty, 90: ninety.

Δυστυχώς ο μηχανισμός λειτουργεί κάπως ελαστικά για τους τέσσερις πρώτους απ’ τους παραπάνω αριθμούς: για λόγους ευφωνίας, έχουν υποστεί μικρές αλλαγές ενώ το forty έχει “ξεφορτωθεί” το u και το eighty έχει ξεφορτωθεί το δεύτερο t.

(Άρα 4 ακόμα λέξεις).

3. Για να σχηματίσετε τους εννιά αριθμούς που ακολουθούν το δέκα, θα προσθέτετε την κατάληξη

-teen,

εκτός από το ένδεκα και το δώδεκα (δηλ. όπως και στα Ελληνικά). Όμως και πάλι για λόγους ευφωνίας, στο 13 και στο 15 κάνουμε μία μικρή ρύθμιση:

11: eleven, 12: twelve, 13: thirteen, 14: fourteen, 15: fifteen, 16: sixteen, 17: seventeen, 18: eighteen, 19: nineteen.

Προσέξατε ότι το 2ο t στο 18 “έχει πάει περίπατο”?

(Άρα 5 ακόμα λέξεις).

4. Πριν προχωρήσουμε στις εκατοντάδες και τις χιλιάδες, να πούμε ότι όλοι οι αριθμοί μεταξύ 21 και 99

α. σχηματίζονται με απλή σύνθεση των δεκάδων με τις μονάδες (όπως και στα Ελληνικά) και

β. χωρίζουν με παύλα τις δεκάδες από τις μονάδες (όταν υπάρχουν μονάδες): 21: twenty-one, 22: twenty-two, 23: twenty-three, … 99: ninety-nine. Όχι δηλαδή ότι άμα ξεχάσετε την παύλα θα δυσκολευτεί κανείς να καταλάβει ποιόν αριθμό εννοείτε. Καθόλου.

100, 200, ...

5. Τέλος, σχηματίστε τις εκατοντάδες και τις χιλιάδες με τις λέξεις hundred και thousand:

100: one hundred, 200: two hundred, 300: three hundred, 1.000: one thousand, 2.000: two thousand, …, 31.000: thirty-one thousand, …, 56.789: fifty-six thousand seven hundred eghty-nine, …

Εδώ να θυμάστε ότι τα hundred και thousand χρησιμοποιούν πάντα τον ενικό τους: five hundred, six thousand.

(*) Θα συναντήσετε το μηδέν και σαν nill, null ή nought σε διάφορες ειδικές χρήσεις. Θα το συναντήσετε ακόμα και σαν  love στο τέννις. Ακόμα θα το ακούσετε να διαβάζεται όπως και το γράμμα o, δηλ. όου, ειδικά όταν κάποιος σας διαβάζει έναν τηλεφωνικό αριθμό, π.χ. 1-718-600-4567 one-seven-one-eight-six-o-o-forty-five-sixty-seven. Τέλος, στην καθομιλουμένη μόνο, θα ακούσετε το μηδέν να λέγεται και σαν nada (τίποτα, στα Ισπανικά), zilch, zip αλλά ακόμα και nix (από τα Γερμανικά, αφού δεν είναι λίγοι οι γερμανικής καταγωγής αμερικανοί).

Κατηγορίες

5 Responses

  1. ειναι δυνατον το 70 να ειπωθει σαν seven zero?

    1. Είναι δυνατόν. Θα έλεγα ότι δεν είναι λάθος αλλά σίγουρα είναι άκομψος, ασυνήθιστος και όχι ο αποτελεσματικότερος τρόπος.
      Ακριβώς όπως και στα Ελληνικά.
      Σκεφτείτε να σας ρωτάει κάποιος: “πόσα χιλιόμετρα είναι απ’την Κατερίνη ως τη Λάρισα?” ή “Πόσοι είναι παρόντες στο μάθημα?“. Θα πρέπει να έχετε κάποιον λόγο για να απαντήσετε “επτά μηδέν”.
      Για παράδειγμα: Του απαντάτε “εβδομήντα” κι αυτός καταγράφει τον αριθμό 80. Τότε κι εσείς του ξαναλέτε: “επτά μηδέν” και μάλιστα με έμφαση στο επτά. Δηλ. επαναλαμβάνετε την απάντηση με διαφορετικό τρόπο γιατί δεν φαίνεται να σας έχει ακούσει ή δεν φαίνεται να έχει καταλάβει ο συνομιλητής σας τι του είπατε.
      Άλλωστε το εφτά μηδέν ακούγεται σαν αποτέλεσμα αγώνα ποδοσφαίρου. Έτσι είναι και στα Αγγλικά: seven-O ή seven-zero ή seven-null ή seven-nought όλα σημαίνουν επτά-μηδέν αλλά θα τα ακούσετε σαν απάντηση στην ερώτηση π.χ.”πόσο έληξε το μάτς?” δηλ. “what’s the score?”.

  2. Μόλις ανακάλυψα την σελίδα σας, τα εξηγείτε πολύ απλά και βοηθάτε πολύ με τον τρόπο σας. Διάβασα για το μηδέν που γράψατε πιο πάνω ότι μπορούν να το πουν σαν οου… Ήμουν στην Αμερική τους τελευταίους μήνες, και εργαζόμουν σε ένα εστιατόριο.. Κάθε φορά όταν άκουγα το οου.. Σκεφτόμουν πως το μηδέν λέγεται zero.. Γτ έτσι το είχα μάθει από τα φροντιστήριο αγγλικών.. Σαν αποτέλεσμα οι πελάτες να μου λένε για τον λογαριασμό για παράδειγμα (41.02$)..
    Φορι ουαν… Οου του…
    Στο τέλος τους έκανα αστείο λέγοντας τους το οου… Σαν να εκπλήσσομαι… Well it was great.. And now I read this.. Here! You take me back, thank you! 😊

  3. μόλις ανακάλυψα την ιστοσελίδα σας και είμαι τρελά ενθουσιασμένη!
    συγχαρητήρια με πολλά πολλά θαυμαστικά!

  4. I would like to learn English for free and have a nice time following these lessons through internet. Thank you!
    Απ: σχόλια σαν κι αυτό μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.