Στο πανεπιστήμιο – College/University

Επίπεδα:

Τα παρακάτω είναι περισσότερο για την Αμερική και ενδέχεται να μην ισχύουν όλα και ακριβώς έτσι για άλλες Αγγλόφωνες χώρες.

Αν λοιπόν βρεθείτε εκεί για σπουδές (προπτυχιακά ή μεταπτυχιακά undergraduate ή graduate), τότε το πρώτο πράγμα που θα χρειαστεί να κάνετε είναι να πάτε να γραφτείτε (to register) στη Γραμματεία του σχολείου (registrar). Δυστυχώς πολύ σύντομα μετά από εκείνη τη στιγμή θα χρειαστεί και να πληρώσετε τα δίδακτρα (tuition fees ή απλώς tuition). Αυτά θα πρέπει να τα πληρώσετε στην αρχή (up front) αλλά πολλές φορές θα υπάρχει και η δυνατότητα να τα δώσετε σε δόσεις (installment payments).

Φυσικά, αυτά δεν θα είναι και τα μόνα σας έξοδα (expenses). Θα έχετε ν’ αντιμετωπίσετε και τα έξοδα διαβίωσης (living costs/expenses) και εάν μείνετε σε φοιτητική εστία (dormitories ή συχνά dorms και γενικά housing), το ενοίκιο που θα πληρώνετε (που μπορεί και να περιλαμβάνει τη δυνατότητα κάποιων γευμάτων στο εστιατόριό της meal plan) θα λέγεται room and board rate.

To κόστος των βιβλίων είναι επίσης αρκετά υψηλό και γι’ αυτό θα καταφεύγετε σε μεταχειρισμένα (used books/textbooks) που θα μπορείτε (αλλά όχι πάντα γιατί οι εκδόσεις ανανεώνονται) στο τέλος να ξαναπουλάτε στη βιβλιοπωλείο απ’ το οποίο τα αγοράσατε. Φυσικά σε πολύ χαμηλότερη τιμή (γιατί κι αυτοί -οι βιβλιοπώλες δηλ.- πως θα ζήσουν).

Όλα τα παραπάνω θα μπορέσετε να τα καλύψετε ευκολότερα εάν πάρετε κάποιο είδος υποτροφίας (Scholarship ή Grant) αλλά στην ανάγκη θα μπορείτε να καταφύγετε και σε δανεικά (student loan).

Σε όλες τις παραπάνω φάσεις, θα χρειαστεί να συπληρώσετε πολλές φόρμες, δηλ. you’ll have to fill-out a lot of forms (στην Αμερική), fill-in (στην Αγγλία).

Τα μαθήματα που θα παίρνετε (courses) θα αναφέρονται και σαν credits και τα περισσότερα απ’ αυτά θα έχουν 3 credits. Κάποια (που θα είναι ευκολότερα) θα έχουν μόνο 2 ή ακόμα και 1, αλλά μερικές φορές θα υπάρχουν και κάποια με 4. Για να πάρετε το πτυχίο σας θα χρειαστεί να συγκεντρώσετε έναν αριθμό από credits. Για ένα Bachelor’s θα χρειαστείτε συνήθως 120 credits, δηλ. περίπου 40 μαθήματα ή περίπου 10 το χρόνο και καθώς η σχολική χρονιά θα αποτελείται συνήθως από δύο semesters (fall semester και spring semester), θα χρειάζεται να παίρνετε 5 μαθήματα το εξάμηνο, δηλ. 15 credits. Λιγάκι ζόρικο αλλά όχι αδύνατο. Μπορείτε πάλι να παίρνετε και μερικά credits το καλοκαίρι (summer courses). Σε κάποια σχολεία η χρονιά (χωρίς το καλοκαίρι) χωρίζεται σε τρία τρίμηνα που λέγονται trimesters ενώ μπορεί ακόμα και να αποτελείται από τέσσερα δίμηνα δηλ. quarters.

Θα υπάρχουν υποχρεωτικά μαθήματα (core) και προαιρετικά (electives) που θα συμπληρώσουν το πρόγραμμα σπουδών σας (curriculum) και βέβαια θα δίνετε εξετάσεις κατά τη διάρκεια της σεζόν, αυτό που στα Ελληνικά πανεπιστήμια λέμε “πρόοδο” δηλ. midterm exam ή σκέτο midterm, αλλά και τελικές εξετάσεις στο τέλος του semester (final exams ή και σκέτο finals). To διδακτικό προσωπικό θα λέγεται faculty.

Μπορεί να σπουδάσετε σε κάποιο College ή σε κάποιο University. Όμως συχνά θα σας ρωτάνε “do you go to College?” γιατί οι δύο όροι χρησιμοποιούνται σαν να είναι το ίδιο πράγμα. Θα σας ρωτάνε όμως και “do you go to school?” γιατί όλα αυτά είναι σχολεία, δηλ. η χρήση του όρου “σχολείο” δεν περιορίζεται μόνο για το δημοτικό και το γυμνάσιο/λύκειο.  Συχνά μεγάλα Universities απαρτίζονται από πολλά Colleges και ίσως κι ένα Graduate Center, παρόλο που όλα τα μεγάλα Colleges προσφέρουν μεταπτυχιακά. Σε άλλες περιπτώσεις -ωστόσο- μπορεί ένα College να είναι ένα μικρότερο ανεξάρτητο ίδρυμα με λιγότερους φοιτητές και λιγότερες ειδικότητες σπουδών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.