BrixFax.NET

Search

Επίθετα – Adjectives: χωρίς αυτά πολλές λέξεις θα ήταν … “γυμνές”

Επίθετα – Adjectives: χωρίς αυτά πολλές λέξεις θα ήταν … “γυμνές”
Επίθετα και επιρρήματα λέγονται επίσης και modifiers. They modify (αλλάζουν) the meaning of a word

Τα επίθετα είναι ιδιαίτερες λέξεις. Σκεφτείτε το:

Δεν θα ήταν λάθος να πούμε “είμαι άνθρωπος”. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, μάλλον θα ήταν μία πρόταση χωρίς ιδιαίτερα περιγραφικό νόημα.

Άν όμως λέγαμε “είμαι ένας περιέργος άνθρωπος” ή “είμαι ένας μοναχικός άνθρωπος” τότε η πρότασή μας θα αποκτούσε περισσότερη περιγραφική ισχύ.

Άλλωστε είμαστε όλοι μας άνθρωποι. Όμως πόσοι από εμάς είναι μοναχικοί, περίεργοι, καλλιεργημένοι, διαβασμένοι, φτωχοί, πλούσιοι, ολοκληρωμένοι, κουρασμένοι, πεινασμένοι, άξεστοι ή νευρικοί? Δεν έχουμε όλοι μας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας?

Οι μαγικές αυτές λέξεις που αλλάζουν το νόημα των πραγμάτων, είναι τα επίθετα. Γι’ αυτό επίθετα και επιρρήματα (adverbs) λέγονται modifiers: μετατρέπουν δηλ. το νόημα των λέξεων. Μόνο που τα πρώτα μετατρέπουν το νόημα των ουσιαστικών και των αντωνυμιών (δηλ. των αντιπροσώπων των ουσιαστικών) ενώ τα επιρρήματα μετατρέπουν ρήματα, επίθετα καθώς και άλλα επιρρήματα.

Η Αγγλική γλώσσα έχει τουλάχιστον 1200 βασικά επίθετα, όμως κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος πόσα τελικά μπορεί να μαζευτούν αν προσπαθήσουμε να τα μετρήσουμε εξουθενωτικά. Για παράδειγμα πόσα είναι τα χρώματα? (Άσπρη, κόκκινη, κίτρινη μπάλα, είναι λοιπόν όλα τα χρώματα επίθετα). Και μήπως δεν μπορούμε να πάρουμε συνδυασμούς από αυτά: ασπρόμαυρο ή κοκκινοκίτρινο? Η απάντηση είναι ότι ενδέχεται να μην μπορούμε να τα περιορίσουμε. Νέες λέξεις διεισδύουν κάθε μέρα σε όλες τις γλώσσες.

Στα Ελληνικά είναι εύκολο να πούμε αν μια λέξη είναι επίθετο: έχει η λέξη 3 γένη? Τότε είναι επίθετο. Για παράδειγμα: κόκκινος, κόκκινη, κόκκινο ή μεγάλος, μεγάλη, μεγάλο ή όμορφ-ος, -η, -ο ή ικαν-ός, -ή, -ό κλπ. Όπως και στα Αγγλικά είναι συνήθως μπροστά από ένα ουσιαστικό που το τροποποιούν: ένας υπέροχος άνθρωπος.

Άλλο πράγμα: ένα αυτοκίνητο, ένα μικρό αυτοκίνητε, ένα γρήγορο αυτοκίνητο κ.ο.κ.

Πρέπει όμως να ξέρουμε κάποια βασικά πράγματα:

  • Τα ξεχωρίζουμε από τα ξαδερφάκια τους τα επιρρήματα γιατί τα επίθετα τροποποιούν μόνο ουσιαστικά και αντωνυμίες.
  • Δεν έχουν πληθυντικό: beautiful flowers (ωραία λουλούδια). Δηλ. δεν παίρνουν -s ακόμα κι όταν μεταμορφώνουν ένα ουσιαστικό που είναι στο πληθυντικό.
  • Όπως και στα Ελληνικά, έτσι και στα Αγγλικά έχουν συγκριτικό (comparative) και υπερθετικό (superlative) βαθμό.
  • Ο συγκριτικός είναι κατάλληλος για σύγκριση ανάμεσα σε δύο (ανθρώπους, πράγματα κ.α.): George is taller than John.
  • O υπερθετικός είναι κατάλληλος όταν συγκρίνουμε περισσότερα από δύο (πράγματα, ανθρώπους κ.α.): Alex is the fastest of them all.
  • Όσα είναι μονοσύλλαβα (εκτός από αυτά) σχηματίζουν συγκριτικό και υπερθετικό προσθέτοντας τις καταλήξεις τα -er και -est (αντίστοιχα); tall, taller, tallest ή rich, richer, richest.
  • Όλα τα επίθετα που έχουν τρεις ή περισσότερες συλλαβές σχηματίζουν τον συγκριτικό και υπερθετικό βαθμό τους με τις λέξεις: more και most αντίστοιχα: beautiful, more beautiful, most beautiful ή dangerous, more dangerous, most dangerous.
  • Τα δισύλλαβα επίθετα είναι διχασμένα: άλλα συμπεριφέρονται σαν μονοσύλλαβα κι άλλα σαν τρισύλλαβα: happy, happier, happiest, funny, funnier, funniest αλλά careful, more careful, most careful, patient, more patient, most patient.

Ποιά ακριβώς δισύλλαβα σχηματίζουν τον συγκριτικό και υπερθετικό με –er, –est? Όσα τελειώνουν σε –er, -ly και –ow.

Το έχετε κατακτήσει το θέμα? Έχετε διαβάσει και τα Απείθαρχα Επίθετα?

Δοκιμάστε τη δύναμή σας με ένα Quiz

Κατηγορίες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.