Τα ίδια 26 γράμματα με όλες τις γλώσσες που χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο και μάλιστα στην απλούστερή τους μορφή: χωρίς τόνους, υπογεγραμμένες ή άλλα σημαδάκια και χωρίς ούτε έναν επιπλέον χαρακτήρα (όπως π.χ. τα Γαλλικά ή τα Γερμανικά).
Μικρά:
a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z.
Κεφαλαία:
A, B, C, D, E, F, G, H, I, J, K, L, M, N, O, P, Q, R, S, T, U, V, W, X, Y, Z.
Προσοχή: στην Αγγλία (κι αλλού) το τελευταίο γράμμα είναι το ’’ζεντ’’ αλλά στην Αμερική και (συχνά) στον Καναδά το τελευταίο γράμμα είναι το ’’ζήη’’.
Προσωπικά προτιμώ το ’’ζήη’’ για τον ίδιο λόγο που το προτιμούν κι οι Αμερικανοί: κάνει ευκολότερα ’’ομοιοκατάληξη’’ με πολλά άλλα γράμματα.
Πάντως η πραγματικότητα είναι ότι αν χρειαστεί να κάνετε spell μια λέξη που περιέχει το τελευταίο γράμμα της αγγλικής αλφαβήτου, τότε στην Αμερική συχνά δεν καταλαβαίνουν το ’’ζεντ’’ και στην Αγγλία συχνά δεν καταλαβαίνουν το ’’ζήη’’.
Τέλος, αν θέλετε να μάθετε την αλφαβήτα σε μικρά παιδάκια, ίσως και να είναι καλύτερα να δοκιμάσετε να τους την πείτε τραγουδιστά. Δεν πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να βγάλουμε μεροκάματο τραγουδώντας, αλλά προτείνουμε αυτόν τον ρυθμό:
Θα μπορούσαμε να έχουμε όλα τα γράμματα σε μία πρόταση?
2 Responses
teleio
thenks
Απ: Καλή μου Νάγια,
Το ευχαριστώ σου είνα καλοδεχούμενο, αλλά πρέπει για χάρη του σκοπού που υπηρετεί αυτό το σάϊτ να σε διορθώσουμε: το σωστό είναι thanks.