Τα ρήματα

Επίπεδα:
Όλα
Ρήματα: συνυφασμένα με τη ζωή και τη δράση

Τα ρήματα είναι οι λέξεις εκείνες που είναι κατ’ εξοχήν συνυφασμένες με την ίδια τη ζωή και τη δράση που η ζωή συνεπάγεται.

Ας δούμε μια σύντομη εισαγωγή στο πως κλίνονται τα Αγγλικά ρήματα και στη συνέχεια ας ρίξουμε μια ματιά σε 5 πολύ βασικά ρήματα.

Η ζωή μας η ίδια ξεκινάει (τη στιγμή της σύλληψής μας ή της γέννησής μας) με το ρήμα υπάρχω ή είμαι:

to be,

και αμέσως μετά τη γέννησή μας αρχίζουμε να έχουμε ανάγκες (π.χ. στην αρχή μόνο για λίγο γάλα, για λίγη καθαριότητα, για ησυχία κλπ), δηλ. θέλουμε:

to want,

Οι περισσότερες από αυτές ικανοποιούνται σχεδόν αμέσως … από τη μαμά μας, έχουμε:

to have,

και όσες απ’ αυτές καθυστερούν να ικανοποιηθούν, μπαίνουν σε μια “σειρά προτεραιότητας”, δηλ. πρόκειται να … ή θέλουμε να… ή και σκέτο θα … (που είναι και το συχνότερο):

to will,

Πάρα πολύ σύντομα αρχίζουμε και να ενεργούμε πάνω σ’αυτές τις επιθυμίες, κάνουμε, ενεργούμε, δρούμε, πράττουμε:

to do.

Κι ενώ οι επιθυμίες μας αφορούν στο μέλλον, ήδη αμέσως μετά τη γέννησή μας, έχουμε αποκτήσει και παρελθόν. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει συσσωρεύουμε κι άλλο παρελθόν.

Λέμε λοιπόν, πως ότι βρίσκεται πίσω μας (χρονικά) αποτελεί ήδη παρελθόν the past. Και για να δώσουμε όση έμφαση απαιτείται σ’αυτό το σημείο, τονίζουμε ότι ακόμα και μια στιγμούλα πίσω μας να βρίσκεται κάτι, αποτελεί πια παρελθόν ή λίγο ποιητικότερα “ανήκει πλέον στην ιστορία”. Αντίθετα,  λέμε πως ότι βρίσκεται μπροστά μας συνιστά το μέλλον the future.

Τέλος, λέμε ότι η στιγμούλα εκείνη στην οποία κάθε φορά αναφερόμαστε με το “τώρα” και η οποία κλάσματα του δευτερολέπτου μετά το “τώρα” έχει κιόλας γίνει παρελθόν, είναι το παρόν the present.

Δηλ. για να δουλέψει ένα ρήμα σωστά πρέπει να έχει τρεις τουλάχιστον χρόνους (μορφές): past, present, future (παρελθόν, παρόν, μέλλον).

Ας αρχίσουμε, λοιπόν, με ένα βασικό ρήμα, το παίζω, στην πιο βασική του μορφή: στο παρόν.

Διαβάστε περισσότερα για τον σχηματισμό των χρόνων των ρημάτων εδώ.

Δείτε πως κλίνονται τα ρήματα to be, to doto have και το to want.

Αισθάνεστε ότι ξέρετε βασικά Αγγλικά? Δοκιμάστε ένα Quiz.

3 Responses

  1. Μπορείτε να μου εξηγήσετε το σκοπό των phrasal verbs, ποια η διαφορά τους απο τα idioms, και τι κενό συμπληρώνουν στη γλώσσα μιας και αν καταλαβαίνω καλά τα αντίστοιχα ρήματα υπάρχουν και σε μη phrasal verbs δηλαδή σε κανονικά ρήματα;
    Χρησιμοποιούνται στον γραπτό και στο προφορικό λόγο; Είναι informal μόνο(υποχρεωτικά);

    Σας ευχαριστώ
    Δημήτρης

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ξέρετε τι πραγματικά απάντησε ο Μεταξάς στον Ιταλό πρέσβη?

Έχει μείνει στην ιστορία ότι όταν ο Ιταλός πρεσβευτής στις 3 η ώρα το πρωί παρέδωσε το τελεσίγραφο του Μουσιλίνι στον Ιωάννη Μεταξά, αυτός απάντησε μονολεκτικά: “Όχι”.

Αυτό δεν είναι ιστορικά ακριβές.

Θέλετε να μάθετε τι ακριβώς απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός?

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.