Ένα καλό παστίτσιο έχει μέσα του κιμά, μακαρόνια, μπεσαμέλ κι άλλα συστατικά. Χωρίς αυτά δεν γίνεται ένα ωραίο παστίτσιο (σαν κι αυτό που κάνει η μάνα μου και που τρώω πολύ σπάνια πια).
Μία Ferrari έχει κι αυτή κάποια απαραίτητα συστατικά μέσα της που τελικά την κάνουν αυτό που είναι. Έχει κινητήρα, αμάξωμα, σύστημα διεύθυνσης κλπ.
Τελικά, όλα τα ωραία πράγματα είναι σύνθετα: έχουν τα συστατικά τους. Και βέβαια πρέπει τα συστατικά να είναι στις σωστές αναλογίες.
Ο λόγος, περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο, κάνει τον άνθρωπο να ξεχωρίζει από τα άλλα μέλη του ζωικού βασιλείου. Είναι κι αυτός ένα πολύ ωραίο πράγμα κι έτσι, έχει κι αυτός τα συστατικά του. Μάλιστα, σε όλες τις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Λατινικά, Γερμανικά), αυτά τα συστατικά είναι λίγο – πολύ ίδια:
- Άρθρα – Articles. Οι τίτλοι των λέξεων: an, a, the, etc.
- Ρήματα – Verbs. Εδώ βρίσκεται όλη η δράση. Είναι πραγματικά η κινητήρια δύναμη των προτάσεων: live, play, write, eat, etc.
- Ουσιαστικά – Nouns. Όλοι γι’ αυτά δουλεύουν: man, child, car, George, etc.
- Επίθετα – Adjectives. Περιγράφοντας (και μετατρέποντας) τα ουσιαστικά: big, small, red, rich, etc.
- Αντωνυμίες – Pronouns. Όταν δεν θέλεις να λες τα πράγματα με τ’ όνομά τους: me, yours, they, itself, etc.
- Επιρρήματα – Adverbs. Περιγράφοντας (και μετατρέποντας) τα ρήματα κ.α.: quickly, daily, lately, happily, etc.
- Προθέσεις – Prepositions. Στα Ελληνικά λέξεις όπως: σε, κατά, διά, από/μέχρι πότε, από/μέχρι που και άλλες τέτοιες λέξεις. Στα Αγγλικά: at, in, on, to, etc.
- Σύνδεσμοι – Conjunctions. Οι γέφυρες που συνδέουν σκέψεις και προτάσεις: and, but, or, as, etc
- Επιφωνήματα – Interjections. Μικρές λέξεις ή μόνα γράμματα που δεν μπαίνουν σε κάποια άλλη κατηγορία: hey, wow, oops, shh, etc.
Εκτός του τελευταίου, παραμένουν πρακτικά απαράλλακτα από την Αρχαιότητα (Τέχνη Γραμματική, Διονύσιος ο Θραξ, 2ος αιώνας μ.Χ.).
Για να κλείσουμε όμως αυτή την πρώτη μας επαφή με τις λέξεις πρέπει να εξοικειωθούμε και με τους ρόλους που μπορούν να παίζουν οι λέξεις.