BrixFax.NET

Search

Εντός των ορίων: είναι πολύ σημαντικό να κινούμαστε έτσι

Εντός των ορίων: είναι πολύ σημαντικό να κινούμαστε έτσι

Γιατί είναι τόσο σημαντικό το να κινούμαστε εντός των ορίων?

Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί ο λόγος είναι μία σύμβαση, μία κωδικοποίηση (αν θέλετε) του πως θα μεταφέρουμε τα νοήματα (τις σκέψεις μας, τα μηνύματά μας προς τους άλλους -ότι κι αν αυτά περιέχουν κάθε φορά) σε ήχους (κατ’ αρχήν αλλά και κατ’ επέκταση σε γραπτή μορφή).

Όταν δεν τηρείται η σύμβαση (ανάλογα και με τον βαθμό απόκλισης) τότε κινδυνεύουμε:

– στην χειρότερη περίπτωση το μήνυμα να μην γίνει καθόλου αντιληπτό από τον συνομιλητή μας κι έτσι αυτός να παραιτηθεί τελείως από την προσπάθεια να μας καταλάβει, ενώ

– στην καλύτερη περίπτωση να αποεστιάσουμε την προσοχή του συνομιλητή μας και να τον στείλουμε να περιπλανιέται γύρω από το λάθος που κάναμε αποσπώντας τον έτσι από το πραγματικό μας νόημα (που όμως θέλουμε να μεταφέρουμε). Τότε θα χαθεί ένα ποσοστό του μηνύματος στον δρόμο και δεν θα φτάσει στον προορισμό του, και τέλος

– σε όλες τις ενδιάμεσες περιπτώσεις “το μήνυμά μας να φτάσει στον παραλήπτη του” λειψό επιτελώντας έτσι, μόνο ένα μέρος του αρχικού του σκοπού.

Όμως όταν μιλάμε, ο στόχος μας είναι να μεταφέρουμε ένα μήνυμα και παρόλο που σε πολλές καθημερινές περιπτώσεις αυτό είναι μια σχετικά εύκολη υπόθεση που μπορεί να εκφράζεται ακόμα και με μόνες λέξεις (π.χ. πεινάω, πονάω, διψάω), όταν το μήνυμα γίνεται λίγο πιο περίπλοκο τότε η δυνατότητα επικοινωνίας μπορεί να χειροτερέψει αρκετά μέχρι και του σημείου να εμποδιστεί αρκετά.

Το παρακάτω είναι ένα λαθάκι που πολύ συχνά κάνουν μικρά παιδάκια:

“αύριο έπαιξα με τον Νίκο”.

Η ασυμβατότητα των δύο πρώτων λέξεων μας βοηθάει να εντοπίσουμε το λάθος αμέσως αλλά παρόλ’ αυτά δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιό είναι το μήνυμα: “χτές έπαιξα με τον Νίκο” ή “αύριο θα παίξω με τον Νίκο”? Σε κάθε περίπτωση το μήνυμα δεν έχει μεταφερθεί 100% με την χρήση μόνο 5 απλών λέξεων και σε ένα 1 ή 2 δευτερόλεπτα, όπως θα έπρεπε. Χρειάζεται παραπέρα σκέψη, διευκρινήσεις, εξήγήσεις κλπ. Όλ’ αυτά κάνουν το λόγο αναποτελεσματικό.

Ο λόγος όμως πρέπει να είναι αποτελεσματικός (σε λίγο χρόνο πολλά μηνύματα). Ο χρόνος είναι χρήμα. Φανταστείτε να μπορούσαμε  να πάρουμε όλα τα μηνύματα που θέλει να μεταφέρει ένα ρεπορτάζ στις ειδήσεις (στην τηλεόραση) που διαρκεί λ.χ. επτά λεπτά, μέσα σε μόνο 30 δευτερόλεπτα. Ή τις οδηγίες που δίνετε στους συνεργάτες σας σε 15 λεπτά, να μπορούσατε να τις δώσετε σε μόνο 50 δευτερόλεπτα. Φανταστείτε αυτό στο σύνολο μιας οικονομίας (όπως π.χ. της Ελλάδας). Θα μπορούσε από μόνο του να λήσει το πρόβλημα του χρέους της χώρας. Φυσικά δεν υπάρχει τόσος χώρος για βελτίωση (τα παραπάνω είναι τραβηγμένα) αλλά και μία μικρή βελτίωση θα μπορούσε να προσφέρει στην αποτελεσματικότητα μιας οικονομίας.

Τελικά, το να μιλάς (και να γράφεις) σωστά και αποτελεσματικά μεταφράζεται σε χρήμα για όλους μας.

Και βέβαια αυτό ισχύει και για τα Αγγλικά.

Κατηγορίες

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.