Περίπου 150 ρήματα δεν ακολουθούν τον γνωστό κανόνα (δηλ. να φτιάχνουν τον αόριστο και την μετοχή του αορίστου προσθέτοντας μόνο την κατάληξη -ed). Αυτά τα λέμα irregular (και μερικές φορές strong) verbs.
Δυστυχώς αυτά πρέπει κανείς να τα μάθει απ’ έξω. Όσο κι αν φαίνεται δύσκολο, είναι στην πραγματικότητα μόνο θέμα εξάσκησης και πολλών επαναλήψεων.
Θα χρειαστεί να μάθετε σαν ποίημα τις τρεις μορφές αλλά δεν σας παροτρύνω να το κάνετε με κάποιον άχαρο και βασανιστικό τρόπο. Πηγαίνετε απλώς στο dictionary μέσω των συνδέσμων στα λεξιλόγια που έχουμε σε κάθε κείμενο ή στα τραγούδια.
Θα τα βρείτε όλα στο dictionary με μία εικόνα που δείχνει τους τρείς χρόνους (απλός ενεστώς, αόριστος και μετοχή αορίστου).
Όλα μαζί σε έναν πίνακα εδώ & στο Dictionary.
Επιπλέον θα σας τα παρουσιάσουμε και σε ομάδες ανάλογα με το είδος της ανωμαλίας, ελπίζοντας μ’ αυτό τον τρόπο να κάνουμε την εκμάθησή τους εκολότερη υπόθεση.
1η Ομάδα – Τα πανεύκολα:
Δεν αλλάζουν καθόλου σε σχέση με τον ενεστώτα!
Είναι 20 περίπου τέτοια ρήματα που θα τα βρείτε συγκεντρωμένα όλα μαζί εδώ αλλά και ένα-ένα μέσα στο dictionary με μπλε πίνακα:
Άρα αν σας τρομάξαμε προηγουμένως που είπαμε ότι είναι περίπου 150, τώρα μπορούμε να πούμε ότι μόνο για τα 130 απ’ αυτά χρειάζεται να μάθετε νέες λέξεις. Μακάρι αυτό να σας έδωσε κάποια ανακούφιση.
2η Ομάδα – Τα Ταφάκια:
Απλώς προσθέτουν ένα t στο τέλος τους για να σχηματίσουν αόριστο και μετοχή αορίστου.
Άλλα 20 περίπου ρήματα που θα τα βρείτε συγκεντρωμένα όλα μαζί εδώ αλλά και ένα-ένα μέσα στο dictionary με πράσινο πίνακα:
Ανακουφιστήκατε λίγο ακόμα που τώρα τα 150 γίναν κιόλας 110? Το ελπίζουμε!
Προσοχή: για να ακούγονται και να γράφονται ομορφότερα όσα απ’ αυτά τελειώνουν σε d, e ή διπλό l, απλώς αντικαθιστούν το τελευταίο αυτό d, e ή το δεύτερο l με t, π.χ.. bend, bent, bent
3η Ομάδα – Τα τραγουδιστά:
Τα ονομάζω έτσι γιατί ακούγονται κάπως σαν ντινγκ-ντανγκ-ντονγκ.
Αυτά στον αόριστο αλλάζουν το φωνήεν τους σε a και στη μετοχή του αορίστου σε u.
Άλλα 10 ρήματα που θα τα βρείτε συγκεντρωμένα όλα μαζί εδώ αλλά και ένα-ένα μέσα στο dictionary με το χαλκόχρυσο πίνακα:
4η Ομάδα Τα -ow, -ew, -own:
To ρήμα fly και όλα όσα τελειώνουν σε -ow (εκτός από το show).
Είναι μόνο 4 και το fly. Βρείτε τα συγκεντρωμένα όλα μαζί σε έναν πίνακα εδώ. Φυσικά υπάρχουν και στο Dictionary με το ίδιο χρώμα.
5η Ομάδα – Τα oXe που αλλάζουν σε oXen:
Όποιο σύμφωνο κι αν είναι το Χ απλώς προσθέτουν ένα n στο τέλος. Δηλ. από -oXe στον αόριστο γίνονται -oXen στη μετοχή αορίστου.
Υπάρχουν μόνο 6 τέτοια ρήματα. Βρείτε τα συγκεντρωμένα όλα μαζί σε έναν πίνακα εδώ. Φυσικά υπάρχουν και στο Dictionary με το ίδιο χρώμα.
6η Ομάδα – Έχουν ίδιο αόριστο και μετοχή αορίστου:
Δεν ακολουθούν κανένα άλλο μοτίβο αλλά τουλάχιστον δεν αλλάζει καθόλου η μετοχή του αορίστου σε σχέση με τον αόριστο.
Έχουμε 54 τέτοια ρήματα. Βρείτε τα συγκεντρωμένα όλα μαζί σε έναν πίνακα εδώ. Όπως πάντα, υπάρχουν και στο Dictionary με το ίδιο χρώμα.
7η Ομάδα: Δεν μπαίνουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες.
Είναι στ’ αλήθεια τελείως ανώμαλα. Όμως είναι λιγότερα από 40.
Ωστόσο δύο από αυτά έχουν και ομαλές μορφές: prove (αποδεικνύω) και το shave (ξυρίζομαι).