Τα άρθρα – Articles

Επίπεδα:
Όλα
Τα άρθρα – Articles

Στα Ελληνικά τα άρθρα είναι:

A. ο, η, το (οριστικά άρθρα) και

B. ένας, μία, ένα (αόριστα άρθρα). Φυσικά έχουν πτώσεις και πληθυντικό

Θα χρησιμοποιήσουμε:

A. το  οριστικό άρθρο για κάτι που ο συνομιλητής μας ξέρει ήδη: το αυτοκίνητο έστριψε χωρίς να βγάλει φλάς. Έχουμε ήδη μιλήσει προηγουμένως για το αυτοκίνητο αυτό κι ο συνομιλητής μας μπορεί να καταλάβει για ποιό αυτοκίνητο μιλάμε.

B. το αόριστο άρθρο για κάτι που είναι ένα τυχαίο κομμάτι από πάρα πολλά για το οποίο δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες: Εκεί που στεκόμουν στην άκρη του δρόμου, εμφανίστηκε ένα αυτοκίνητο που ερχόταν με ταχύτητα κατά πάνω μου. Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ξέραμε τίποτα για το αυτοκίνητο εκείνο, μας ήταν ένα άγνωστο αυτοκίνητο. Όμως λίγο πριν με χτυπήσει, το αυτοκίνητο σταμάτησε και βγήκε από μέσα ο Κώστας. Σ’ αυτή τη δεύτερη πρόταση, χρησιμοποιούμε το οριστικό άρθρο. Ο συνομιλητής μας ξέρει για ποιό αυτοκίνητο μιλάμε: εκείνο που πριν από λίγο ερχόταν με ταχύτητα κατά πάνω μου.

Στα Αγγλικά τα άρθρα είναι:

  1. το the (οριστικό – definite article) και
  2. τα a, an (αόριστο – indefinite article). Ευτυχώς δεν έχουν πτώσεις και χρησιμοποιούνται κατά βάση με τον ίδιο τρόπο όπως και στα Ελληνικά:
  1. Α car appeared out of nowhere and came speeding to my direction (ένα αυτοκίνητο εμφανίστηκε απ’ το πουθενά και ήρθε με ταχύτητα κατά πάνω μου. Ακόμα δεν ξέρουμε τίποτ’ άλλο γι’ αυτό το αυτοκίνητο.
  2. Just before hitting me, the car stopped and Kostas came out of it. Τώρα ο συνομιλητής μας ξέρει για ποιό αυτοκίνητο μιλάμε, γιαυτό χρησιμοποιούμε το οριστικό άρθρο.

Όμως πότε χρησιμοποιείται το a και πότε το an?

Όμως υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις που το the δεν χρησιμοποιείται.

Και να μην ξεχάσω να σας πω και γι’αυτή την ειδική χρήση του αορίστου άρθρου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Ξέρετε τι πραγματικά απάντησε ο Μεταξάς στον Ιταλό πρέσβη?

Έχει μείνει στην ιστορία ότι όταν ο Ιταλός πρεσβευτής στις 3 η ώρα το πρωί παρέδωσε το τελεσίγραφο του Μουσιλίνι στον Ιωάννη Μεταξά, αυτός απάντησε μονολεκτικά: “Όχι”.

Αυτό δεν είναι ιστορικά ακριβές.

Θέλετε να μάθετε τι ακριβώς απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός?

Χρησιμοποιούμε Cookies. Με την περιήγησή σας σ'αυτόν τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση Cookies.