Πριν από οτιδήποτε άλλο θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι τα Αγγλικά, παρά τις πολλές τοπικές εκδοχές τους, παραμένουν μία γλώσσα. Θέλω να πω ότι όταν κάποιος ξέρει καλά Αγγλικά, ακόμα κι αν αυτά είναι Νοτιο-αφρικανικά ή Αυστραλιανά, δεν θα δυσκολευτεί να συνεννοηθεί με π.χ. έναν Ινδό ή έναν Φιλιππινέζο.
Η πραγματικότητα λοιπόν είναι, ότι η γλώσσα έχει πάρα πολλές “αποχρώσεις” ακόμα και μέσα στην ίδια χώρα κάθε φορά (*). Ο λόγος για τον οποίο θα αναφερθώ κυρίως στις διαφορές ανάμεσα στα Αμερικανικά και τα Βρετανικά Αγγλικά, είναι γιατί απλούστατα δεν γνωρίζω τόσο καλά (ή και καθόλου) όλες τις άλλες αποχρώσεις. Επιπλέον αυτές οι δύο εκδόσεις είναι μάλλον αρκετά αντιπροσωπευτικές.
Αναγνωρίζω ότι ίσως και να είμαι λίγο άδικος, έχοντας “παραμερίσει” λ.χ. τους Ινδούς (που είναι πολύ πιο πολυπληθής ομάδα απ’ ότι οι Άγγλοι κι οι Αμερικανοί μαζί), αλλά πιστεύω ότι αυτή μου η επιλογή θα τύχει και της δικής σας σύμφωνης γνώμης.
Έχουμε τρεις τύπους διαφορών ανάμεσα στα US και τα British English:
- Διαφορές στην προφορά, δηλ. εδώ έχουμε ακριβώς τις ίδιες λέξεις με το ίδιο ακριβώς νόημα, που όμως προφέρονται διαφορετικά.
- Διαφορές στο νόημα, δηλ. για κάποια συγκεκριμένη έννοια στην Αμερική χρησιμοποιείται μία λέξη ενώ στην Αγγλία(**) χρησιμοποιείται μία άλλη. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί και σύγχηση.
- Διαφορές στη γραφή, δηλ. λέξεις που έχουν το ίδιο νόημα γράφονται με ελαφρά διαφορετικό τρόπο στην Αμερική απ’ ότι στην Αγγλία.
Φυσικά δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Άλλωστε η γλώσσα δεν είναι παρά μία σύμβαση. Ένας κώδικας που μας βοηθά να επικοινωνούμε. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουν κοινό κώδικα οι δύο συνομιλητές.
(*) Μάλιστα εξαιτίας της εξάπλωσης της γλώσσας και της χρήσης της από πάρα πολύ κόσμο που δεν την έχει μάθει σαν πρώτη γλώσσα, τα Αγγλικά συσσωρεύουν με το χρόνο και αλλαγές που μερικές φορές αντιτίθενται στην παραδοσιακή τους γραμματική και βέβαια επισύρουν πολύ συζήτηση από τους ειδικούς του θέματος.
(**) Πολύ συχνά ονομάζουμε Αγγλία το σύνολο της Μεγάλης Βρετανίας που επίσης λέγεται και Ηνωμένο Βασίλειο και που στην πραγματικότητα αποτελείται από τέσσερις χώρες: Αγγλία, Ουαλία, Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία.
One Response
Συγχαρητήρια!
Έχετε κάνει εξαιρετική δουλειά! Τα γράφετε όλα τόσο αναλυτικά και κατανοητά, που πραγματικά πιστεύω ότι θα με βοηθήσετε να βελτιώσω κατά πολύ τα αγγλικά μου! (Αρκεί μόνο να μη τεμπελιάσω…διότι είμαι ολίγον τεμπέλα…).
Απ: Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.
Τεμπελιάστε ελεύθερα μέσα στο σάϊτ μας, διαβάζοντας άρθρα και μαθαίνοντας συγχρόνως Αγγλικά!